“40 Yıldan Beri Bu Anlaşmazlığı Çözemedik”
"Ege ve Doğu Akdeniz'de kıta sahanlığının ve Münhasır Ekonomik Bölgenin sınırlandırılması. 40 yılı aşkın süredir bu anlaşmazlığı çözemedik ama bu, çözümsüz kalacağı anlamına gelmiyor."
Yunanistan Başbakanı Miçotakis, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul Salonu’ndaki BM’nin 79. Genel Kurulu görüşmelerinde katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı.
Miçotakis, Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurul Salonu’ndaki BM’nin 79. Genel Kurulu görüşmelerinde katılımcılara hitaben bir konuşma yaptı. Miçotakis konuşmasında, “Yunanistan, komşusuyla çözülmemiş tek sorunu çözmek için çalışmaya hazırdır: Ege ve Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığının ve Münhasır Ekonomik Bölgenin sınırlandırılması. 40 yılı aşkın süredir bu anlaşmazlığı çözemedik ama bu, çözümsüz kalacağı anlamına gelmiyor.” İfadelerini kullandı.
Kıbrıs konusuna da değinen Başbakan Miçotakis, “İki devletli çözüm kabul edilemez ve kabul edilmeyecektir. Bu kesinlikle bir çözüm değil.” Dedi.
Miçotakis konuşmasında Türkiye ile ilgili bölümde özetle şunları dile getirdi:
“Geçen yıl içerisinde Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile iki gün önceki Genel Kurul oturum aralarında yaptığımız son toplantı da dahil olmak üzere altı kez görüştüm. Geçtiğimiz Aralık ayında, farklılıklarımızı Uluslararası Hukuk ilkelerine uygun olarak ve iyi komşuluk ilişkileri ruhuyla çözme niyetimizi ifade eden bir belge olan Atina Bildirgesi’ni imzaladık.
Türkiye ile ikili ilişkileri geliştirmenin yollarını araştırmaya devam edeceğiz. İklim değişikliği ve göç gibi ortak sorunlara çözüm bulmak için daha fazla işbirliği yapılabilecek alan var. Ortaya çıkabilecek her türlü gerilimi azaltmak için açık iletişim hatlarını sürdürüyoruz.
Yunanistan, komşusuyla çözülmemiş tek sorunu çözmek için çalışmaya hazırdır: Ege ve Doğu Akdeniz’de kıta sahanlığının ve Münhasır Ekonomik Bölgenin sınırlandırılması. 40 yılı aşkın süredir bu anlaşmazlığı çözemedik ama bu, çözümsüz kalacağı anlamına gelmiyor.
Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, deniz yetki alanlarının uluslararası hukuka göre sınırlandırılmasının tüm Doğu Akdeniz bölgesinin ortak çıkarına olduğunu söylemesinden memnuniyet duydum.
Yunanistan Başbakanı olarak, bugün burada, Kıbrıs’ın (Güney) egemenliğine ve toprak bütünlüğüne ve BM Sözleşmesi Güvenlik Konseyi’nin ilgili kararları uyarınca tek egemenlik, tek vatandaşlık ve tek uluslararası kişiliğe sahip İki Bölgeli İki Toplumlu Federasyon temelinde çözüme olan bağlılığımızı yeniden teyit ediyorum. İki devletli çözüm kabul edilemez ve kabul edilmeyecektir. Bu kesinlikle bir çözüm değil.
Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Hristodulidis, dün bu kürsüden, 50 yıl önce Kıbrıs’ın (Güney) işgalinin yarattığı şiddet ve travmayı hatırlatan duygusal ve samimi bir konuşma yaptı. Ayrıca çözüm bulmak için diyaloga olan sarsılmaz bağlılığını da ifade etti. Bu bağlılığa güvenim tamdır. Uluslararası hukukun alakart olarak uygulanamayacağını, tarihin yeniden yazılamayacağını veya silinemeyeceğini iddia etmekte haklıdır.
Yunanistan, BM Genel Sekreteri’nin bu bağlamda müzakerelerin yeniden başlaması yönündeki çabalarına tam destek veriyor. Türkiye ve Kıbrıs Türk toplumunu (KKTC) müzakere masasına gelmeye, en azından karşılıklı güveni geliştirmeye ve karşılıklı olarak kabul edilebilir, adil ve sürdürülebilir bir çözüme ulaşmak için açık bir şekilde tartışmaya çağırıyoruz.”