Ελληνικά Νέα

Συνέδριο στην Edirne με θέμα την Ελληνική “Μεγάλη Ιδέα”

Συνέδριο της Tουρκικής Μειονότητας Δωδεκανήσων στην Edirne με θέμα την Ελληνική “Μεγάλη Ιδέα”.

Συνέδριο της Tουρκικής Μειονότητας Δωδεκανήσων στην Edirne με θέμα την Ελληνική “Μεγάλη Ιδέα”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης “Τούρκων” Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου, Καθ. Mustafa Kaymakçı παρευρέθηκε σε συνέδριο στο Τουρκικό πανεπιστήμιο Ανατολικής Θράκης με θέμα η «Τουρκική Παρουσία Στην Ελληνική Αντίληψη».

Κάνοντας την εναρκτήρια ομιλία στο πάνελ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Α.Θράκης Δρ. Erhan Tabakoğlu είπε, «Το Πανεπιστήμιο μας είναι το πρώτο πανεπιστήμιο που έρχεται στο μυαλό όταν στα Βαλκάνια αναφέρονται μεταξύ των πανεπιστημίων της Τουρκίας, προσπαθώντας να καθορίσει όλη την πορεία δράσης του. Είναι ιδιοκτήτης του μοναδικού βαλκανικού ινστιτούτου της Τουρκίας. Είναι το πανεπιστήμιο που προτιμούν περισσότερο οι Βαλκάνιοι φοιτητές στην Τουρκία.

Οι 4500 από τους 5279 διεθνείς φοιτητές μας, είναι βαλκανικής καταγωγής.

Το πάνελ μας σήμερα περιέχει ένα πολύ ιδιαίτερο θέμα ως προς το περιεχόμενο. Αν και οι Τούρκοι της Δυτικής Θράκης έρχονται στο μυαλό μας όταν αναφερόμαστε στους Τούρκους της Ελλάδας, υπάρχουν και Τούρκοι που ζουν στα νησιά. Για το λόγο αυτό το πάνελ έχει ιδιαίτερη σημασία”.

Ο συντονιστής του Βαλκανικού Ινστιτούτου Ερευνών Αναπληρωτής Διευθυντής Δρ. Ali Hüseyinoğlu ξεκινώντας την ομιλία του είπε ότι η Edirne έχει ξεχωριστή θέση για αυτόν καθώς οι δύο θείοι του σκοτώθηκαν στην Edirne κατά τη διάρκεια των Βαλκανικών Πολέμων.

Ο Πρόεδρος του Συλλόγου Πολιτισμού και Αλληλεγγύης Τούρκων Ρόδου, Κω και Δωδεκανήσου Prof. Δρ. Mustafa Kaymakçı δήλωσε ότι “χωρίς να γνωρίζουμε τις θετικές και αρνητικές πτυχές της Τουρκικής εικόνας στην αντίληψη της Ελλάδας, δεν είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ακριβώς τι πρέπει να γίνει για να γίνει αυτή θετική.

Οι δύο λαοί ζουν και στις δύο πλευρές του Αιγαίου και υπάρχουν δύο κράτη. Ωστόσο, υπάρχουν συνεχή προβλήματα και ορισμένες αρνητικές σχέσεις μεταξύ αυτών των δύο λαών και των δύο κρατών στην ιστορική διαδικασία.

Υπάρχουν πολλές μελέτες για τις πολιτικές διαστάσεις αυτού του φαινομένου. Ωστόσο, οι μελέτες για το τι αντιπροσωπεύει η Τουρκική εικόνα στον ελληνικό λαό δεν αρκούν.

Αυτό είναι σημαντικό από αυτή την άποψη. Εάν δεν γνωρίζουμε τις θετικές και αρνητικές πολιτιστικές διαστάσεις αυτής της εικόνας στην ελληνική αντίληψη, δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε θετικές στην πορεία», είπε ο ίδιος, προσθέτοντας ότι η Τουρκική εικόνα στον Ελληνικό λαό, έχει σχέση με τη Δύση, καθώς και ξένες ταινίες και τηλεοπτικές σειρές”.

blank

Ξεκινώντας την ομιλία του για την ίδρυση της Ελλάδας κάτω από την Οθωμανική Αυτοκρατορία, την ίδρυση της Ελληνικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, το μέλος του ΔΕΠ του Πανεπιστημίου İstanbul Αναπλ. Δρ. Nilüfer Erdem έκανε την παρουσίασή της με θέμα «Ελλάδα μεγάλη Ιδέα».

Η Nilüfer Erdem είπε, “ότι μετά την ίδρυση του πανεπιστημίου Αθηνών, όλοι οι Έλληνες που ζούσαν στην Ανατολία και τη Θράκη έγιναν φοιτητές για να σπουδάσουν σε αυτό το πανεπιστήμιο.

Επομένως, οι Έλληνες που ζούσαν στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μετέφεραν ό,τι έμαθε η Eλληνική νεολαία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών στην Ανατολία και σε όλη τη Θράκη διαχρονικά.

Το Πανεπιστήμιο Αθηνών είχε μετατραπεί σε κέντρο εκπαίδευσης της Eλληνικής νεολαίας.

Με άλλα λόγια, η Ελλάδα εξήγαγε την ιδεολογία της στην Οθωμανική Αυτοκρατορία μέσω αυτών των νέων ανθρώπων.

Από την άλλη, η ιστορία της Αρχαίας Ελλάδας συνδέθηκε με το Eλληνικό κράτος και συνεχίστηκε αδιάκοπα. Με αυτό τον τρόπο λανσαρίστηκαν και μπήκαν τα θεμέλια της Μεγάλης Ιδέας».

Το  μέλος ΔΕΠ του Πανεπιστημίου Marmara Δρ. η Neval Konuk Halaçoğlu έκανε μια παρουσίαση με θέμα «Το τραύμα και η πολιτική απόκρυψης της ταυτότητας των Οθωμανικών δημοσίων κτιρίων στην Ελλάδα».

H Δρ. Neval Konuk Halaçoğlu τόνισε ότι “η απόκρυψη δεν είναι φυσική και ότι οι ταυτότητες των δημόσιων κτιρίων δεν είναι καν καταχωρημένες, ειδικά των δημόσιων κτιρίων του 19ου αιώνα.

Στην περιοχή της Δυτικής Θράκης, την Καβάλα και τη Δράμα, υπάρχουν τζαμιά, αίθουσες προσευχής, στρατιωτικά νοσοκομεία, δικαστικά μέγαρα που μετατράπηκαν γρήγορα σε εκκλησίες, ενώ τα τελευταία 20-25 χρόνια Οθωμανικά αρχιτεκτονικά έργα, άλλαξαν χρήση λόγω έλλειψης εκκλησίας στη Θεσσαλονίκη και διάφορες περιοχές της Ελλάδας”.

Το πάνελ ολοκληρώθηκε με την επίδοση δώρων μετά τις ερωτήσεις και τις απαντήσεις.

blank

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu