Yunanistan’ın Hedefi MEB Konusunda Türkiye’yi Köşeye Sıkıştırmak Mı?
Yunanistan ve Arnavutluk Dışişleri Bakanlarının Atina'daki toplantısı hazırlık niteliğinde olduğu ve edinilen bilgilere göre iyi bir atmosferde gerçekleştiği ileri sürüldü.
Atina ve Tiran’ın Münhasır Ekonomik Bölge’nin sınırlandırılmasına ilişkin anlaşmazlıklarını Lahey’deki Uluslararası Adalet Divanı’nda çözebilmeleri için Arnavutluk ile bir anlaşma imzalanmasının yolu açılıyor.
Atina’nın temel amacı, başka bir cepheyi kapatmak dışında, farklılıklarını Uluslararası Hukuk temelinde çözen bir istikrar unsuru olarak rolünü pekiştirmektir.
Yunan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın mevkidaşı Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı Olta Xhaçka ile görüşmesi ve iki Dışişleri Bakanlığının siyasi görüşmeler kapsamındaki raporlar doğrultusunda ortak uzlaşma taslağının hazırlanması temaslarının başlaması için şartların artık olgunlaştığını gösterdiği ileri sürülüyor.
Atina’nın hedefi, Arnavutluk ile bu gelişme olumlu yönde ilerlerse eğer, Türkiye’nin bölgede sürekli revizyonizm politikasında ısrar eden, hem uluslararası anlaşmaları hem de bölge coğrafyasını sorgulayan bir ülke olduğunu öne çıkarmak, uluslararası diplomaside zor duruma sokmak ve aslında uzlaşmayı istemeyen bir ülke olarak göstermek olduğuna vurgu yapılıyor.
Atina bunu başarmak istiyor çünkü, komşularıyla arasındaki anlaşmazlıkları daima Uluslararası Hukuk temelinde ya doğrudan müzakere yoluyla ya da Lahey’e havale etme yoluyla çözen bir ülke olarak uluslararası toplumdaki imajını daha da güçlendiren bir ülke pozisyonunda olmayı hedefliyor.
Atina görüşmesi
Yunanistan ve Arnavutluk Dışişleri Bakanlarının Atina’daki toplantısı hazırlık niteliğinde olduğu ve edinilen bilgilere göre iyi bir atmosferde gerçekleştiği, Arnavutluk Avrupa ve Dışişleri Bakanı Olta Xhaçka’nın Atina’da yapılan toplantıda ortak uzlaşma taslağı oluşturulmasında olumlu görüntü sergilediği ileri sürülüyor.
Yunan Dışişlerinin bundan büyük memnuniyet duyduğunu, kaldı ki Tiran’ın, Arnavutluk’un Avrupa yolunun Yunanistan’la bu özel anlaşmazlığın çözümünden geçtiğini bildiğine vurgu yapılıyor.
Bir sonraki adımın, Kiriakos Miçotakis’in önümüzdeki Salı günü Avrupa Birliği – Batı Balkanlar zirvesi için ziyaret edeceği Arnavutluk başkentinde atılması bekleniyor.
Ortak uzlaşma taslağı konusunun, Yunanistan Başbakanı’nın geçmişte Lahey’den yana olan Edi Rama ile yapacağı görüşmenin gündeminde yer alacağı bildiriliyor.
Son olarak Atina, Arnavutluk ile Münhasır Ekonomik Bölge’nin (MEB) sınırlandırılması için açılan fırsat penceresinden yararlanmayı planlıyor. Böylece, İtalya ve Mısır’dan sonra Yunanistan’ın MEB konusunda açık hesaplarını kesin olarak kapattığı üçüncü ülke Arnavutluk olacak.
Sıra Türkiye ile mi? Çok zor olsa da imkansız değil…..