Yunanistan Haber

Atina: “Türkiye F-35 Programındaydı, Biz F-16’da, Şimdi Biz F-35’teyiz Türkiye F-16’yı Almaya Çalışıyor”

"2019 yılında Türkiye F-35 programındaydı ve biz F-16'yı seviye yükseltmeye çalışıyorduk. Ve bugün Türkiye’nin olmadığı F-35 programına girmeye yaklaştık ve Türkiye F-16'yı almaya çalışıyor."

Başbakan Kiriakos Miçotakis’in basın ofisi Müdürü Dimitris Çiodras Miçotakis-Blinken görüşmesini ve görüşmede gündeme gelen F-35 savaş uçakları tedarikini yorumladı.

Çiodras, ERT devlet televizyonunun “Newsroom” programına konuk oldu ve Başbakan Miçotakis’in Hanya’daki evinde gerçekleştirdiği görüşmede, ABD Dışişleri Bakanı Blinken ile F-35 savaş uçağı tedarikine ilişkin takvim konusunun yanı sıra iç siyasi güncel gelişmelere ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

İkilinin dün Girit adası Hanya kentinin Akrotiri semtinde Başbakan Miçotakis’in evinde yaptıkları toplantıya ait fotoğraflarda da görüldüğü üzere son derece sıcak ve samimi bir toplantıdan bahseden Çiodras, Yunanistan’ın ABD’den ultra modern beşinci nesil savaş uçakları satın alma olasılığından bahsetti.

Başbakan Kiriakos Miçotakis’in basın ofisi Müdürü Dimitris Çiodras katıldığı programda şu önemli açıklamalarda bulundu:

“F-35’lerin cevabı hiç de uzun sürmeyecek”

blank

“2019 yılında Türkiye F-35 programındaydı ve biz F-16’yı seviye yükseltmeye çalışıyorduk. Ve bugün Türkiye’nin olmadığı F-35 programına girmeye yaklaştık ve Türkiye F-16’yı almaya çalışıyor. Başka bir deyişle, bunca yıldır neler başardığımızı görmek için, ki bunları yapabileceğimiz hiçbir şekilde apaçık ortada değildi.

Bugün gelinen noktada Yunan tarafı konuyla ilgili talebini formüle etmiş ve girebilmeniz için belirli standartları karşılamanız gereken “kapalı kulübe” girebilmek için yanıt bekliyor. Önümüzdeki dönemde olumlu haberler bekliyoruz. Yunanistan bu yıllar içerisinde bunu başardı. Türkiye başaramadı.

Vilnius ve Miçotakis-Erdoğan görüşmesinin ardından aslında sakin sulardayız, bunu Ege’de Türk uçuşlarının azalmasından da görebiliyoruz. Yunanistan’ın niyeti söylediklerinde tutarlı kalmaktır. Şimdilik Türkiye’nin buna uyduğu görülüyor. Bunun gelecekte de değişmeyeceğini umuyoruz.

Sayın Miçotakis’in baharda Türkiye’ye yapacağı ziyaret ve güven artırıcı tedbirler öncesinde tüm bunlar normal bir şekilde ilerliyor. Yunanistan bu konularda tutarlı. Atina’da konuştuklarımız devam ediyor. Türkiye’den de bunda tutarlılık olmasını umuyoruz.

Bizim savunma politikamız başka ülkelerin politikaları tarafından yönlendirilmiyor. Ülkemizin savunma ihtiyaçlarına hizmet ettiği için F-35 programına girmeyi istiyoruz. ABD’nin silah politikasını yasaklayabileceğimize dair hiçbir yanılgı içinde değiliz. Yunanistan’ın istediği, müttefik bir ülkeye verilen herhangi bir silahın, müttefik bir ülkeye karşı kullanılmamasıdır.

“Bölgede istikrarın direği Yunanistan”

ABD Dışişleri Bakanı’nın dün Yunanistan’ın bölgedeki öncü rolüne ilişkin yaptığı açıklama son derece önemlidir. Bu kolay kolay söylenemeyecek bir şey değil. Yunanistan, İsrail’in yanı sıra Arap dünyasıyla da çok iyi ilişkiler sürdürüyor. Kiriakos Miçotakis Kahire konferansındaydı. Dışişleri Bakanı Filistin Yönetimiyle görüştü. Diğer Arap ülkeleriyle çok iyi ilişkilerimiz var ve bunu önümüzdeki dönemde de göreceğiz. Yunanistan bölgede istikrarın direği, Avrupa Birliği ile köprü olmaya ve ittifak yükümlülükleri çerçevesinde rol oynamaya çalışıyor.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu