Batı Trakya’da Müftülerimizden Kadir Gecesi ve Bayram Mesajı
Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Kadir Gecesi ve yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle yazılı birer mesaj yayımladı.
Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif ve İskeçe Seçilmiş Müftüsü Ahmet Mete, Kadir Gecesi ve yaklaşan Ramazan Bayramı nedeniyle yazılı birer mesaj yayımladı.
Gümülcine Seçilmiş Müftüsü İbrahim Şerif mesajında, Kadir Gecesi ve Ramazan Bayramı’nın anlam ve önemine değinirken, Koronavirüs salgını nedeniyle iki yıl aradan sonra teravih namazları ve iftar sofralarında tekrar birlik, beraberlik ve kardeşlik duygularıyla bir araya geldiklerini belirtti. Müftü Şerif, Kovid-19 salgınının tamamen bitmediğine dikkat çekerek, önlemlere devam etmenin yararlı olacağını vurguladı.
Müftü İbrahim Şerif’in mesajı şöyle:
Değerli Kardeşlerim,
27 Nisan Çarşamba’yı 28 Nisan Perşembe’ye bağlayan gece Kadir Gecesi’dir. 2 Mayıs Pazartesi günü ise Ramazan Bayramı’dır.
Ramazan Ayı’nın 27.gecesi İslâm Âlemi’nde “Kadir Gecesi” olarak bilinmekte ve kutlanmaktadır.
Kadir Gecesi, gecelerin en hayırlısı ve bereketlisidir. Bu gecenin değerli bir gece olduğu Kur’an-ı Kerim’de hususi bir sûre ile belirtilmiştir. Bu sûrede şöyle denilmektedir: “Şüphesiz O’nu (Kurân’ı) Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir Gecesi’nin ne olduğunu sen ne bileceksin? Kadir Gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rab’lerinin izni ile her türlü iş için iner de iner. O gece tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.” (Kadir Sûresi)
Yukarıdaki ayetten de anlaşılacağı üzere insanlara mutlu olmanın yollarını gösteren, insanlığı aydınlığa kavuşturan kitabımız Kur’an-ı Kerim Ramazan Ayı’nda ve Kadir Gecesi’nde inmeye başlamıştır. Kur’an’ın bu gecede inmesi bu aya büyük şeref kazandırmış, bu ayı yüceltmiştir.
Kur’an’ın bu ayda inmesi, bu gecenin bin aydan hayırlı olması, Cenab-ı Allah’ın ezelde takdir ettiği şeylerden bir yıllık olanının görevli meleklere bu gecede bildirilmesi Kadir Gecesi’ni üstün kılan niteliklerdir. Büyük Melek Cebrail (a.s.)’ın diğer melekler ile bu gece yeryüzüne inmesi, Allah’a ibadet eden kulları selamlaması ve bu gecenin tan yeri ağarana kadar selamette olması ilâhi rahmetin bu gecede çok güzel bir tecellisidir. Peygamberimiz (s.a.v.) Ramazan Ayı’nın son on gününde her zamankinden daha fazla ibadet eder, aile fertlerini de ibadet konusunda uyarırdı. Çünkü O, Kadir Gecesi’nin son on gün içinde olabileceğini hadis-i şeriflerinde zikretmiş, Kadir Gecesi’nin yirmi yedinci gecesi olması konusunda ise âlimlerin çoğunluğu tarafından kabul görmüştür. Bu gece Kur’an-ı Kerim’in yeryüzüne inmesi nedeniyle bol bol Kur’an okunmalıdır. Çünkü Peygamberimiz “Kur’an okuyunuz. O, kıyamet gününde okuyana şefaatçi olarak gelir.” buyurmuştur. (Müslim, Misâfirîn, 252)
Hz. Aişe validemiz Peygamberimiz’e şöyle dedi: “Ey Allah’ın Rasûlü! Kadir Gecesi’ne rastlarsam nasıl dua edeyim?” O da “Allah’ım sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet.” diye dua buyurdu. (Tirmizî, Deavât, 85)
Değerli Kardeşlerim,
Mübarek Kadir Gecesi’nin ardından Ramazan Bayramı’nı da idrak etmek üzereyiz. Bayramların kişiler ve toplumlar üzerinde önemli bir yeri vardır. Toplumların kendilerine has toplu sevinç, mutluluk günleri vardır. Bu zamanlara bayram adı verilir. Geçmişten günümüze kadar bütün toplumların ve bir dine mensup olan insanların bayramları hep olagelmiştir. Bayram mutluluk günüdür.
Dinî bayramlar sosyal dayanışma ve kardeşlik duygularının zirveye çıktığı günlerdir. Çünkü dargınlar bayramda barışır, fakirlere zekât ve fitrelerle yardım edilir.
Bizim dinî bayramlarımız Peygamberimiz Mekke’den Medine’ye hicret ettiği zaman ortaya çıkmıştır. Cenab-ı Peygamber Medineli yerlilerin iki bayramına karşı Müslümanlara Cenab-ı Allah’ın daha hayırlı iki bayram verdiğini, bunların da Ramazan ve Kurban Bayramları olduğunu belirtmiştir.
Bayramlar mutlak ibadet günü olmadığı gibi sade eğlence günleri de değildir. Bu iki hususu bir araya toplayan günlerdir. Bu günleri sadece ibadet günü veya sadece eğlence günü anlamak yanlıştır. Meşru sınırlar içinde yapılan eğlenceler bayramların özünde mevcuttur.
İki yıldır korona virüs (Covid-19) salgını nedeniyle ramazan aylarını gerektiği şekilde yaşayamadık. Bu yıl teravih namazlarını coşkulu ve kalabalık cemaatlerle, iftar sofralarını da tekrar birlik, beraberlik ve kardeşlik duyguları içinde kutlamanın mutluluğunu ve huzurunu yaşıyoruz. Tüm bu ve benzeri güzelliklerin hayatımızda devamlı olması için henüz tamamen bitmemiş olan salgın hastalığa karşı tedbirlerimize devam etmenin yararlı olacağını hatırlatmak istiyorum.
Bu vesileyle Kadir Gecenizi ve ardından kutlayacağımız mübarek Ramazan Bayramınızı tebrik ediyor, Türk-İslâm Âlemi, Batı Trakya’nın dışında yaşayan soydaşlarımız ve Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı için hayırlara vesile olmasını Cenab-ı Allah’tan niyaz ederim.
İbrahim ŞERİF
Gümülcine S. Müftüsü
“Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’na hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim.”
İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Kadir Gecesi nedeniyle bir mesaj yayımladı. İskeçe Müftüsü mesajında, Kadir Gecesinin anlam ve önemine değindi.
Müftü Ahmet Mete’nin mesajı şöyle:
“Muhterem Kardeşlerim!
Cenab-ı Allah’ın biz kullarına bir ihsanı olan Ramazan ayı, mümin gönülleri mahzun bırakarak bizlere veda etmek üzeredir. Bir yandan ayrılığın verdiği burukluğu yaşarken bir yandan da Rabbimizin rahmetinin coştuğu ve doruğa ulaştığı bin aydan daha hayırlı olan Kadir gecesine kavuşmanın sevincini yaşamaktayız. 27 Nisan 2022 tarihinde, önümüzdeki Çarşamba’yı Perşembe’ye bağlayan gece Kadir Gecesidir.
İnsanlara en doğru yolu gösteren, onları karanlıklardan aydınlığa çıkaran, onlara dünya ve ahiret saadeti temin eden Kur’an-ı Kerim, Kadir Gecesinde indirilmeye başlanmıştır. Kadir Gecesi; İnsanlığın hasretle beklediği Hira ufuklarında beliren İslâm güneşinin ilk ışıklarının yeryüzünü aydınlatmaya başladığı gecedir.
Zamanın durduğu, feyz ve bereketin nihayetsiz bahşedildiği bu gece ile ilgili olarak Rabbimiz Kadir sûresinde şöyle buyurur:
“Gerçek şu ki Biz (O’nu) Kur’an’ı Kadir Gecesi’nde indirdik. Kadir gecesinin ne olduğunu sen ne bileceksin! Kadir gecesi bin aydan daha hayırlıdır. Melekler ve Ruh (Cebrail) o gecede, Rablerinin izniyle her türlü iş için iner de iner. O gece, tan yerinin ağarmasına kadar bir esenliktir.”
Sevgili Kardeşlerim!
Kur’an-ı Kerim’e ne kadar değer verirsek, Allah katında değerimiz o ölçüde artacaktır. Biz Kur’an-ı Kerim’e kalbimizi, aklımızı ne kadar açarsak O, bizlere bereketini, hakikatini, şefaatini o kadar açacaktır. Eğer biz Kitabımıza karşı sorumluluklarımızı hakkıyla ifa edersek; O da bize dünyada izzet, itibar ve kudret kazandıracak, ahirette bizi bahtiyar olanlardan kılacaktır.
Bu açıdan biz, O’nun hayat veren ilkelerini, mesajını en doğru şekilde anlamanın ve yaşamanın gayreti içerisinde olmalıyız.
İnsanlar, O’ndan aldıkları ışıkla büyük medeniyetler kurmuşlar, Kur’an’dan uzaklaşanlar da sıkıntı ve buhranlardan kurtulamamışlardır. İnsanlığı bir olan Allah’a kul olmaya çağıran yüce Kitabımız, yalnızca merasimlerde ve cenazelerin ardından okunan bir kitap değil, bilakis hayatın her alanını kuşatan, doğruluğu, hak ve adaleti, kardeşlik ve yardımlaşmayı, helalinden kazanıp başkasının malına zarar vermemeyi, günahlardan arınıp tertemiz bir ruhla, ahlaki erdemlerle yaşamayı emrederek kendisiyle amel edilmesini ister.
O halde Aziz Kardeşlerim!
Bir ömre bedel olan bu Kadir gecesini büyük fırsat bilerek ihya edelim, hayatımızın Kuran’a uygun olup olmadığının muhasebesini yapalım. Bu gecede Kuran’ı çok okuyalım, günahlarımıza tövbe ve istiğfar edelim. Kaza namazı kılalım. Özümüze, yaratılış gayemize dönelim. Gaflet ve hata içerisinde geçen ömrümüzü sorgulayalım. Kin ve düşmanlığın yerine sevgi ve saygıyı hâkim kılarak kardeşlik duygularımızı pekiştirelim. Yetimlerin ve kimsesizlerin elinden tutalım. Ailemiz, milletimiz, İslâm âlemi ve tüm insanlık için dua edelim. Ramazan’da kazandığımız güzellikleri ve faziletleri Ramazandan sonra da artırarak devam ettirelim.
Peygamberimiz; “Kim inanarak ve sevabını Allah’tan umarak Kadir Gecesi’ni ihya ederse onun geçmiş günahları bağışlanır” buyurmuş ve bu gece “Allah’ım! Sen affedicisin, affetmeyi seversin, beni de affet” diye dua etmemizi tavsiye etmiştir.
Kadir Gecesinin rahmet ve bereketi üzerimize olmasını, bu müstesna gecenin hayatımızı Kur’an’la buluşturmasını, tüm İslâm Dünyasına ve Batı Trakya Müslüman Türk Azınlığı’na hayırlar getirmesini Cenab-ı Hak’tan niyaz ederim.”