Yunanistan Batı Trakya Türkleri’ne Baskıyı Arttırıyor!
"39 yıldır sürdürdüğümüz HAK ARAMA MÜCADELEMİZİ bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hukuktan ayrılmadan, aynı azim ve kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz…”
Yunanistan, Türkiye’den Rum Azınlığa karşı Lozan’ın uygulanmasını talep ederken, “takipçisi olacağız” derken, diğer yandan Batı Trakya Türkleri’ne baskıyı arttırıyor, Lozanı da ayaklar altına almaya devam ediyor!
Bir Avrupa Birliği ülkesi olan Yunanistan’da demokratik yollarla hak aramak, protesto yürüyüşü yapmak ve nihayetinde Batı Trakya’da “Ben Türk’üm” demek devlet güvenliğini tehdit ediyor ve Savcılıklar devreye girerek 7 ay sonra da olsa soruruşturma başlatıyor. Ardından da Mahkeme koridorlarında kovuşturmalar ve cezaları da beraberinde getiriyor.
Tüm bunlar, yıllardan beri Batı Trakya’da, 1923 yılında Lozan Anlaşması ile Müslüman Türk Azınlığını emanet alan Yunanistan’ın Batı Trakya bölgesinde yaşanıyor.
Batı Trakya’da “Türk” kelimesinin kullanılması yasak. “Türk” olarak derneklerin tabelaları polis eşliğinde yıllar önce indirildi. Şimdi ise bırakın “Türk” kelimesi ile dernek kurmayı, “Azınlık” kelimesi ile dernek kurmaya kalksanız, yetkili Mahkemeler size şunu soruyor; “bu Azınlık ne Azınlığı? Belirtmemimişsiniz diyor ve başvurunuz reddediliyor. İşte Avrupa ülkesi bir ülkede Yunanistan’da demokrasi ve insan haklarıü kendini ifade etme özgürlüğü bu şekilde işliyor.
Son olarak daha henüz ak kağıtttaki kara yazının mürekkebi kurumadı.
Ancak geçtiğimiz hafta İskeçe Türk Birliği (İTB) Başkanı Ozan Ahmetoğlu İskeçe Emniyet Müdürlüğün’e ifade vermeye çağrıldı. Bu defasında gerekçe ise, Yunanistan Yargıtay Mahkemesi’nin, Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi (AİHM) kararlarına ve Avrupa Konseyi’nin çağrılarına rağmen İskeçe Türk Birliği’nin (İTB) yasal statüsünün iadesiyle ilgili verdiği ret kararından sonra, İTB’nin 10 Temmuz 2021 yılında düzenlediği yürüyüş. Geçen Temmuz ayında yapılan yürüyüşle ilgili soruşturma tam 7 ay sonra soruşturma başlatıldı.
İTB Avukatı Ahmet Kara’yla 9 Şubat Çarşamba günü İskeçe Emniyet Müdürlüğün’e giden Başkan Ahmetoğlu ifadesini yazılı olarak önümüzdeki günlerde vermesi bekleniyor.
Bu arada, savcılık tarafından başlatılan soruşturma çerçevesinde eylem sırasında maske takmadıkları iddiasıyla, aralarında Gümülcine Müftüsü İbrahim Şerif, İskeçe Müftüsü Ahmet Mete, Kozlukebir Belediye Başkanı Rıdvan Ahmet ve Yassıköy Belediye Başkanı Önder Mümin’in bulunduğu 12 kişinin isimlerinin de soruşturma kapsamında hazırlanan iddianamede yer aldığı öğrenildi.
İTB’nin 10 Temmuz 2021 tarihinde gerçekleştirdiği yürüyüşle ilgili soruşturmanın, İskeçe’de yayımlanan iki yerel Yunanca gazetede çıkan haberlere dayanarak başlatıldığı ifade edildi. Soruşturmanın, İTB eyleminden 7 ay sonra başlatılması ise dikkat çekti.
“39 yıldır sürdürdüğümüz HAK ARAMA MÜCADELEMİZİ kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz…”
İTB Başkanı Ozan Ahmetoğlu konuyla ilgili sosyal medya hesabından yaptığı paylaşımda, “Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sivil toplum kuruluşlarının ve siyasilerinin tamamına yakınının fiilen desteklediği bu demokratik protesto eyleminin üzerinden yaklaşık 7 ay sonra, İskeçe Türk Birliği’nin gerçekleştirdiği yürüyüş hakkında soruşturma başlatılmasını demokrasiye, insan haklarına ve uluslararası hukuka inananların takdirine bırakıyorum!” ifadelerine yer verdi.
İTB Başkanı Ahmetoğlu’nun paylaşımı şöyle: “İskeçe Türk Birliği olarak Temmuz ayında düzenlediğimiz yürüyüşle ilgili olarak, bugün İskeçe emniyetinde ifadeye çağrıldım.
İskeçe Türk Birliği olarak, derneğimiz hakkında AİHM kararlarının Yunanistan tarafından UYGULANMAMASINI protesto etmek amacıyla 10 Temmuz 2021 tarihinde düzenlediğimiz yürüyüş hakkında, İskeçe Savcılığı tarafından açılan soruşturma kapsamında İskeçe Türk Birliği Başkanı olarak ifade vermek üzere İskeçe emniyetine gittim.
İskeçe Türk Birliğimizin avukatı Ahmet Kara’yla birlikte sabah saatlerinde İskeçe emniyetindeydik. İfademizi yazılı olarak vermek üzere süre talep ettik.
İsminde ‘Türk’ ibaresi geçtiği için derneğimiz hakkında Yunanistan mahkemelerince verilen kapatma kararı ve derneğimizin yasal statüsünün iptal edilmesinden sonra başvurduğumuz AİHM, İskeçe Türk Birliği’ni haklı bulsa da, Avrupa Konseyi 14 yıldır Yunanistan’a bu kararların uygulanması için çağrıda bulunsa da, vatandaşı olduğumuz ülkemiz Yunanistan AİHM kararlarını UYGULAMAMAYA devam ediyor.
Son olarak Haziran 2021’de Yunanistan Yargıtay Mahkemesi, İskeçe Türk Birliği’nin, AİHM kararını uygulayarak derneğimizin yasal statüsünü iade etmesi talebiyle yaptığımız başvuruyu da reddetmişti. Bunun üzerine İskeçe Türk Birliği olarak 10 Temmuz 2021 Cumartesi günü İskeçe’de demokratik protesto hakkımızı kullanarak “HAKIZLIĞA ve ADALETSİZLİĞE ARTIK YETER” sloganıyla bir yürüyüş gerçekleştirmiştik.
Gerçekleştirdiğimiz gösteri sırasında Yunanistan devleti aleyhine ve Yargıtay Mahkemesi kararları hakkında kışkırtıcı konuşmalar yapıldığı, yalan haber yayıldığı ve pandeminin önlenmesine yönelik tedbirlerin ihlal edildiği iddialarıyla karşı karşıyayız! Üstelik de gerçekleştirdiğimiz demokratik eylemden 7 ay sonra!
Batı Trakya Türk Azınlığı’nın sivil toplum kuruluşlarının ve siyasilerinin tamamına yakınının fiilen desteklediği bu demokratik protesto eyleminin üzerinden yaklaşık 7 ay sonra, İskeçe Türk Birliği’nin gerçekleştirdiği yürüyüş hakkında soruşturma başlatılmasını demokrasiye, insan haklarına ve uluslararası hukuka inananların takdirine bırakıyorum!…
İskeçe Türk Birliği olarak, 39 yıldır sürdürdüğümüz HAK ARAMA MÜCADELEMİZİ bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da hukuktan ayrılmadan, aynı azim ve kararlılıkla sürdürmeye devam edeceğiz…”
Hadi lan gerizekalı.