Ελληνικά Νέα

Επιστολή στον ΟΗΕ από το κόμμα DEΒ

Επιστολή στον ΟΗΕ από το κόμμα DEΒ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει Τουρκική Μειονότητα στη Δυτική Θράκη.

Επιστολή στον ΟΗΕ από το κόμμα DEΒ για τα προβλήματα που αντιμετωπίζει Τουρκική Μειονότητα στη Δυτική Θράκη.

Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας (DEΒ) στη Δυτική Θράκη απέστειλε ενημερωτική επιστολή στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για Μειονοτικά ζητήματα, υπογραμμίζοντας τα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εθνικές Μειονότητες στην Ελλάδα.

Το Κόμμα Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας στη Δυτική Θράκη (DEΒ) των Μουσουλμάνων της Θράκης απέστειλε ενημερωτική επιστολή στον ειδικό εισηγητή του ΟΗΕ για Μειονοτικά ζητήματα, αναφερόμενο στα βασικά προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Εθνικές Μειονότητες στην Ελλάδα – και ιδιαίτερα η Τουρκική Μειονότητα που ζει στη Δυτική Θράκη – και στις τελευταίες σχετικές εξελίξεις.

Στην επιστολή εφιστάται η προσοχή σε ζητήματα που απασχολούν στενά την Τουρκική Μειονότητα, όπως προβλήματα στην εκπαίδευση και παρεμβάσεις στο αυτόνομο εκπαιδευτικό σύστημα της Μειονότητας μέσω του συστήματος διορισμών καθηγητών και παρεμβάσεων στο πρόγραμμα σπουδών.

Η επιστολή αναφέρει πως περισσότερα από 100 Μειονοτικά δημοτικά σχολεία έκλεισαν τα τελευταία 20 χρόνια και υπογραμμίζει ότι δεν επιτρέπεται η ίδρυση νηπιαγωγείων που θα παρέχουν δίγλωσση εκπαίδευση στη Μειονότητα, σε Τουρκικά και Ελληνικά.

Επίσης τονίζεται ότι η Τουρκική Μειονότητα της Δυτικής Θράκης είχε το δικαίωμα να εκλέγει τους δικούς της θρησκευτικούς ηγέτες, σύμφωνα με τους διεθνείς και εθνικούς κανονισμούς, αλλά η Ελλάδα, κατά παράβαση των διατάξεων διεθνών και διμερών συμφωνιών, στέρησε από τη Μειονότητα το δικαίωμα να εκλέγει τους θρησκευτικούς ηγέτες της με την υιοθέτηση του Νόμου 1920/1991. «Έκτοτε υπάρχει μια διττή συνθήκη, Μουφτήδων που διορίζονται από το κράτος στη Δυτική Θράκη και Μουφτήδων που εκλέγονται από την Τουρκική Μειονότητα στην περιοχή. Οι εκλεγμένοι Μουφτήδες, οι οποίοι είναι αποδεκτοί και σεβαστοί από τη Μειονότητα, αποκαλούνται συχνά “Ψευδο-Μουφτήδες”, ταπεινώνονται και υβρίζονται από τα τοπικά ΜΜΕ και τις αρχές της Δυτικής Θράκης” αναφέρεται στην επιστολή.

Ταυτόχρονα υπογραμμίζεται ότι η Τουρκική Μειονότητα δεν δύναται να διαχειρίζεται ελεύθερα τα ακίνητα των ιδρυμάτων της λόγω του ότι ελέγχονται από διορισμένα από το κράτος διοικητικά συμβούλια ήδη από την περίοδο της χούντας του 1967, και επισημαίνεται ότι έκλεισαν σύλλογοι επειδή είχαν τη λέξη “Τούρκος” στην ονομασία τους.

Επισημαίνονται επίσης τα εξής: «Ενώσεις μας με ζωή μισού αιώνα, εξαιτίας της λέξης “Τούρκος” στην ονομασία τους, έχουν κλείσει. Έτσι, η Τουρκική Μειονότητα υπόκειται σε μεγάλες διακρίσεις κατά την άσκηση του δικαιώματός της να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται ελεύθερα. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την αποκατάσταση του νομικού καθεστώτος των Τουρκικών Ενώσεων δεν έχουν εφαρμοστεί από το 2008».

Υπενθυμίζεται δε ότι η πρόεδρος του Κόμματος Ισότητας, Ειρήνης και Φιλίας Çiğdem Asafoğlu έγινε στόχος των κεντρικών Ελληνικών ΜΜΕ όταν εξέφρασε ανοιχτά την Τουρκική ταυτότητά της σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε μετά τη νίκη της στις εκλογές για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το 2019, ενώ υπογραμμίζεται ότι εξέχουσες προσωπικότητες της Μειονότητας αντιμετωπίζουν σοβαρές απειλές.

«Δυστυχώς, από τις 29 Ιανουαρίου 1988 (Ημέρα Ανεξαρτησίας των Τούρκων της Δ. Θράκης) δεν σημειώθηκε καμία πρόοδος σχετικά με τις αδικίες στο πλαίσιο των δικαιωμάτων των Μειονοτήτων, αδικίες στις οποίες επέστησαν την προσοχή οι Μειονοτικοί. Το να μιλάμε για τα ίδια θέματα την παραμονή της Ημέρας Εθνικής Αντίστασης και Αλληλεγγύης μάς κάνει να ανησυχούμε για το μέλλον» αναφέρεται επίσης στην επιστολή.

Η Εκλεγμένη Μουφτία Κομοτηνής, η Εκλεγμένη Μουφτία Ξάνθης, η Ένωση Τούρκων Νέων Κομοτηνής, ο Σύλλογος Ανώτατης Εκπαίδευσης Μειονοτήτων Δυτικής Θράκης, η Τουρκική Ένωση Ξάνθης, η Ένωση Τούρκων Δασκάλων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Θρησκευτικών Ιδρυμάτων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Αποφοίτων και Μελών Λυκείου Ιμάμ Χατίπ Δυτικής Θράκης, η Εταιρεία Πολιτισμού και Εκπαίδευσης της Μειονότητας Δυτικής Θράκης, η Ένωση Συμβούλων Μειονοτικών Σχολίων Δυτικής Θράκης, ο Σύλλογος Νέων της Μειονότητας Εβρου και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Τουρκικών Γυναικών Επαρχίας Ροδόπης υποστήριξαν επίσης την επιστολή.

 

 

 

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu