Ελληνικά Νέα

Γεραπετρίτης: «Eπικρατεί αυτή τη στιγμή «ηρεμία» στο Αιγαίο»

«Αποφασίσαμε από κοινού να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας»

Ο Έλληνας ΥΠΕΞ απάντησε σε ερωτήσεις του Πρακτορείου Anadolu σε εκδήλωση στη Σχολή Οικονομικών του Λονδίνου (LSE).

Ο Γεραπετρίτης υπογράμμισε τη σημασία της «διαβουλευτικής προσέγγισης» στην εξωτερική πολιτική.

Για περίοδο ηρεμίας στο Αιγαίο μίλησε ο υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιώργος Γεραπετρίτης στο τουρκικό πρακτορείο Anadolu, λίγες ημέρες πριν την έλευση Ερντογάν στην Αθήνα.

Η ιστοσελίδα της τουρκικής ραδιοτηλεόρασης TRT γράφει τα εξής:

«Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, είπε ότι η Ελλάδα και η Τουρκία αποφάσισαν από κοινού να αφήσουν στην άκρη τις διαφωνίες.

«Μου αρέσει πολύ η βασική ιδέα των διαβουλευτικών διαδικασιών όχι μόνο στην εξωτερική πολιτική αλλά σε κάθε πτυχή της ζωής. Απλώς φιλοδοξώ ότι κάθε φορά που έχουμε μια διαφωνία, αυτή δεν καταλήγει τελικά σε κρίση.»

Αναγνωρίζοντας τις «θεμελιώδεις διαφορές» μεταξύ των δύο χωρών, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών τόνισε την ανάγκη για ανοιχτές συζητήσεις και επίλυση, υπογραμμίζοντας τη σημασία της διπλωματίας στην πλεύση στις διαφορές.

«Αποφασίσαμε από κοινού να αφήσουμε στην άκρη τις διαφορές μας», δήλωσε ο Γεραπετρίτης, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι αυτές οι διαφορές δεν πρέπει να εμποδίσουν τον διπλωματικό διάλογο.

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης στον αμυντικό και στρατιωτικό τομέα θα είναι ζωτικής σημασίας για τη βελτίωση των σχέσεων, ανέφερε ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και πρόσθεσε ότι η Αθήνα έχει ορίσει διπλωμάτη για τις συνομιλίες.

Αναφέροντας ότι επικρατεί αυτή τη στιγμή «ηρεμία» στο Αιγαίο, ο Γεραπετρίτης σημείωσε ότι «είναι από μόνο του σημαντικό να παρατείνουμε την περίοδο ηρεμίας στο Αιγαίο όσο περισσότερο μπορούμε.»

Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών υπογράμμισε την επιτακτική ανάγκη να εργαστούν για «την ειρηνική συνύπαρξη» και ότι πρέπει να δοθεί προτεραιότητα στην ενίσχυση των σχέσεων καλής γειτονίας και την άμβλυνση του κινδύνου έντασης μεταξύ Αθήνας και Άνκαρα».

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu