Yunanistan Haber

Bayraktar İHA’lara Yunanistan’dan “Rakip” Geliyor, Yunan Medyası Havalarda Uçuyor

Yunan Havacılık ve Uzay Sanayii (EAB) tarafından geliştirilmekte olan “ARCHİTAS II” isimli İHA, Bayraktar İHA’lara rakip olarak geldiği ileri sürülüyor.

Yunan Havacılık ve Uzay Sanayii (EAB) tarafından geliştirilmekte olan “ARCHİTAS II” isimli İHA, Bayraktar İHA’lara rakip olarak geldiği ileri sürülüyor.

Yunan gazeteci Hristos Mazanitis tarafından kaleme alınan “ARCHİTAS II: Türk Bayraktar İHA’larına Yunan Cevabı” başlıklı haberde, Yunan Havacılık ve Uzay Sanayii (EAB) tarafından geliştirilmekte olan “ARCHİTAS II” isimli İnsansız Hava Aracı’nın (İHA) önümüzdeki aylarda üretime hazır hale geleceğini ve “Bayraktar”a bir cevap olacağı belirtiliyor.

Savunma haberleriyle tanınan Yunan gazeteci Hristos Mazanitis’in kaleme aldığı haberde özetle şu ifadelere yer veriliyor:

“ARCHİTAS II: Türk Bayraktar İHA’larına Yunan Cevabı”

Bu, %100 “made in Greece”, son teknolojiyi benimsemiş ve rakiplerinden farklı olarak dikey kalkış ve iniş özelliğine sahip bir drone. Pazar günkü “Realnews” gazetesinin özel olarak elde edip yayınladığı grafiksel çizimin son hali olan “ARCHİTA II”de, Yunan İnsansız Hava aracının Türk “Bayraktar”ını hedef aldığı görülmekte olup, bunun kendine özgü bir semantiği bulunmaktadır. Drone terimi yanlış kullanılsa da, esasında bir İHA (İnsansız Hava Aracı) olması nedeniyle artık bu terminolojiyle anılması yaygınlaştı.

“ARCHYTAS II”, Yunan Havacılık ve Uzay Sanayii (EAB) tarafından 3 yıl önce sunulan orijinal tasarımın evrimleşmiş hali olup, “ARCHYTA” prototipi ilk kez Atina’daki DEFEA 2023 fuarında görücüye çıkmıştı. O tarihten bu yana program “kırk dalga” geçirdi ve neredeyse iptal noktasına geldi, ancak sonunda yeniden doğup gelişti.

Yunan İHA’sı, günümüz askeri görev verilerine etkin bir şekilde cevap verebilecek şekilde, Yunan Havacılık ve Uzay Sanayii’nin uzman mühendisleri ve deneyimli personeli tarafından yeniden tasarlandı.

Silahlı Kuvvetlerin şartnameleri de buna eklenerek askeri olarak operasyonel hale getirildi. Yani bir gözetleme uçağı değil, bomba, havan, roket gibi askeri yükleri taşıyabilen ve kullanabilen bir hava aracı olacak.

Kapsamlı prototip testlerinin ardından ortaya çıkan yeni ARCHYTAS’ın kanat açıklığı 6 metre, uzunluğu ise 4 metre olurken, 30 kilogram ağırlığında ekipman (tabii ki silahlar hariç) taşıyabileceği belirtiliyor. Dikey kalkış kabiliyeti, çift olarak yerleştirilen 8 adet elektrik motoruyla sağlanırken, termik motorla yatay uçuş imkânı da sunuluyor ve yer muharebe merkezleriyle tam işbirliği halinde yaklaşık 9 saat otonomiye ulaşarak, savunma veya saldırı görevini tam anlamıyla yerine getirebiliyor.

Prototip, sadece 3 yıl gibi kısa bir sürede (bir “demir kuş” formunda) uçuşa hazır hale getirilirken, hem uçağın kendisi hem de onu geliştiren Yunan Havacılık ve Uzay Sanayii (EAB) kuruluşu için sertifikasyon süreci de başladı. Bu durum özellikle ilginçtir, zira Türk eşdeğeri Bayraktar’ın geliştirilmesi 10 yıl sürmüştü.

Belki daha da önemlisi, ARCHYTA için harcanan bütçenin tamamı, Türk Bayraktar’ın sadece bir günlük faaliyetine denk geliyor. Bu, EAB’nin özel yatırım kriterlerini gözeterek ulusal bir ürünün geliştirilmesine nasıl baktığının bir göstergesidir.

Bu parametre, sürekli değişen tehdit ortamında rekabetçi yerli savunma sistemlerinin geliştirilmesinde stratejik bir ulusal altyapı olarak Yunanistan Savunma Sanayii’nin önemini ortaya koyması bakımından özel bir öneme sahiptir. Bu şekilde Yunan Silahlı Kuvvetleri’nin ileri teknoloji sistemlerde bile dış pazarlardan önemli ölçüde bağımsız hale gelmesinin önü açılıyor.

Yunan Havacılık ve Uzay Sanayii (EAB), Yunan Savunma İnovasyon Merkezi (ELKAK) ARCHYTA için bir finansman teklifi sundu, Genelkurmay Başkanları Konseyi (S.A.G.E.) tarafından onaylandı ve proje Kalkınma Çerçevesi için Kurumsal Sözleşme (ESPA) programına dahil edildi.

Günümüzde “ARCHYTAS” uçuş parametreleri ve otopilot ayarlarının ileri bir aşamasındadır. Aynı zamanda, büyük olasılıkla Selanik Enternasyonal Fuarı’nda sergilenecek olan nihai uçan prototipin yapısının resmileştirilmesine başlanmış olup, hem uçağın uçuşa elverişlilik sertifikasyon süreci (Tip Sertifikası) hem de onu tasarlayan ve uygulayan EAB’nin kurumsal yapısının sertifikasyon süreci (Tasarım Organizasyonu Onayı) normal şekilde ilerlemektedir.

Şu ana kadar elde edilen geliştirme sonuçları mükemmel olup, şirketimize sıfırdan büyük ölçekli (Sınıf II) İnsansız Hava Araçlarının tasarımı konusunda değerli bir bilgi birikimi sağlamaktadır.

EAB’nin, Yunanistan’da 6 metre kanat açıklığına sahip bir uçağın yapısal ve elektronik sistemlerini tasarlayan ve üreten ilk firma olduğu, ayrıca “ARCHYTAS” uçuş öncesi modelini kullanarak 150 kg ağırlığındaki bir cihazın küçük ölçekli kararlı uçuşunu gerçekleştiren tek firma olduğu belirtiliyor.

Ulusal çabalar plana göre ilerlemekte olup, gerekli malzeme ve cihazların tedariki Yunan Havacılık ve Uzay Sanayii tarafından sürdürülmekte olup, ARCHYTAS prototipinin tamamlanmasının ardından, ticari işletme sırasında olası siparişleri karşılamak amacıyla endüstriyel üretim bandı için özel bir alanın oluşturulması çalışmaları devam etmektedir.

“R”nin Hava Kuvvetleri’nden edindiği bilgiye göre, ilk etapta 25 adet sipariş verilmesi planlanıyor. Sözleşmenin Eylül ayında imzalanması halinde ilk iki adetin teslimatı 2025 yılı sonuna kadar gerçekleştirilecek.

Son olarak EAB’nin üretim kapasitesine bakıldığında, ayda 2 adet üretim yapılabileceği, siparişlere bağlı olarak üretim bandının artırılabileceği tahmin ediliyor.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu