Ελληνικά Νέα

ΗΠΑ Έτοιμες να παραδώσουν τα αναβαθμισμένα F-16 στην Τουρκία

H πώληση των κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία δεν πρέπει να συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

Ο εκπρόσωπος του Aμερικανικού ΥΠΕΞ υποστήριξε ότι η πώληση των κιτ εκσυγχρονισμού των αεροσκαφών στην Ankara δεν πρέπει να συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ.

H Aμερικανική κυβέρνηση έπρεπε να εργαστεί προκειμένου να δώσει λύσεις στις ανησυχίες που είχε εκφράσει το Κογκρέσο σχετικά με την πώληση των μαχητικών F-16 στην Τουρκία προχώρησε ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ.

Υπενθυμίζεται ότι εκτός από την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, οι Αμερικανοί νομοθέτες είχαν ζητήσει από την κυβέρνηση να διασφαλίσει ότι η Ankara δεν θα χρησιμοποιήσει τα μαχητικά F-16 για την παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο.

«Είχαμε εμπόδια στο Κογκρέσο λόγω των ενεργειών που έχει κάνει η Τουρκία και που έπρεπε να τα ξεπεράσουμε και να τα επεξεργαστούμε. Προσπαθήσαμε να τα αντιμετωπίσουμε όσο το δυνατόν πιο επιμελώς», σημείωσε ο κ. Μίλερ.

Επιπλέον, ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ υποστήριξε ότι η Aμερικανική κυβέρνηση έχει καταστήσει σαφές ότι η πώληση των κιτ εκσυγχρονισμού των F-16 στην Τουρκία δεν πρέπει να συνδέεται με την ένταξη της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ. Ωστόσο, όπως εξήγησε, υπάρχουν μέλη του Κογκρέσου που έχουν διαφορετική άποψη και έχουν συνδέσει τα δύο ζητήματα.

Ως εκ τούτου, δεν θέλησε να σχολιάσει το πότε η Aμερικανική κυβέρνηση θα είναι σε θέση να προχωρήσει με τη συγκεκριμένη αμυντική σύμβαση.

Ο Μάθιου Μίλερ κατέληξε λέγοντας «ότι το καλύτερο πράγμα που θα μπορούσε να συμβεί για να οδηγήσει σε πρόοδο είναι η Τουρκία να αναλάβει δράση το συντομότερο δυνατό για την επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ».

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu