Ελληνικά Νέα

Μπακογιαννη-Βενιζέλος: «Πρέπει να έχουμε ανοιχτό τον διάλογο με την Τουρκία»

Ο διάλογος με την Τουρκία, με κανέναν τρόπο, δεν πρέπει να φοβίζει τη χώρα μας. Η Ελλάδα προσέρχεται στον διάλογο με ισχυρότατα επιχειρήματα.

Υπέρ των ανοιχτών διαύλων επικοινωνίας με την Τουρκία τάχθηκαν η βουλευτής της ΝΔ και πρώην υπουργός Εξωτερικών Ντόρα Μπακογιάννη και ο πρώην υπουργός Εξωτερικών και αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Ευάγγελος Βενιζέλος, μιλώντας σήμερα στην ετήσια συνάντηση του Athens Security Forum και τόνισαν πως διάλογος δεν σημαίνει υποχωρήσεις σε θέματα κυριαρχίας.

«Δεν υπάρχει σκεπτόμενος Έλληνας ο οποίος να αμφισβητεί ότι μετά από δύο χρόνια ακραίας έντασης και κρίσης η Ελλάδα και η Τουρκία έπρεπε να περάσουν σε μία φάση μείωσης αυτής της κρίσης. Ο διάλογος με την Τουρκία, με κανέναν τρόπο, δεν πρέπει να φοβίζει τη χώρα μας. Η Ελλάδα προσέρχεται στον διάλογο με ισχυρότατα επιχειρήματα. Αλίμονο αν η Ελλάδα θα ήταν η χώρα η οποία θα έλεγε και “δεν συζητώ” σε μια εποχή που δεν υπάρχει κανείς που να μην συζητά με τον εχθρό του. Είναι αδιανόητο μία ευρωπαϊκή χώρα να μη συζητά με μία γειτονική χώρα με την οποία έχει διαφορές. Αυτή είναι η πάγια ελληνική εξωτερική πολιτική», ανέφερε η κ. Μπακογιαννη και πρόσθεσε: «Ο διάλογος είναι κάτι που πρέπει να γίνεται και στις δυσκολότερες στιγμές και διάλογος δεν σημαίνει παραχωρήσεις. Είναι κομπλεξισμός να πιστεύουμε ότι εάν προσέρχεται κάποιος σε διάλογο είναι έτοιμος να κάνει υποχωρήσεις».

«Στην εξωτερική πολιτική και στην πολιτική άμυνας και ασφάλειας δεν μπορεί να σε καθοδηγεί η συγκυρία», τόνισε, από την πλευρά του, ο κ. Βενιζέλος. «Πρέπει να έχεις ανακλαστικά να μπορείς να αντιδράς αλλά εάν δεν έχεις τη δυνατότητα να κάνεις τις αναγωγές που πρέπει στην ιστορία τη γεωγραφία και τη συνολική αντίληψη που έχεις για την προστασία των εθνικών σου συμφερόντων, τότε γίνεσαι αιχμάλωτος μιας συγκαιριακής προσέγγισης, η οποία δεν σε βοηθά να εφαρμόσεις μια στρατηγική», σημείωσε.

Αναφερόμενος στις ελληνοτουρκικές σχέσεις είπε πως οι δύο χώρες δεν μπορούν να κριθούν με τα ίδια μέτρα και τα ίδια σταθμά.

«Η Ελλάδα δηλώνει και πιστεύει πως είναι μια χώρα δυτική, ευρωπαϊκή χώρα και επενδύει στην εταιρική σχέση της με τις ΗΠΑ, ενώ η Τουρκία διακηρύσσει τον “τουρκικό εξαιρετισμό”. Θεωρεί τον εαυτό της ως μια περιφερειακή δύναμη, ότι έχει πολλαπλές ταυτότητες ένα ευρύ φάσμα προβλημάτων στα σύνορά της ενώ ο κατάλογος των ελληνικών προβλημάτων είναι πολύ περιορισμένος. Από τα 50 χρόνια κρίσεων με την Τουρκία από το 1973-1974 τα 22 καλύτερα από πλευράς προκλήσεων ήταν του Ερντογάν», επεσήμανε ο κ. Βενιζέλος.

«Πρέπει πάντα να έχουμε ανοικτούς τους διαύλους διαλόγου με την Τουρκία», υπογράμμισε και πρόσθεσε πως «κακώς διεκόπησαν οι γύροι των διερευνητικών επαφών το 2016. Ο διάλογος δεν πρέπει να διέπεται από φοβικά σύνδρομα. Δεν πρέπει να κυριαρχείται η εξωτερική πολιτική και η εσωτερική συζήτηση από αυτά», ανέφερε και υποστήριξε την αναγκαιότητα της συναίνεσης.

«Χωρίς συναίνεση και συστράτευση δεν υπάρχει εξωτερική πολιτική», σημείωσε και τόνισε ότι πρέπει να προσερχόμαστε σε διάλογο όπου το διεθνές δίκαιο το απαιτεί και όπου τίθενται ζητήματα κυριαρχίας να εξηγούμε ότι δεν είναι διαπραγματεύσιμη η εθνική κυριαρχία μας.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu