Yunanistan Haber

“Yunanlı Müslümanlar Yunan Vatandaşlarıdır, Alet Edilmesine İzin Vermeyeceğim”

"60-70 yıl önce İstanbul'daki Rum azınlığın bugün geldiği noktaya bakınca Yunanistan'a parmak sallayabilecek en son ülke Türkiye'dir."

Başbakan Kiriakos Miçotakis Dedeağaç’ta düzenlediği basın toplantısında Azınlıkla ilgili kendisine yöneltilen bir soruya cevap verdi. Miçotakis, Batı Trakya’daki Türk Azınlığı, bir kez daha “Yunanlı Müslümanlar” olarak adlandırdı.

Başbakan Miçotakis Azınlıkla ilgili şunları dile getirdi:

“Yunanlı Müslümanlar Yunan Vatandaşlarıdır, Alet Edilmesine İzin Vermeyeceğim”

“Burada, Trakya’da, Müslüman ve Hristiyan nüfusların barış içinde bir arada yaşamalarına dair Avrupa’da eşi benzeri olmayan eşsiz bir örneğimiz var. Bu yıl, zamanın eskitemediği ve bilgeliğini kanıtlamış olan Lozan Antlaşması’nın yüzüncü yıl dönümü. Ve Yunan devletinin azınlığa karşı yükümlülükleri mutlak bir açıklıkla tanımlanıyor. Yasalar karşısında eşitliği ve özellikle azınlığın küçük çocuklarının kaliteli eğitime iki dilde de gerçek erişimini sağlamak için Lozan Antlaşması’nın resmi hükümlerinin ötesinde adımlar attığımızı söyleyebilirim.

Dağlık bölgedeki çocukları azınlık okullarına giderken görünce çok duygulanmıştım. Öğretmenleriyle konuştum, endişelerini, arayışlarını dinledim ve daha fazla neler yapmamız gerektiğini söyledim. Azınlık eğitimini her şekilde desteklemeye devam edeceğiz. Bence veriler, Yunanistan’ın Müslüman azınlığa zaman içinde nasıl davrandığını anlatıyor.

60-70 yıl önce İstanbul’daki Rum azınlığın bugün geldiği noktaya bakınca Yunanistan’a parmak sallayabilecek en son ülke Türkiye’dir. Bugün Trakya’daki (Batı) Müslüman azınlık nerede bulunuyor, 60-70 yıl önce neredeydi ve bugün nerede. Kimsenin azınlığı alet etmesine asla müsade etmeyeceğim.

Yunanlı Müslümanlar Yunan vatandaşlarıdır, aynı haklara, aynı yükümlülüklere, aynı haklara sahip olmalılar, ancak kalkınmada da aynı hakka sahip olmalıdırlar. Bu da benim değişmez görüşüm, bunun için mücadeleye devam edeceğim ve size söylediğim gibi Müslüman azınlığın başka amaçlara alet edilmesine izin vermemek için elimden gelen her şeyi yapacağım.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu