Yunanistan Haber

ANKA-3 Ve AKYA Yunan Basınında Konuşuluyor

ANKA-3'ün ilk uçuşu; AKYA'nın da hedefi vurması tüm dünyada olduğu gibi Yunanistan’da da oldukça yaygın bir şekilde haberleştirildi.

ANKA-3’ün ilk uçuşu; AKYA’nın da hedefi vurması tüm dünyada olduğu gibi Yunanistan’da da oldukça yaygın bir şekilde haberleştirildi. Haberlerde genel olarak Türkiye’nin savunma teknolojilerinde geldiği noktaya dikkat çekildi.

Yunan basınında ANKA-3’ün ilk uçuşu, “Türkiye’nin yeni “silahların silahı” işte bu” başlığıyla yer verildi.

Haberlerde özetle şu ifadeler kullanıldı:

“Başta Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) olmak üzere Türk savunma sanayisi, gelişmiş silahlı ANKA-3 tipi insansız hava aracının ilk uçuşunu kutladı!

Türkiye’nin yeni insansız hava aracı ANKA-3 ilk testlerine başladı. Türkiye’nin yeni İHA’sı, gelişmiş gizlilik özelliklerine sahip olacak ve aynı zamanda büyük miktarda mühimmatla yüksek hızlar geliştirebilecek.

Türk Havacılık ve Uzay Sanayii (TUSAŞ) tesislerinde geliştirilen ANKA-3, şirketin İHA ürün ailesinin üçüncü üyesi olacak. Ayrıca beşinci nesil çok rollü hayalet savaş uçakları, yeni Hurjet hafif savaş uçakları ve geliştirilmiş F-16’larla birlikte görev yapabilecek.

Şirketin planlamasına göre ANKA-3’ün ilk uçuşunun yakın zamanda gerçekleşmesi beklenirken, ilk görevi ise yıl sonunda ya da 2024 başında gerçekleşebilecek. Bu, Türkiye’nin Silahlı Kuvvetlerini güçlendirmek için çok büyük yatırım yaptığı bir SİHA!

“Türk denizaltısı yeni yerli yapımı AKYA torpidosunu fırlattı ve hedefi vurdu”

 

blank

blank

Türkiye, ABD yapımı Mk-48 ve Alman yapımı DM2A4 torpidoları gibi Batı ithalatına olan bağımlılığını azaltmak amacıyla denizaltıları için yeni torpidoyu geliştirdi.

Türk Deniz Kuvvetleri, Roketsan yapımı AKYA ağır hizmet torpidosunun harp başlıklı ilk atış testini 27 Aralık 2023’te başarıyla gerçekleştirdi. Türk Yapımı AKYA ağır hizmet torpido testi TCG Preveze denizaltısından fırlatıldı ve hedefi yüzde yüz bularak imha etti.

Roketsan tarafından üretilen AKYA, 533 mm çapında, 7 m uzunluğunda, yaklaşık 350 kg savaş başlığına sahip, 50 km’ye kadar menzilli ve 45 knot azami hıza sahip ağır hizmet tipi bir savaş başlığıdır.

Deniz Kuvvetlerinin GÜR, PREVEZE ve REİS sınıfı denizaltılarında kullanılması amaçlanıyor. AY sınıfı denizaltılarda da kullanılması muhtemel.

Türk AKYA torpidosu, yakın zamanda milli MÜREN Muharebe Yönetim Sistemi ile modernize edilen TCG Preveze (S-353 – Tip 209/1400) denizaltısından fırlatıldı. Hedef, filo römorkörü olan, hizmet dışı bırakılan TCG Gazal (eski adıyla USS Sioux) gemisiydi. Yeni nesil torpido, hedefi 12 bin yarda (yaklaşık 10 kilometre) mesafeden vurarak batırdı.

Torpido, fırlatıldığı andan hedefe çarpana kadar MÜREN savaş yönetim sistemi tarafından kontrol edildi.

Oramiral Ercüment Tatlıoğlu, Savunma Sanayii Başkanı Haluk Görgün ve Roketsan Genel Müdürü Murat İkinci, AKYA’nın test atışlarını TCG GÖKOVA fırkateyninin komuta merkezinden izledi.

Türk AKYA torpidosu, gerçek harp başlığıyla yapılan testlerin ardından ilk operasyonel kabiliyetine ulaştı. Denizaltıdan fırlatılan torpidonun önceki testleri;

-TCG Gür 20 Ocak’ta Marmara Denizi’nde,

-TCG Preveze, 14 Mart 2023’te, Marmara Denizi’nde.

Bu testler savaş başlığı olmadan yapıldı.

Türk AKYA torpidosu, düşman denizaltılarına ve karadan karaya çeşitli türdeki hedeflere karşı atılan yeni nesil ağır hizmet tipi denizaltı torpidosudur.

Uzun menzilli, yüksek hızlı, tamamen otonom veya fiber optik kabloyla kontrol edilen, aktif/pasif sonar harp başlığına sahip bir torpidodur. Ayrıca AKYA’da yüzey hedefleri için girdap kontrolü özelliği bulunmaktadır.

Aktif/pasif bir sonar kafasına sahiptir ve dahili kontrol, dahili kablolar ve fiber optik kablolar aracılığıyla gerçekleştirilir.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu