Yunanistan Haber

ABD’den Yunanistan’a 125 Milyon Dolarlık İmza

Amerika Birleşik Devletleri, Elefsina Tersaneleri’nin modernizasyonu için Yunanistan’a 125 milyon dolarlık finansman sağladı.

Amerika Birleşik Devletleri, Elefsina Tersaneleri’nin modernizasyonu için Yunanistan’a 125 milyon dolarlık finansman sağladı.

Yunanistan’da gemi inşa ve onarım sektörünün canlandırılması yönündeki planlar hızla ilerliyor. Amerika Birleşik Devletleri’nin yatırımlarıyla Yunanistan’da DFC ile ONEX Group arasında tarihi anlaşma imzalandı. 2024 yılında tersanelerin modernizasyon projeleri büyük oranda tamamlanarak yılda 200 gemiye hizmet verilecek.

6 Kasım 2023 Pazartesi günü, ABD’nin Amerikan kalkınma finansman kuruluşu Uluslararası Kalkınma Finansmanı Kurumu (U.S. International Development Finance Corporation) (DFC) ile ONEX Group arasında Atina yakınlarında Elefsina Tersaneleri’nin finansman anlaşması imzalandı.

Anlaşmanın imzalanması, Elefsina Tersaneleri Modernizasyon Planı’nın 125 milyon dolar tutarındaki borçlanma yoluyla finansmanını kapsıyor.

Bu, DFC’nin Yunanistan’da şimdiye kadar yaptığı ilk ve tek finansman olup, Yunanistan’ın tersanelerinin Doğu Akdeniz’in jeostratejik merkezi olarak hayati önemini teyit ettiğine vurgu yapılıyor.

DFC CEO’su Scott Nathan imza töreni sonrasında, “Bugün ABD ile Yunanistan arasında, her iki ülke için de daha fazla ekonomik büyümeye ve enerji güvenliğine yol açacak yeni bir işbirliği dönemini onaylıyoruz. Bu proje ile bu tersane LNG gemilerini onarabilecek ve Yunanistan’ın bir enerji haritası haline gelmesine yardımcı olacak. Elefsina Tersaneleri’nde yüzer rüzgar türbinleri inşa edilecek, güneş enerjisi konusuna da odaklanacağız. Genel olarak tersaneler yenilenebilir enerji kaynaklarına odaklanacak.” İfadelerini kullandı.

blank

Geçtiğimiz yaz Amerikan Kongresi, Amerikan kalkınma bankası DFC’nin, Tersane Modernizasyon Planı için ONEX Tersanelerine 125 milyon dolar tutarındaki finansmanın borçlanma yoluyla sürdürülmesi yönündeki önerisine onay vermişti.

Projenin imza törenine katılan ABD’nin Atina Büyükelçisi George Tsounis, “Bu projenin tamamlanmasından gurur duyuyorum. ABD, sözle değil icraatla Yunanistan’ın yanındadır. DFC’nin 125 milyonu proje yatırım demektir. Sağlıklı bir Yunan ekonomisi ABD için de iyidir” ifadelerini kullandı.

ONEX’in Başkanı ve Genel Müdürü Panos Ksenokostas, “Elefsina ilk akıllı tersane olacak. Kendimizden başlayarak yenilik yapacağız. Tersanenin 5G teknolojisiyle donatılmasının, ONEX’e devredildiği günden itibaren yaklaşık 18 ay süreceği tahmin ediliyor. Dünyada bunu yapan, bizim kopyalayabileceğimiz başka bir tersane yok.” İfadelerini kullandı.

blank

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu