Yunanistan Haber

Yunanlı Gazeteci Areteos, Türkiye’den Sınır Dışı Edildi

Yunanistan’daki Real Gazetesi'nin yazarı Evangelos Areteos, Türkiye'den sınır dışı edildi.

Yunanistan’daki Real Gazetesi’nin yazarı Evangelos Areteos, Türkiye’den sınır dışı edildi. Areteos “kararın ne anlama geldiğini hala anlayabilmiş değilim ama bir yas tutmam gerektiğini biliyorum” dedi.

Yaklaşık 20 yıldır Türkiye haberleri yapan ve bir süre Türkiye’de yaşayan Yunanlı gazeteci Evangelos Areteos, Türkiye’den sınır dışı edildiğini açıkladı. Perşembe günü saat 18:00’de Brüksel’den İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanına indiğini belirten Areteos, burada kendisini polislerin karşıladığını söyledi. Sohbet adı altında yaklaşık 7 saat sorgulandığını belirten Areteos, sorgunun ardından cuma günü 09:40 uçağıyla geldiği Brüksel’e gönderildiğini açıkladı.

Areteos, sınır dışı edilmesiyle ilgili yaptığı yazılı açıklamada, “Tokalaşmamız şaşırtıcı derecede sıcak. Şaşırdım ve bir an için içimi bir duygu dalgasının kapladığını hissettim. Bu benim İstanbul Sabiha Gökçen Havalimanı’nda beni durduran polislerden biriyle, beni sınır dışı edilmek üzere havaalanında tutulanların kaldığı odaya bırakmadan önce Türkiye’deki son tokalaşmam” dedi.

“Ana neden yaptığım yolculuklardı”

Areteos, şahsına ait facebook hesabı üzerinden Yunanca, Türkçe ve İngilizce olarak yaptığı açıklamasında şu ifadeleri kullandı:

“Sekiz yıl boyunca Türkiye’de yaşadığım, seyahat ettiğim ve çalıştığım yirmi üç yılın ardından, Türk makamları kamu düzeni gerekçesiyle beni sınır dışı etmeye ve geri dönmemi yasaklamaya karar verdi. Beni havaalanında, -şaşkınlığımı da hoş görüp, nazik ve anlayışlı davranarak- tuttukları gece sordukları sorulardan anladığım kadarıyla ana neden, Türkiye’nin güneydoğusuna ve 2015 yılında Suriye’nin kuzeyine yaptığım bir seyahat ile Türkiye’nin geri kalanına yaptığım yolculuklardı. Bunun yanı sıra, Türk devletinin şüpheli gördüğü kişilerle olan temaslarım ve bölgedeki gelişmeleri takip eden bir WhatsApp grubu aracılığıyla edindiğim, Suriye’nin kuzeyindeki Kürt faaliyetleriyle ilgili cep telefonumdaki fotoğraflar. Her haberci ve gazeteci gibi ben de bu tür haber ve fotoğrafların alıcısı olmuş oldum.

“Türkiye’yi anlamak için anahtar konulardı”

Seyahatlerimi ve toplantılarımı asla saklamadım. Ne de olsa, ilgili Türk ajansından kart almış akredite bir gazeteciydim. Sadece Güneydoğu Anadolu’da değil, ülkenin dört bir yanında yaptığım bu gezilerde, yıllar boyunca çalıştığım medyada yayınlanan günlük raporlar hazırladım. Bu sayede, Türkiye’de resmi olarak akredite edilmiş bir gazeteci olarak ele aldığım siyasi gelişmeler ve dış politika konularının yanı sıra ülkedeki toplum ve sosyal değişimlere odaklanan iki kitap ve bir dizi analiz yazdım. Muhafazakâr vatandaşlar ve seçmenlerden Kürtlere, kadın modasından müziğe kadar tüm bu toplumsal değişim yelpazesi, Türkiye’yi daha iyi anlamak için her zaman anahtar olarak gördüğüm konulardı.

“Türkiye’de kendimi evimde hissettim”

Mesleki hayatıma yön vermesi gerektiğini düşündüğüm temel ilke, Yunan ve Kıbrıs medyasında çalışan bir gazeteci olarak Türkiye’nin daha objektif bir resmini Yunanistan ve Kıbrıs’a elimden geldiğince aktarmaktı. Kötülemeler, basitleştirmeler ve önyargılardan uzak. Barışa hizmet ettiğime ve bu ülkelerle Türkiye arasında iyi ilişkiler geliştirmek için üzerime düşeni yaptığıma dair derin bir inançla. Ve siyasi inançları ve geçmişleri ne olursa olsun, ülkeye ve tüm insanlarına derin bir saygı ve sevgiyle.

Türkiye ile ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olan profesyonel hayatımın yanı sıra, yıllar içinde ülkeyle kişisel ve duygusal bir ilişki geliştirdim. Çocuklarım orada doğdu, çok iyi ve gerçek arkadaşlar edindim, pek çok insanla profesyonel ve kişisel bağlar kurdum. Uzun yıllar boyunca her ay bir kez on ya da on beş günlüğüne Türkiye’deydim. Türkiye kendimi gerçekten evimde hissettiğim bir yer oldu ve hala da öyle.

Bu kararın benim için ne anlama geldiğini hâlâ anlayabilmiş değilim. Ama bir yas tutmam gerektiğini biliyorum. Türkiye’deki tüm dostlarımı çok özleyeceğim. Bir Türk atasözünün dediği gibi, ‘bir fincan kahvenin kırk yıl hatırı vardır’. Şimdi tüm bilgeliğiyle hissediyorum.

Türkiye’deki o zor son saatlerimde bana gösterdikleri ilgi ve destek için tüm dostlarıma ve Yunan makamlarına yürekten teşekkür ederim.

Türk makamlarının kararını anlayamıyorum, bu beni derinden üzen ve kendimi sürgün gibi hissetmeme neden olan bir şey. Türk devlet yetkililerinin bir noktada kararlarından dönecekleri umuduyla, uzaktan da olsa Türkiye’yi takip etmeye ve aynı inançla çalışmaya devam edeceğim.”

Realnews’e konuştu: “Anlayamıyorum neden şimdi?

Yunan Realnews.gr muhabiri Evangelos Areteos, Manos Niflis’in realfm 97.8’deki programında Türkiye’den sınır dışı edilmesi hakkında konuştu.

“Bana verdikleri belgede, toplum düzeni nedeniyle Türkiye’ye gidemeyeceğimi yazıyor. Bu karar hakkında kimse bir şey yapamaz, çünkü yargısal değildir. İtiraz edemez. Bu karar kaldırılmadan Türkiye’ye geri dönemem.

1999’dan 2007’ye kadar Türkiye’de yaşadım ve o zamandan beri özellikle son 10 yıldır her ay gelip gidiyorum. Türkiye’de resmi olarak yabancı muhabir olarak akredite kartım bulunuyordu. Her ay gittiğim gibi normal gidecektim, havaalanında polis beni bekliyordu ve beni ofise götürdüler, uzun bir sürecin ardından birçok soru vb. Saygılıydılar, gerginlik ve şiddet yoktu. Sorularında ayrıntılı bilgi verdiler ve Türkiye içinde ve özellikle Kürt bölgelerindeki seyahatlerime ilişkin ayrıntılı bilgi verdiler ve saatler sonra sınır dışı edileceğimi söylediler. Beni, geldiğim Brüksel’e giden ilk uçağa bindirdiler.

Bütün bunları yıllardır yapıyorum, değişen bir şey yok. Neden şimdi olduğunu hala anlayamıyorum. Yunanistan-Türkiye ilişkileri veya Türkiye’deki iç durum hakkında çeşitli varsayımlarda bulunulabilir. Benim için en büyük soru işareti neden şimdi.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu