Batı Trakya

Batı Trakya Türklerinin Sorunları BM’de Dile Getirildi

ABTTF, Batı Trakya Türk toplumuna yönelik damgalama, hedef gösterme ve nefret temelli söylemleri gündeme taşıdı.

Avrupa Batı Trakya Türk Federasyonu (ABTTF), Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyinin Cenevre’de gerçekleşen 52. Olağan Oturumuna katıldı. BM İnsan Hakları Konseyi toplantısında ABTTF’yi Uluslararası İlişkiler Direktörü Melek Kırmacı Arık temsil etti.
23-24 Mart tarihlerinde BM Azınlık Sorunları Özel Raportörü Fernand de Varennes’in raporunu sunduğu oturum ile BM İnsan Hakları Organları ve Mekanizmaları başlıklı gündem maddelerine katılan ABTTF, Batı Trakya Türk toplumuna yönelik damgalama, hedef gösterme ve nefret temelli söylemleri gündeme taşıdı.
BM Azınlık Sorunları Özel Raportörü Fernand de Varennes’in özel raportör olarak son kez katıldığı BM İnsan Hakları Konseyi’nde; azınlıkları, azınlıkların insan haklarını ve kimliklerini korumak üzere somut adımlar atılması için geç kaldıklarını söyledi. Özel Raportör, tüm devletlerin azınlık hakları alanındaki ihmal ve eylemsizliğe son vermelerini isteyerek, azınlık hakları konusunda kalıcı bir forum ve yeni bir antlaşma hazırlanmasını talep etti.
Melek Kırmacı Arık 24 Mart Cuma günü yaptığı konuşmada, geçen aralık ayında BM Azınlık Sorunları Forumunda tartışıldığı üzere insan hakları savunucularının bir azınlık grubunun haklarını savunmak amacıyla yaptığı açıklama ve faaliyetlerden dolayı damgalanamayacağını, hedef gösterilemeyeceğini ve herhangi bir nefret söylemine maruz bırakılamayacağını hatırlattı. ABTTF temsilcisi, Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumunun siyaset ve medyada tehdit unsuru olarak görüldüğünü dile getirdi.
Yunanistan’da Batı Trakya Türk toplumuna karşı sistematik ve yapısal ayrımcılık olduğunu belirten ABTTF, siyaset ve medyada yerleşik olan nefret söylemi nedeniyle Batı Trakya Türk toplumu temsilcilerinin hedef haline getirildiğini söyledi. Bazı yayın organlarının toplum temsilcilerini damgalama ve hedef göstermesini eleştiren ABTTF, Batı Trakya Türk toplumu temsilcilerinin fotoğraflarının yayınlanarak açık hedef haline getirildiğini kaydetti. Siyasette de Türk milletvekillerine karşı nefret söylemi olduğunu kaydeden ABTTF, SİRİZA İskeçe Milletvekili Hüseyin Zeybek’in İskeçe’deki yerel televizyonun yayını sırasında bir izleyici tarafından ölümle tehdit edildiğini dile getirdi.
Siyasetin ana akım medyadaki söylem ve dil üzerindeki etkisine dikkat çeken ABTTF, medyanın belirli bir gruba mensup kişilere karşı düşmanlığa yol açabilecek şekilde provokasyon ve manipülasyon aracı olarak kullanılmasının önlenmesi gerektiğini söyledi.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu