Yunanistan Haber

Gerapetritis: “Kıbrıs Meselesi Yunanistan’ın En Yüksek Politikasıdır”

Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, “Kıbrıs meselesi Yunanistan'ın en yüksek politikasıdır - Türkiye daha aşırı bir çizgiye geldi” ifadelerini kullandı.

Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, “Kıbrıs meselesi Yunanistan’ın en yüksek politikasıdır – Türkiye daha aşırı bir çizgiye geldi” ifadelerini kullandı.

ERT1’in sabah haber programında konuşan Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, Türkiye’nin Kıbrıs konusunda daha aşırı bir çizgide olduğu değerlendirmesini dile getirirken, aynı zamanda “Kıbrıs sorununun artık uluslararası düzeyde önceliklendirildiğini” vurguladı.

Bir yıl önce belirttiği gibi, Kıbrıs meselesinin uluslararası forumlarda tartışılmadığı bir hareketsizlik dönemindeydik ve o günden bu yana “Kıbrıs meselesini yeniden uluslararası ilginin ön sıralarına taşıyan bir dizi etkinliğimiz var” dedi.

Bakan Gerapetritis, “BM Genel Sekreteri’nin bizzat kişisel ilgisiyle artık BM nezdinde Kıbrıs konusuna öncelik verildiğini ileri sürdü. Gerapetritis, Kıbrıs sorununun AB’nin önemli bir politikası olduğunu, Yunan tarafından bu yönde sistematik çalışma yapıldığını da sözlerine ekledi.

“Kıbrıs meselesinde hareketlilik olacağına dair içimde bir his var” diyen Gerapetritis, ilk adımın Birleşmiş Milletler Teşkilatı kararlarının belirlediği çerçevede Yunanistan ile Türkiye arasında diyaloğun başlatılması olduğunu söyledi. “Biz dış politikamızı ve ulusal konumumuzu duruma göre şekillendirmiyoruz. Çözüm sürekli hareketlilikten sonra gelecek.” İfadelerini kullandı.

“Çözüm sürekli hareketlilikten sonra gelecek”

Türkiye’nin tutumu hakkındaki soruya Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis, “istişare olmadan barış ve refah olamaz” yanıtını vererek, ilgili tarafların uygulanabilir, kabul edilebilir ve faydalı bir çözüm bulmak için konuşması gerektiğini sözlerine ekledi.

Bir sonraki adımın ne olduğu sorulduğunda, iki liderin, yani Güney Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Cumhurbaşkanının bu konuyu BM’nin himayesinde kendilerinin görüşmesi gerektiği yanıtını vererek, gerekirse Yunanistan’ın iyi hizmetler sağlamaya hazır olduğunu da sözlerine ekledi.

Gerapetritis, “Dışişleri Bakanlığı ve ben kişisel olarak Kıbrıs meselesini uluslararası çıkarların ön planına çıkarmak için muazzam çaba sarf ettik. Arzu edilen çözümün adanın yeniden birleşmesi. Anlaşmadan da konuşabiliriz. Uluslararası hukuka uygun olarak tartışabilmek için bir fırsat penceresi olduğunu değerlendirerek, önemli farklılıklar olduğunu kabul ettik.” İfadelerini kullandı.

“Milli konumlarımızdan geri adım atmayacağız”

Savunma Bakanı Nikos Dendias’ın açıklamalarına ilişkin ve akabinde Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açıklamalarına da değinen Dışişleri Bakanı Gerapetritis, “Yunanistan dış politikasını mevcut duruma göre şekillendirmiyor. Adada hukuk dışı işgal edilen ve hukuk dışı bulunan Türk birliklerinin Türkiye’nin tarihi sorumluluğuna her zaman işaret ediyoruz. Öte yandan her zaman diyalog adımını arıyoruz. Konumlarımızın Avrupa olduğunu ve Avrupa hukukuyla tutarlı olduklarını” vurgulayan Gerapetritis, “Yunan tarafında hiçbir zaman geri adım atma olmadı” diye ekledi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Savunma Bakanı Dendias hakkında dile getirdikleriyle ilgili şu yorumu yaptı: “Kimin daha sert olacağına dair bir rekabet mantığına giremeyiz. Yunan hükümeti kendisini uluslararası hukuka dayalı sabit pozisyonlarla ifade ediyor. Ucuz lafların hiçbir faydası yok. Şu anda Yunan dış politikası güç temelinde yürütülmektedir. Yunanistan gücünün zirvesinde, kuvvetliliğinin zirvesindedir. Kıbrıs trajedisinden sonra ilk kez bir Yunanistan Başbakanı bu kara yıldönümünde Lefkoşa’daydı. Bu, yüksek sembolizmin ötesinde, aynı zamanda Yunan hükümetinin Kıbrıs (Güney) hükümetiyle mutabakata vararak yaptığı büyük bir uluslararası deklarasyondur.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu