Yunanistan Haber

“Adalar Askerden Arındırılmadı, Savunma Açısından Zayıflatılmadı”

"Ukrayna'ya savunma malzemesi olarak verilenlerin hepsi ya stoklardan ya da savunma kabiliyetimiz açısından birinci derecede öncelikli olan tabiri caizse ihtiyacımız olmayan sistemlerden oluşuyordu."

Yunanistan eski Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos, SİRİZA Partisi Başkanı Stefanos Kasselakis’in “adaların askerden arındırılması” yönündeki açıklamalarını yorumladı.

SİRİZA Başkanı Stefanos Kasselakis’in, Yunanistan’ın Ukrayna’ya ekipman gönderdiği için adalarını askerden arındırdığına ilişkin açıklaması, eski Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos tarafından Pire radyo istasyonu Kanal 1’e verdiği röportajda yorumlandı:

Kavalalı eski Bakan, “Yunanistan’ı yönetmeye talip olan Sayın Kasselakis’in, Ukrayna’ya ekipman göndermekle Yunanistan’ın adalarını silahsızlandırmadığını, zayıflatmadığını bilmemesi ve hatta bilgilendirilmek bile istememesi mümkün değil sanırım.” İfadelerini kullandı.

Panagiotopulos, hükümetin Ukrayna’ya savaş malzemesi konusunda yardım gönderdiğini, savaş devam ederken Rusya’yla mücadelede Avrupa Birliği’nin tüm üye devletlerinin yaptığı gibi yeniden yardım etmek zorunda kalabileceği değerlendirmesini de dile getirdi.

“Adalar askerden arındırılmadı, savunma açısından zayıflatılmadı”

“Ancak bu kesinlikle kendi savunma yeteneklerimizi zayıflattığımız anlamına gelmiyor ve burada çok kesin konuşmak istiyorum. Bunu yapmak isteseydik, herhangi bir partiden herkese bunu onaylaması için meydan okuyorum, Ukraynalıların da kullanmaya istekli olduğu ve nasıl kullanılacağını bildiği bir sistemi vermek bizim için kolay olacaktır. Yani bildiğiniz gibi elimizdekilerle uyumlu olmayan S-300 füze sistemi mevcut. Ancak bunu da yapmadık, çünkü genel savunma yeteneğimizi zayıflatmak istemiyoruz. Adalar askerden arındırılmadı, savunma açısından zayıflatılmadı.

Ukrayna’ya savunma malzemesi olarak verilenlerin hepsi ya stoklardan ya da savunma kabiliyetimiz açısından birinci derecede öncelikli olan tabiri caizse ihtiyacımız olmayan sistemlerden oluşuyordu. Adalarda kalanlar, yani tamamen modası geçmiş bazı zırhlı BNB’ler, 1980’lerin teknolojisi vb., adalardan destek alma ihtimali sıfır olan, Rus yapımı oldukları için bundan sonra sürekli tedariklerinin zor olacağını anladığınız başka araçlarla değiştirildi.”

“Sorumsuz ve gerçekten şüpheli”

“SİRİZA’nın Başkanı olarak Sayın Kasselakis’in böyle bir açıklama yapması sorumsuz ve gerçekten sorgulanabilir bir durumdur. Öte yandan görev süresinden Silahlı Kuvvetler’deki en üst pozisyonlara kadar büyük bir tecrübeye sahip olan Sayın Apostolakis’in de böyle bir değerlendirme yapmasına doğrusu şaşırdım.

Yanlış bir yorum veya yanlış bir değerlendirme olduğunu düşünüyorum. Başka türlü açıklayamam, Sayın Kasselakis’in her gün bize söylediği gibi özellikle Yunanistan’ın Başbakanı olmayı arzulayan biri böyle şeyler söylemez.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu