Ελληνικά Νέα

Τούρκοι πολίτες διεκδικούν αποζημίωση από την Ελλάδα στην Ρόδο

Εκδικάζονται αγωγές από τους Τούρκους πολίτες που διεκδικούν αποζημίωση για απαλλοτρίωση του ’40.

Εκδικάζονται αγωγές από τους Τούρκους πολίτες που διεκδικούν αποζημίωση για απαλλοτρίωση του ’40.

Τούρκοι διεκδικούν αποζημίωση από την Ελλάδα στην Ρόδο. Περίπου 100 τουρκικές ΜΚΟ απαιτούν δικαστικά την επιστροφή περιουσιών σε Ρόδο Κω, Δυτική Θράκη και Κρήτη.

Ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου θα εκδικαστούν την 15η Φεβρουαρίου 2024 οι αγωγές που άσκησαν 4 Τούρκοι πολίτες διεκδικώντας αποζημίωση που αφορά σε de facto απαλλοτρίωση και στην αναγνώριση ακυρότητας των από 13 Μαΐου 1940 διαταγμάτων του Ιταλού κυβερνήτη για την απαλλοτρίωση δύο κτηματομερίδων στο Νιοχώρι!!

Οπως έγραψε η «δημοκρατική», με τις υπ’ αριθμ. 60 και 61/2022 αποφάσεις που εξέδωσε το Πολυμελές Πρωτοδικείο Ρόδου κρίθηκαν ως μη ασκηθείσες λόγω λανθασμένης επίδοσής τους, οι δύο αγωγές που είχαν αρχικώς ασκήσει.

Οι Τούρκοι πολίτες, άσκησαν αγωγές ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου και ακολούθως ενώπιον και του Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ως διάδοχου του Ιταλικού Δημοσίου.

Με τις υπ’ αριθμ. 465 και 466/2022 αποφάσεις του Τριμελούς Διοικητικού Πρωτοδικείου Ρόδου, ανεστάλη η πρόοδος της δίκης αγωγών εις βάρος του Ελληνικού Δημοσίου ως διαδόχου του Ιταλικού Δημοσίου που άσκησαν οι ίδιοι 4, μέχρις ότου δημοσιευθεί τελεσίδικη απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου επί όμοιων αγωγών που άσκησαν κατά του Ελληνικού Δημοσίου.

Πάνω από 100 τουρκικές ΜΚΟ έχουν ξεκινήσει δικαστική κινητοποίηση για την επιστροφή περιουσιών, που ανήκαν σε Τούρκους, οι οποίοι ζούσαν στα Δωδεκάνησα, ειδικά σε Κω, Ρόδο, Δυτική Θράκη και Κρήτη.

Το θέμα, όπως προανήγγειλαν τουρκικά ΜΜΕ, θα μεταφερθεί μέσω των τουρκικών ενώσεων στα Ηνωμένα Έθνη, την ΕΕ, τον ΟΑΣΕ και το ΕΔΑΔ.

Με την μία αγωγή ενώπιον του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ρόδου η πρώτη διεκδικεί 2.848.076,3 € και οι υπόλοιποι από 632.905,3 € έκαστος. Με την δεύτερη η πρώτη διεκδικεί μόνη αποζημίωση ύψους 949.358,3 ευρώ.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu