“Yüzyılın Sonunda Anadolu’dan Balkanları Okumak” Üsküp’te Düzenlendi
“Bizler istiyoruz ki sizler Yahya Kemal’in açtığı yolda ondan daha iyi bir noktalarda Türkçeyi ve Türkiye’yi temsil etmeniz."
Anadolu Mektebi bugün Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te ‘Yüzyılın Sonunda Anadolu’dan Balkanları Okumak’ adlı program kapsamında Yahya Kemal Beyatlı Paneli gerçekleştirdi.
T.C. Milli Eğitim Bakanlığı, Yurtdışı Türkler ve Akraba Topluluklar Başkanlığı, Türkiye Maarif Vakfı ve Yunus Emre Enstitüsü işbirliğinde düzenlenen Yahya Kemal Beyatlı Paneli’nin birinci oturumu Uluslararası Balkan Üniversitesi, ikinci oturumu ise Uluslararası Maarif Okulları’nın Üsküp kampüsünde yapıldı.
Programın açılışını yapan Türkiye Maarif Vakfı Kuzey Makedonya Temsilcisi Mehmet Baran, Maarif Okulları olarak temel hedeflerinin Türkiye’nin gönül coğrafyasına iyi insanlar yetiştirmek olduğunu ifade etti.
“Anadolu ile Balkanların tekrar kucaklaşmasını sağlamak istiyoruz”
Baran konuşmasının devamında “Bizler istiyoruz ki sizler Yahya Kemal’in açtığı yolda ondan daha iyi bir noktalarda Türkçeyi ve Türkiye’yi temsil etmeniz. Gerek Balkanlardan gerekse Türkiye’den gelen öğrenciler olarak bizim beklentimiz Anadolu ile Balkanların tekrar kucaklaşmasını sağlamak, tekrar kader birliğinde ileriye doğru emin adımlarla gitmesini temin etmektir.” dedi.
Programın ilerleyen dakikalarında Türkiye’den ve Kuzey Makedonya’dan genç panelistler Yahya Kemal Beyatlı ile ilgili hazırladıkları sunumları yaptı.
“Geçmişi taklit ederek değil ordan ilham alarak gayemizi sürdürmeliyiz”
Panelin ardından değerlendirme konuşması yapan Prof. Dr. Mustafa İsen, “Yeni nesilden çok mutlu olan bir insanım. Bu yapı çerçevesi içerisinde donanımlı arkadaşlar inşallah yeni bir dünya kuracaklar. Bu yeni kurulacak dünyada tıpkı Yahya Kemal’in yaptığı gibi yeni bir neoklasik yapı oluşturacaklar. Katiyen eskiyi taklit ederek değil. Eskiyi taklit ederek bir noktaya gitmeniz mümkün değil ama oradan ilham alarak, çünkü bu bir insanlık birikimidir, bu birikimi yok farz etmeden, yadsımadan, atletizmdeki bayrak yarışı gibi, sonraki nesile intikal ettirecek yeni bir yapı çerçevesinde gayemizi sürdürebilirsek, bundan hepimiz karlı çıkar, bütün toplumlar karlı çıkar.” sözlerini sarf etti.
Eğitim ve Bilim Bakanlığı Devlet Danışmanı Gönül Bayraktar, bu programın Üsküp’te düzenlenmesinden duyduğu mutluluğu ifade ederek, ülkedeki Türkçe eğitimin durumundan söz etti.
Anadolu Mektebi yazar okumaları programına katılan Balkanlar’dan ve Türkiye’den lise ve üniversite öğrencileri bir araya gelerek Üsküp’te Yahya Kemal Beyatlı, Kosova’da Mehmed Akif Ersoy ve Bosna Hersek’te Aliya İzzetbegoviç panellerinde ortak sunum gerçekleştiriyor.