Ελληνικά Νέα

Τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης συζητήθηκαν σε συνεδρία του ΟΗΕ

Τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης συζητήθηκαν σε συνεδρία των Ηνωμένων Εθνών.

Τα προβλήματα των Τούρκων της Δυτικής Θράκης συζητήθηκαν σε συνεδρία των Ηνωμένων Εθνών. Η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Τούρκων της Δυτικής Θράκης (ABTTF), Μελέκ Κιρματζί Αρίκ, παρέστη στην 87η Σύνοδο της Επιτροπής του ΟΗΕ για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) που πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη.

Η Μελέκ Κιρματζί Αρίκ στην ομιλία της αναφέρθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκική Κοινότητα της Δυτικής Θράκης όσον αφορά τη θρησκευτική αυτονομία, την ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι και την πρόσβαση των γυναικών στη δικαιοσύνη.

Υπενθυμίζοντας ότι η Ελλάδα αρνείται την Tουρκική ταυτότητα της Τουρκικής Κοινότητας της Δυτικής Θράκης και ότι κλείνει σωματεία που περιείχαν τη λέξη «Τουρκικός» στην ονομασία τους, η Μελέκ Κιρματζί Αρίκ είπε ότι απορρίπτονται και οι αιτήσεις για την εγγραφή νέων σωματείων.

Υπογραμμίζοντας ότι η Ελλάδα δεν εφαρμόζει τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με τρεις Τουρκικές Ενώσεις στη Δυτική Θράκη, συμπεριλαμβανομένου του Πολιτιστικού Συλλόγου Τουρκικών Γυναικών Νομού Ροδόπης, εδώ και 16 χρόνια, η Μελέκ Κιρματζί Αρίκ ανέφερε ότι η αίτηση εγγραφής του Πολιτιστικού Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Νομού Ξάνθης απορρίπτεται από τις Ελληνικές αρχές από το 2017.

Η διευθύντρια Διεθνών Σχέσεων της ABTTF σημείωσε ότι αυτές οι απαγορεύσεις εμποδίζουν την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη των Τούρκων γυναικών που ζουν στην περιοχή».

Διπλωματικές πηγές που μίλησαν στο Πενταπόσταγμα επεσήμαναν για μια ακόμη φορά πως: «Στην Ελλάδα και στη Θράκη επικρατεί καθεστώς ισονομίας και ισοπολιτείας για όλους τους πολίτες συμπεριλαμβανομένων βεβαίως των συμπολιτών μας μουσουλμάνων το θρήσκευμα».

Η ανακοίνωση απο την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) έχει ως εξής.

Η Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Τούρκων Δυτικής Θράκης (ABTTF) η οποία έχει ειδικό συμβουλευτικό καθεστώς στο Οικονομικό και Κοινωνικό Συμβούλιο των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ), συμμετείχε στη 87η σύνοδο της Επιτροπής των Ηνωμένων Εθνών για την Εξάλειψη των Διακρίσεων κατά των Γυναικών (CEDAW) στη Γενεύη της Ελβετίας στις 5-6 Φεβρουαρίου 2024 ως εκπρόσωπος της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης. Η Melek Kırmacı Arık, Υπέυθυνη Διεθνών Σχέσεων του ABTTF, παρακολούθησε τη σύνοδο που διήρκεσε συνολικά τρεις εβδομάδες και στην οποία εξετάστηκε και η Ελλάδα την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου.

Το ABTTF συμμετείχε στη συνάντηση ενημέρωσης του κοινού για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις (ΜΚΟ) που διοργανώθηκε τη Δευτέρα 5 Φεβρουαρίου από την 23μελή ομάδα ανεξάρτητων εμπειρογνωμόνων της CEDAW πριν από την αναθεώρηση της Ελλάδας. Μιλώντας στη συνεδρίαση σε σχέση με τη συνδυασμένη όγδοη και ένατη περιοδική έκθεση που υπέβαλε η Ελλάδα στην CEDAW, το ABTTF έθεσε το ζήτημα της θρησκευτικής αυτονομίας και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης και της πρόσβασης στη δικαιοσύνη για τις Τουρκάλες.

Το ABTTF επεσήμανε ότι οι περιοδικές εκθέσεις που υπέβαλε η Ελλάδα δεν αναφέρουν τη σημασία των δραστηριοτήτων των ΜΚΟ που ιδρύθηκαν από γυναίκες που ανήκουν σε μειονότητες στη χώρα και δήλωσε ότι η Ελλάδα αρνείται την Τουρκική ταυτότητα της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης, κλείνει συλλόγους με τον όρο «Τουρκική» στην ονομασία τους και απορρίπτει νέες αιτήσεις εγγραφής.

Το ABTTF τόνισε το γεγονός ότι η Ελλάδα δεν έχει εφαρμόσει τις τρεις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ) κατά των τριών Τουρκικών συλλόγων στην ομάδα υποθέσεων Μπεκίρ Ουστά και λοιποί για σχεδόν 16 χρόνια και δήλωσε ότι ένας από αυτούς τους τρεις συλλόγους είναι ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τούρκων Γυναικών Νομού Ροδόπης, που ιδρύθηκε το 2001.

Το ABTTF δήλωσε ότι παρά τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ, η αίτηση εγγραφής ενός άλλου γυναικείου σωματείου, του Πολιτιστικού Συλλόγου Τούρκων Γυναικών Νομού Ξάνθης, απορρίφθηκε επίσης το 2017 και υπογράμμισε ότι η μη εγγραφή αυτών των δύο γυναικείων σωματείων εμποδίζει την πολιτιστική και κοινωνική ανάπτυξη όχι μόνο των Τούρκων γυναικών που ζουν στους νομούς Ροδόπης και Ξάνθης, αλλά και όλων των γυναικών της περιοχής.

Το ABTTF ζήτησε από την CEDAW να καλέσει την Ελλάδα να αποκαταστήσει τη θρησκευτική αυτονομία της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης που αναγνωρίζεται από τη Συνθήκη της Λωζάνης του 1923, να αναγνωρίσει τους εκλεγμένους Μουφτήδες, να εφαρμόσει πλήρως και άμεσα τις αποφάσεις του ΕΔΔΑ εναντίον της και να εγγράψει τις ενώσεις τους με πλήρη σεβασμό στην ελευθερία του συνεταιρίζεσθαι των μελών της Τουρκικής κοινότητας.

Το ABTTF ακολούθησε την ολοήμερη εξέταση της Ελλάδας την Τρίτη 6 Φεβρουαρίου. Η θρησκευτική αυτονομία της Τουρκικής κοινότητας Δυτικής Θράκης και οι εξουσίες των Μουφτήδων κατά το εθιμικό δίκαιο ήταν επίσης στην ημερήσια διάταξη. Το ABTTF είχε επισημάνει στη συνάντηση ενημέρωσης των ΜΚΟ με τα μέλη της CEDAW ότι η παρέμβαση του κράτους στη θρησκευτική αυτονομία της Τουρκικής κοινότητας αποτελεί παραβίαση των δικαιωμάτων, ότι το κράτος εγκαθιδρύει τον κρατικό έλεγχο της κοινωνίας μέσω της θρησκείας και ότι δεν το κάνει εναντίον οποιασδήποτε άλλης αναγνωρισμένης θρησκείας στη χώρα.

Απαντώντας στις ερωτήσεις των μελών της CEDAW, η Ελληνική αντιπροσωπεία επανέλαβε την επίσημη κρατική θέση και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει Τουρκική αλλά Μουσουλμανική μειονότητα στη χώρα.

Πριν από τη σύνοδο, το ABTTF είχε συμμετάσχει ενεργά στη διαδικασία αναθεώρησης της παράλληλης έκθεσης σχετικά με τη συνδυασμένη όγδοη και ένατη περιοδική έκθεση που υπέβαλε η Ελλάδα στην CEDAW.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu