Yunanistan Haber

Kavala ve Konya Selçuklu Belediyesi’nden Ortak Etkinlik

Kapadokyalı Rumların dünyadaki kutsal merkezi Nea Karvali'nin 100 yılı etkinlikleri öncesinde Kavala’da bir basın toplantısı yapıldı.

Kapadokyalı Rumların dünyadaki kutsal merkezi Nea Karvali’nin 100 yılı etkinlikleri öncesinde Kavala’da bir basın toplantısı yapıldı.

Kavala Belediyesinde Kavala Belediye Başkanı Theodoros Muriadis ile Kavala-Taşöz Tarihi Eserler Müdürlüğü, MOHA Araştırma Merkezi, Kapadokya Araştırmaları Merkezi ve Nea Karvali Muhtarlığı temsilcilerinin katılımıyla, 1922-1924 yılları arasında Kapadokya bölgesinden Mübadele ile göç eden ve Nea Karvali’ye (Güzelyurt-Gelveri) yerleşmelerinin 100. Yılı nedeniyle Kavala ve Nea Karvali’de düzenlenecek etkinliklerin tanıtım programı yapıldı.

Kavala Belediye Başkanı Theodoros Muriadis basın toplantısında yaptığı konuşmada şunları dile getirdi:

“Öncelikle bu basın toplantısına katılımlarınızdan dolayı sizlere teşekkür etmek istiyorum. Kapadokyalıların Nea Karvali’ye taşınmasından bu yana geçen bir yüzyılın tamamlanmasına ilişkin olaylar döngüsünün gerçekleştirilmesi için işbirliği yapan tüm kuruluşların ana hedefi, atalarımızın tarihinin ve onları tasvir eden önceki yüzyıllarda Kapadokya’daki manastır yaşamını anlatan dinamik koleksiyonların mümkün olan en büyük şekilde tanıtılmasıdır.

Kapadokya yaşamının kayıt altına alınması, öğretilmesi ve Kapadokya topraklarına ait her türlü arşiv malzemesinin yeniden inşası işlerini üstlenen Kapadokya Araştırmaları Merkezi, Kavala Tarihi Eserler Müdürlüğü, Nea Karvali Belediyesi, MOHA Araştırma Merkezi ve Kavala Belediyesi, kendi kategorisinde tüm Avrupa’nın en iyi 5 müzesinden biri olan Nea Karvali Müzesi’nin sahip olduğu zengin içeriğini mükemmel bir organizasyonla sunacak.

Bu etkinlik, 4 Eylül’de, Konya Belediyesi’nden, Konya Belediye Başkanı, bazı Belediye Meclis Üyeleri, yerel milletvekillerinden ve Konya Üniversitesi Rektörünün katılımıyla oluşan geniş bir heyetin hazır bulunacağı, söz konusu koleksiyonların Mehmet Ali Müzesi’nde sergilenmesiyle başlayacak.

Kavala ve Konya Belediyeleri, kültürel mirasımızı öne çıkarmanın yanı sıra, aralarında giderek kardeş Belediye oluşumuna yol açacak ilişkileri daha da geliştirmek için birlikte çalışıyorlar.

Ardından 9 Kasım’da arkeoloji müzesinde dini objelerin sergilenmesi ve “Yaşayan Anıtların Kapadokya’sı” genel başlıklı Sempozyumun açılışı gerçekleştirilecek. Etkinlik döngüsü 17 Kasım’da Nea Karvali’de Kapadokya Kurulum Günü kutlamalarıyla sona erecek. Kapadokya’nın tarihinin dünyanın farklı köşelerine ulaşması için elbette önümüzdeki yıl başka etkinlikler de yapılacak.

Kapadokya Rumlarının güçlü izlerini ve özellikle zengin mirasını ortaya çıkaran tüm bu unsurları gün ışığına çıkarmanın, hem hayattan göç edenlere hem de ülkemizin yeni nesline, sosyal, kültürel ve dini hayatlarının çeşitli yönlerini aktarmak hepimizin görevi olduğunu düşünüyorum.

Kapadokya Araştırmaları Merkezi’nin kalitesi ve deneyimi, Tarihi Eserler Müdürlüğü ve MOHA Araştırma Merkezi’nin prestiji ve Kavala Belediyesi ile Nea Karvali Belediye Topluluğu’nun gerçek ilgisi, hedeflerimizin gerçekleştirilmesinin garantisidir.”

Kapadokya Araştırmaları Merkezi Başkanı Kaplanis İosifidis ise şunları dile getirdi:

“Sayın Muriadis’le ilk temasım 30 yıl önce gerçekleşti ve Kostis Simiçis’in Teknik İşlerden Sorumlu Belediye Başkan Yardımcısı olduğu dönemde pekişti. O günden bu yana aynı heyecanı paylaşıyoruz. Nea Karvali Müzesi’nde bulunan kutsal emanetleri nasıl ön plana çıkarabiliriz?

Kendisinin desteği ve Kavala Tarihi Eserler Müdürlüğü, MOHA Araştırma Merkezi ve Nea Karvali Topluluğu’nun işbirliğiyle atalarımızın Kapadokya’dan getirdiği nadide eserleri sergileme hayali nihayet gerçek olacak gibi görünüyor. Kültür Bakanı Sayın Mendoni’nin yakın zamanda aldığı kararın ardından bu kutsal emanetler bundan böyle Nea Karvali Müzesi’nde ve aynı zamanda Helenizm anıtlarının dijital kataloğunda da bulunacak.”

Kavala/Taşöz Tarihi Eserler Müdürlüğü Başkanı bayan Stavrula Dadaki sırasıyla söz alarak şu konuşmayı yaptı:

“Kapadokya, Lozan Antlaşması’nın imzalanmasından bir yıl önce Türkiye’den göç edilen bölgelerden biri. Sahip oldukları bu kutsal emanetlerin çoğunu yanlarında evlerine ve bölgedeki kiliselere götürmeyi seçtiler. Bu kutsal emanetlerin çoğu Kapadokya Araştırmaları Merkezi’nin geniş koleksiyonunun malıdır ve Kapadokya Medeniyeti’nin tüm yönlerini yeterince temsil etmektedir.”

MOHA Araştırma Merkezi Temsilcisi Vangelis Areteos da sırasıyla şunları dile getirdi:

“Sayın İosifidis’e muazzam çalışması için ve aynı zamanda bu özel etkinlik serisindeki işbirliği için teşekkür etmek istiyoruz. Bu koleksiyonun kendine has bir tarihi var, çünkü bir yandan uzun yıllar başıboş ve evsiz kalmış, diğer yandan bu kutsal emanetlerin Kapadokya’dan Nea Karvali’ye nasıl geldiği özellikle ilgi çekici. MOHA, vizyonuna ve hedefine sadık kalarak, Mehmet Ali’nin evinde yadigâr sergisine ev sahipliği yaparak bu girişimi pratikte destekleyecek.”

Son olarak basın toplantısında söz alan Nea Karvali Muhtarı Nikos Karakeyisoğlu da şunları dile getirdi:

“Nea Karvali’nin tüm sakinleri adına, bölgemizin tarihine ışık tutmak için işbirliği yapan kuruluşlara teşekkür etmek istiyorum. 17 Kasım’da Lefki (Kavaklık-Osmaneli) dağlarında hayatını kaybeden atalarımızı anma töreninin ardından, ilk göçmenlerin Nea Karvali’ye yerleştirilmesinin 100. yıl dönümü dolayısıyla büyük bir kutlama düzenlenecek.”

Bu kutsal emanetlerin çoğu Kapadokya Araştırmaları Merkezi’nin geniş koleksiyonunun malıdır ve Kapadokya Medeniyeti’nin tüm yönlerini yeterince temsil etmektedir.

Etkinliklerin programı:

4 Eylül 2024-Mehmet Ali’nin (Kavalalı) evinde kutsal emanetlerin sergisinin açılışı.

9 Kasım 2024-Kavala Arkeoloji Müzesi’nde dini objelerin sergilenmesi ve Sempozyum.

17 Kasım 2024-Nea Karvali’de Kapadokyalıların Yerleştirme Günü Kutlaması.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu