Batı TrakyaBatı Trakya Haber

Bakan Zaharaki: “Bu Tarihi An İçin Gurur Duyuyoruz, ND Partisi Teklif Etti”

“Bu büyük ve çifte bayram için 'nice yıllara' demek ve duygularımı ifade etmek istiyorum. Burada, yasa tasarısının raportörü olan Angelos Sirigos ile birlikteyiz."

Yeni Demokrasi partisi Batı Trakya’da Azınlığı bitirmeyi, parçalamayı kafaya koymuş bir defa.

Batı Trakya’da Rodop ilinin dağlık bölgesinde asırlardır yaşayan ve Lozan Anlaşması’nda da belirtildiği üzere Müslüman Türk Azınlığını bir bütün olarak oluşturan Alevi kardeş topluluğumuz, iktidardaki Yeni Demokrasi Partisi hükümetinin hazırladığı kanun teklifi ile Azınlığın bağrından koparılarak sanki Azınlık içinde başka bir Azınlık olarak gösteriliyor.

Bu ayrıştırmanın, Azınlığın bütünlüğünü ve uluslararası Lozan Anlaşması’nı hedef alan hukuki tanınma, Alevi kardeş topluluğumuzu özel hukuk tüzel kişiliği olarak tanımlayan kanun teklifi 1 Ağustos 2025 Cuma günü Parlamentoda Yunan Meclisi’nde oylanarak kabul edildi.

Yunan Parlamentosunda bunlar yaşanırken, yasanın yılmaz savunucularından olan ve imzasıyla Lozan’ı hiçe sayan Eğitim Bakanı Sofia Zaharaki, ayağının tozuyla Atina’dan gelerek bölgede bir grup tarafından yapılan panayıra katıldı.

Eğitim Bakanı Sofia Zaharaki, devlet televizyonu ERT3 kanalına özel açıklamalarda bulundu.

“Bu tarihi an için gurur duyuyoruz”

“Bu büyük ve çifte bayram için ‘nice yıllara’ demek ve duygularımı ifade etmek istiyorum. Burada, yasa tasarısının raportörü olan Angelos Sirigos ile birlikteyiz.

Eğitim, Din ve Spor Bakanlığı olarak bu yasa tasarısını sunmaktan ve birçok partinin iş birliğiyle kanunlaşmasından büyük gurur duyuyorum. Yeni Demokrasi Partisi teklif etti, ancak çok daha fazlası gelip bu topluluğun ışığı, varlığı ve asırlardır güç, dirayet ve barış içinde bir arada yaşama arzusuyla ilerleyen bu azınlığa ait olan şeylerin verilmesinin mutlak bir ihtiyaç olduğu konusunda hemfikir oldu.

Yunan devleti, haklara saygı duyan, inanç özgürlüğüne saygı gösteren, bu insanların inancına, kültürüne, gelenek ve göreneklerine ışık tutan bir devlet olarak hareket ediyor. Bu insanları ilk defa büyük bir duyguyla tanıyorum. Topluluğun birçok üyesi bu çifte bayramı kutlamak için Almanya, Türkiye, Avustralya gibi çok uzaklardan geldi. Bugün bu çok önemli tarihi an için olumlu oy kullandığımız için gurur duyuyoruz,” dedi.

Yeni kanunun uygulanması ve toplumun eğitimi

Bakan Zaharaki, kanunun hemen yürürlüğe gireceğini belirterek şunları ekledi:

“Yürürlüğe girecek olan şey, belki bir eğitimci rolünü hatırlayarak, bir eğitim boyutuyla da söylüyorum, Yunan vatandaşlarının bu topluluk, onların çok önemli gelenek ve görenekleri, bu izole yerde barış içinde nasıl yaşadıkları hakkında öğrenecekleri şeylerdir. Sanırım daha iyi tanımayı hak eden bir topluluk. Çocukların yerel tarihi öğrenmesi, yerel tarihleriyle gurur duyması ve tabii ki azınlığa mensup olmayan birçok insanın da bölgeyi ziyaret etmesi gerekiyor. Burası gerçekten bize ilham veren ve bu anda nerede olduğumuza dair bizi duygulandıran harika bir yer olduğu için buna değer.”

Milletvekili Sirigos: “Azınlık içindeki azınlığı koruyoruz”

Yeni Demokrasi Milletvekili Angelos Sirigos ise kendi açısından şunları söyledi:

“Ben raportördüm, ancak asıl iş Eğitim Bakanlığı, Sayın Zaharaki ve ekibi tarafından yapıldı. Eğitim Bakanlığı, azınlık içindeki bir azınlığı korumaya karar verdi. Lozan Antlaşması hepsini korur, bu değişmez, ancak Eğitim Bakanlığı gelip, azınlığın Müslüman olduğunu ancak homojen bir yapı olmadığını ve onun alt dallarını korumamız gerektiğini gösteren az sayıdaki Alevi’ye ek bir koruma sağlıyor. Bu, bugün geçen kanunla gerçekleşti. Son derece gururluyuz. Partilerin büyük çoğunluğu tarafından kabul edilmesi tesadüf değil. Meclis’te bu özel madde hakkında olumsuz bir şey söyleyen tek bir parti bile bulunamadı.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu