Ελληνικά Νέα

«Ως δύο γειτονικές ένοπλες δυνάμεις, πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε»

«Ως δύο γειτονικές ένοπλες δυνάμεις, θα αναπτύξουμε και θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε αυτές τις καλές, φιλικές σχέσεις. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε».

«Έχει ξεκινήσει ένα θετικό κλίμα, καλής γειτονίας με την Ελλάδα μετά τις φωτιές στην Ελλάδα και τους σεισμούς στην Τουρκία. Για να συνεχιστεί αμοιβαία το κλίμα αυτό κάνουμε ό,τι μπορούμε» δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Άμυνα Γιασάρ Γκιουλέρ, μιλώντας στο τουρκικό τηλεοπτικό δίκτυο ΝΤV.

«Ως δύο γειτονικές ένοπλες δυνάμεις, θα αναπτύξουμε και θα προσπαθήσουμε να αναπτύξουμε αυτές τις καλές, φιλικές σχέσεις. Πιστεύουμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε» είπε ο υπουργός Άμυνας της Τουρκίας.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις των δύο χωρών για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, ο Τούρκος υπουργός δήλωσε ότι «δεν είναι μια διαδικασία που ξεκίνησε για να λυθούν τα προβλήματα αλλά για να ενισχυθεί η εμπιστοσύνη». Όπως είπε, πρόκειται για μια διαδικασία που έχει καθιερωθεί για την ενίσχυση της εμπιστοσύνης. «Πιστεύουμε ότι θα ενισχυθεί με τις αποφάσεις που θα ληφθούν εκεί» είπε, τονίζοντας πως «θα συνεχίσουμε να διεξάγουμε τις ασκήσεις μας με αμοιβαίο σεβασμό. Θα προσπαθήσουμε να διεξάγουμε τις δραστηριότητές μας με τον ίδιο τρόπο, με αμοιβαίο σεβασμό».

Προσέθεσε επίσης: «υπάρχουν αμοιβαίες επισκέψεις υψηλού επιπέδου. Πιστεύουμε ότι θα τις πραγματοποιήσουμε οπωσδήποτε αμοιβαία. Το συζητήσαμε αυτό εκεί με τον ομόλογό μου. Ο κ. Δένδιας είχε επισκεφθεί και στο παρελθόν τη σεισμόπληκτη περιοχή, τότε ως υπουργός Εξωτερικών. Είπε ότι παρακολουθεί το έργο που γίνεται εκεί και ήθελε να το δει. Τον προσκάλεσα με μεγάλη χαρά. Θα έρθει τον Φεβρουάριο ή τον Μάρτιο».

Eurofighter, F-16 και S-400

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας επέκρινε σε υψηλούς τόνους την «άρνηση της Γερμανίας να εγκρίνει την πώληση Eurofighters στην Τουρκία» εκφράζοντας αισιοδοξία ότι τελικά το Βερολίνο θα πειστεί.

«Είμαστε μέλος του ΝΑΤΟ, αλλά ένα άλλο μέλος αντιτίθεται στην πώληση αυτών των αεροσκαφών», δήλωσε ο Γιασάρ Γκιουλέρ. «Δεν μπορεί να υπάρξει εξήγηση για έναν σύμμαχο που λέει: “Δεν θα σας δώσω τα αεροσκάφη”» ανέφερε.

Είπε ότι το Eurofighter είναι μια καλή εναλλακτική λύση για την Τουρκία και εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι άλλοι σύμμαχοι θα μπορέσουν να πείσουν τη Γερμανία να υποχωρήσει από τις αντιρρήσεις της: «Τόσο η Ισπανία, όσο και η Αγγλία δεν έχουν κανένα πρόβλημα. Έτσι θα έπρεπε να είναι εξάλλου. Θέλω να πω, είμαστε και οι δύο μέλη του ΝΑΤΟ και ένα μέλος του ΝΑΤΟ είναι τώρα εναντίον μας στο να αποκτήσουμε αυτά τα όπλα. Πάντα έχουν (οι Γερμανοί) διαφορετικές δικαιολογίες, ξέρετε. “Κύριε, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε μόνο εδώ, μπορείτε να τα χρησιμοποιήσετε εκεί.” Είμαι ο εταίρος σας, είμαι ο σύμμαχός σας. Μπορείτε να σκεφτείτε κάτι τέτοιο για εμένα; Η αμυντική μας βιομηχανία έχει προχωρήσει τόσο πολύ που αύριο μπορεί εγώ να σας πουλήσω όπλα, αλλά ποτέ δεν θα σκεφτώ όπως εσείς».

Απαντώντας σε ερώτηση για τις Ηνωμένες Πολιτείες όσον αφορά στα F-16, ο Τούρκος υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι «δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Με άλλα λόγια, πιστεύουμε ότι όλα πάνε καλά. Ελπίζω ότι στο τέλος θα επιτύχουμε».

Παράλληλα, τόνισε πως η Τουρκία έχει κάνει σημαντικά βήματα και έχει φθάσει σε ένα πολύ καλό σημείο στην αμυντική βιομηχανία της. «Ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα έχει ένα αεροσκάφος 5ης γενιάς την επόμενη περίοδο. Ελπίζουμε ότι θα παρακολουθήσουμε μαζί την πτήση του στον ουρανό. Στις 27 Δεκεμβρίου, ελπίζουμε ότι θα παρακολουθήσουμε με χαρά την πρώτη πτήση του KAAN» είπε.

Ο Γιασάρ Γκιουλέρ απάντησε και στα σχόλια σε σχέση με το ρωσικό αντιαεροπορικό σύστημα S-400, ότι δηλαδή είναι ένα εγκατεστημένο και ενεργό. «Το S-400 είναι ένα αμυντικό όπλο. Μας επιτέθηκε κάποιος και δεν το χρησιμοποιήσαμε; » ήταν το ρητορικό ερώτημά του και είπε ότι «αν κάποιος σκέφτεται κάτι τέτοιο θα δει τι θα του συμβεί όταν θα πρέπει να χρησιμοποιήσουμε το αμυντικό μας όπλο, θα δει τι θα κάνουν οι S-400 ή τα άλλα αμυντικά μας συστήματα».

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu