Yunanistan Haber

ABD’nin MQ-9 Reaper İHA’ları İki Yıl Larissa’da Kalacak

ABD Hava Kuvvetlerine ait 8 adet MQ-9 Reaper İHA'ları iki yıl boyunca Yunanistan’ın Larissa kentinde 110. Hava üssünde kalacak.

ABD Hava Kuvvetlerine ait 8 adet MQ-9 Reaper İHA’ları iki yıl boyunca Yunanistan’ın Larissa kentinde 110. Hava üssünde kalacak.

Yunanistan’ın ABD ile Karşılıklı Savunma İşbirliği Anlaşması kapsamında, ABD Avrupa Kuvvetleri Komutanlığı (EUCOM) ile Yunanistan ordusu arasında 1 Kasım’da imzalanan bir anlaşma çerçevesinde, 12 Kasım 2022 tarihinden itibaren MQ-9 İHA’ları daha önce çekildiği 110. Larissa (Yenişehir) hava üssüne yeniden konuşlandırıldı. Bu konuşlanma süresinin 1+1 yıl olacağı belirtiliyor.

ABD Hava Kuvvetlerine bağlı 8 MQ-9 Reaper İHA’lar, ilgili ekipman ve personel ile 12 Kasım’da Larissa Hava Üssüne geldi. Yunanistan ordusu, bu konuşlanmanın müttefik kuvvetlerle iş birliğini geliştirme çabalarının bir parçası olduğunu ve “NATO’nun birlikte çalışabilirliğine ve caydırıcılığına katkı sağlayacağını” ileri sürüyor.

MQ-9 Reaper İHA’lardan ilk dördü sandıklar içinde Yunanistan’a geldi ve Larissa’da toplandı, sonrakiler ise Avrupa’daki diğer ABD üslerinden operasyonel eyleme hazır halde geldi.

Yunan basını, MQ-9 Reaper İHA’ların Türk Bayraktar TB2’nin uçuşta kalabileceğinden çok daha uzun süre havada kalarak görev yapabildiğine vurgu yapıyor.

Aynı zamanda MQ-9 Reaper İHA’ların füze taşımamalarına rağmen gerektiğinde havadan karaya ve havadan havaya füze taşıma kabiliyetine de sahip olduklarının altı çiziliyor.

Ayrıca sahanın görüntüsünü gerçek zamanlı olarak operasyon merkezlerine ileterek “düşmanı” izleyebiliyor, bilgi toplayabiliyor, aynı zamanda arama kurtarma operasyonlarına katılabiliyor. 48 saate kadar havada yakıt ikmali yapmadan kalabiliyorlar. Hareket alanının ise Kıbrıs adasına kadar olduğu belirtiliyor.

Son olarak haberlerde, MQ-9 Reaper İHA’ların 1.850 kilometrelik bir hareket alanına sahip olduğundan dolayı, Karadeniz’den Ege’ye ve Doğu Akdeniz’in Türk-Libya muhtırası bölgesini kapsayan daha geniş bir alanı izleyebileceği anlamına geldiğine vurgu yapılıyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu