Yunanistan Haber

“Bizim İçin İki Devletli Bir Çözümün Söz Konusu Olmadığını Hatırlatmak İsterim”

"Türk askeri işgali ana tehdit olmaya devam ediyor ve bu nedenle kayıtsız kalamayız. Yunanistan bizim sürekli özverili destekçimizdir."

Güney Kıbrıs’ı ziyaret eden Savunma Bakanı Dendias, Savunma Bakanı Mihalis Giorgallas ile görüştü.

Bakan Dendias burada yapılan ortak basın toplantısında konuştu. Dendias, Ankara’ya, daha geniş Doğu Akdeniz bölgesinde tansiyonun düşürülmesinin memnuniyetle karşılandığı, ancak Birleşmiş Milletler Tüzüğü ve Uluslararası Hukuka saygı temelinde devam etmesi gerektiği mesajını gönderdi. Kıbrıs sorununun çözümüne yönelik Dendias, “Bizim için iki devletli bir çözümün söz konusu olmadığı konusundaki kararlı duruşumuzu hatırlatmak isterim.” İfadelerini kullandı.

Dendias konuşmasında şunları dile getirdi:

“Sayın Bakan, sevgili Mihali, bu kez Yunanistan Cumhuriyeti Milli Savunma Bakanı sıfatıyla bugün yeniden Kıbrıs’ta, Lefkoşa’da bulunmaktan büyük bir onur duyuyorum. Ve öncelikle sıcak karşılamanız için teşekkür etmek istiyorum. Sizi temin ederim ki bizim için ilişkimizi derinleştirme ve savunma işbirliğimiz mutlak bir önceliktir.

Bugünkü görüşmemiz bir şeyi doğruladı: Koordinasyonumuzu hem ikili düzeyde hem de Avrupa Birliği düzeyinde ve müttefiklerimiz ve dostlarımız düzeyinde derinleştirmeye ve genişletmeye yönelik güçlü irademiz.

Atmamız gereken çok spesifik ve pratik adımları görüştük ve ayrıca Silahlı Kuvvetlerimizin birlikte çalışabilirliğinin nasıl genişletilebileceğini tartıştık. Diğer dost ülkelerle üçlü işbirliğimizi de nasıl güçlendirebileceğimizi tartıştık.

Bu vesileyle, konumu ne olursa olsun her zaman söylediğim bir şeyi söylemek isterim ki, Yunanistan ve Kıbrıs (Güney) Cumhuriyetlerinin üçlü ve dörtlü işbirlikleri kimseye karşı değildir, başka hiçbir ülkeye karşı araç değildir. Aksine, uluslararası hukuk hükümleri çerçevesinde diğer devletlerin katılımına açık olan açık şekillerdir.

Ayrıca, gezegenin bu çok büyük stratejik öneme sahip bölgesinde, Doğu Akdeniz’deki daha geniş güvenlik durumunu tartışma fırsatı bulduğumuzu da söylemek isterim. Görüş alışverişinde bulunduk ve yemekte bunu da tartışacağız, Rusya’nın Ukrayna’yı işgali nedeniyle bu çatışmada her şeyden önce dersler var.

Elbette Kıbrıs (Güney) ve Yunanistan Uluslararası Hukukun yanında yer alıyor, sonuçta Uluslararası Hukuk ve Uluslararası Deniz Hukuku temelinde savunma işbirliğimizi yapılandırdık.

Genel bir gözlem olarak, Doğu Akdeniz bölgesinin genelinde tansiyonun düşmesini memnuniyetle karşılıyor ve bunun devam etmesini ve bir güven ortamının oluşmasına imkan vermesini temenni ediyorum.

Ancak tüm bunlar elbette Birleşmiş Milletler Şartı’na dayanmalı, Uluslararası Hukuka saygı gösterilmeli, Uluslararası Deniz Hukukuna saygı gösterilmeli ve güç kullanma tehdidi ve elbette güç kullanımının kendisi mutlak olarak kınanmalıdır.

Bu çerçeve içinde, Kıbrıs sorununun adil ve sürdürülebilir bir şekilde çözüme kavuşturulması için kesintisiz desteğimizi sürdürüyoruz ve her zaman da sürdüreceğiz.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararlarına dayalı olacak bir çözüm, iki bölgeli, iki toplumlu bir Federasyon çözümü, tabii ki Avrupa müktesebatıyla uyumlu, bu büyük değerler çerçevesi, iki ülke (Güney Kıbrıs-Yunanistan) için gezegenin tarihindeki en gurur verici şey.

Ve bizim için iki devletli bir çözümün söz konusu olmadığına dair kesin görüşümüzü hatırlatmak isterim. Oldu bittiyi önlemek için Kıbrıs (Güney)  Cumhuriyeti’nin öncüleri olduk ve olacağız. Kıbrıs’ın bizim için çok da uzak olmadığını defalarca söyledim.

​Yeni Savunma Bakanı olarak, Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti’nin imkanlarını güçlendirmesi ve gelecek için, Cumhurbaşkanı Hristodulidis, Bakan ve Kıbrıs Hükümeti’nin yaptıkları planlardan dolayı Bakan arkadaşıma tebriklerimi sunma fırsatı bulduğumu söylemek isterim.

İki ülke, bu iki Cumhuriyet, Yunanistan ve Kıbrıs (Güney) her zaman cephede ilk sırada birlikte olacaktır. Ama nasıl? Bölgemizde istikrar, güvenlik ve barışın kaleleri olarak.

Mihali, işbirliğimizi dört gözle bekliyorum, bugün bizi ilgilendiren konuları uzun uzadıya tartışmış olmamız benim için büyük bir zevk, misafirperverliğinizin karşılığını özel bir memnuniyetle vermek üzere sizi Atina’ya bekliyorum.”

Güney Kıbrıs Savunma Bakanı Mihalis Giorgallas da sırasıyla söz alarak şunları dile getirdi:

“Türk askeri işgali ana tehdit olmaya devam ediyor ve bu nedenle kayıtsız kalamayız”

“Yeni görevinizi üstlendikten sonra bugün ilk resmi ziyaretinizde sizi Kıbrıs’ta (Güney) ağırlamaktan büyük bir onur duyuyoruz.

Dostum Bakan, ziyaretiniz bize, Kıbrıs (Güney) ile Yunanistan arasındaki kardeşçe ilişkilerin inşa edildiği sağlam temelleri yeniden teyit etme fırsatı veriyor.

Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı ve Yunanistan Başbakanı tarafından duyurulan Hükümetlerarası İşbirliği Yüksek Konseyi’nin kurulması ve Savunma Bakanlıklarının savunma işbirliği konularında siyasi istişare organının faaliyete geçirilmesi ile birlikte, işbirliğimizi daha da derinleştirmek, her türlü ortak zorluk ve tehdit karşısında yapıların istişaresini ve eylemlerin koordinasyonunu güçlendirmeyi hedefliyoruz.

Üçlü ve çok taraflı bölgesel savunma düzenlemelerimizi güçlendirme yolunda ilerlemek ve ortak ilgi alanlarımızı siber savunma ve iklim değişikliği gibi yeni ortaya çıkan konuları kapsayacak şekilde genişletmek, belirlediğimiz ortak hedeflerin yalnızca bir parçasıdır. İşbirliğimizle, ülkelerimizin Doğu Akdeniz bölgesinde belirleyici bir rol oynamasını ve bölgesel, Avrupa ve uluslararası düzeyde cazip ortaklar ve güvenilir işbirlikçiler olmasını sağladık.

Bu, son yıllarda ortaklaşa geliştirdiğimiz çok sayıda ortaklıkla ve Yunanistan’ın önceki hükümetinde sahip olduğunuz konumdan sizin kararlı katkılarınızla kanıtlanmaktadır.

Savunma alanında çeşitli Avrupa girişimlerinden yararlanmak için Avrupa Birliği (AB) içindeki işbirliğimizle ilgili olarak, ülkelerimizin PESCO’nun ve Avrupa Savunma Fonu’nun Avrupa programlarına yüksek düzeyde katılımıyla aktif aktörler olduğunu ve özellikle memnuniyetle belirtiyorum.

Birliğin üye devletleri arasında ortak savunma malzemesi tedarik programları için yeni politikaları aracılığıyla açılan yeni perspektifler, ilgilendiğimiz ve gelecekte aktif olarak takip edeceğimiz bir şeydir. Kıbrıs’ın (Güney) Mistral füzelerinin Fransa ve diğer AB ülkeleri ile ortak tedarik programına yakın zamanda katılımı bu çerçevenin bir parçasıdır.

Tüm eylemlerimizin tek bir amacı vardır. Hem Kıbrıs’ta hem de daha geniş olarak Doğu Akdeniz’de her türlü tehdide, her türlü sinsi ve istikrarsızlaştırıcı davranışa karşı caydırıcılık kapasitemizin güçlendirilmesi ve operasyonel hazırlığımızın güçlendirilmesi. Türk askeri işgali ana tehdit olmaya devam ediyor ve bu nedenle kayıtsız kalamayız. Yunanistan bizim sürekli özverili destekçimizdir.

20 Temmuz 1974 Türk işgalinin hüzünlü kara yıldönümü karşısında, Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti olarak egemenlik haklarımızı, uluslararası hukuku ve AB’nin temel değerlerini savunmaya sarsılmaz bir şekilde bağlı kaldığımızı vurguluyoruz. Yani insan onuru, özgürlük, demokrasi ve insan hakları.

Dostum Sayın Bakan, yeni görevlerinizde başarılar dilerim. Kıbrıs (Güney) ile Yunanistan, Yunanistan ve Kıbrıs’ın (Güney) savunması ve güvenliği yararına yakın ve verimli işbirliğimizi sabırsızlıkla bekliyorum.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu