Yunanistan Haber

Yunanistan ve Güney Kıbrıs Endişeli, Durdurmanın Yollarını Arıyorlar

"Atina ve Lefkoşa'daki hükümetler bunu hemen harekete geçirmenin bir yolunu aramalı ve bulmalı, çünkü çok yakında Türkiye'nin devasa silahlanmasıyla ilgili durum tersine döndürülemez olacak."

KKTC’nin 5 ülkeye daha temsilcilik açma planları Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ı endişelendirdi.

18 ülkede 26 temsilciliği bulunan Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti 5 temsilcilik daha açmaya hazırlanıyor. Avusturya, Polonya, Letonya, Hollanda ve Malezya’da açılacak temsilciliklere önümüzdeki dönemde İsrail’in de katılması bekleniyor.

KKTC’nin bu hareketi Yunanistan ve Güney Kıbrıs’ta telaşa neden oldu. Yunan basını bu gelişmeye geniş yer verdi.

Basında çıkan haberlerde bu gelişme, “Yunanistan-Kıbrıs tek doktrininin etkinleştirilmesi-Yunanistan, AB’de ve İsrail’deki bu eylemleri bir an önce durdurmak için ne yapmalıdır?” başlığıyla gündeme taşıdı.

Haberde şu ifadelere yer veriliyor: “Türkiye, dünyanın 18 ülkesinde 26 temsilciliği bulunan “KKTC”nin 5 temsilciliğini daha açarak “Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti”ni tanıtma çabalarını yoğunlaştırdı.

Kesin olan tek şey, sözde Yunanistan-Kıbrıs Birleşik Savunma Doktrini’nin yeniden harekete geçirilmesi gerektiğidir. Çünkü bir kriz durumunda, biz kendimize yardım etmedikçe, kelimenin tam anlamıyla kimse bize yardım etmeyecek.

Bu yüzden Atina ve Lefkoşa’daki hükümetler bunu hemen harekete geçirmenin bir yolunu aramalı ve bulmalı, çünkü çok yakında Türkiye’nin devasa silahlanmasıyla ilgili durum tersine döndürülemez olacak.

Biz Helenizm olarak Doğu Akdeniz Doğal Gaz Boru Hattı (East Med) ile Mısır ve İsrail gibi kıyı devletleriyle ortak bir hava-deniz gücü oluşturmayı başarabilirsek, o zaman Türklerin bizimle çok büyük bir sorunu olacak.

Türk Silahlı Kuvvetlerinin sürekli olarak uçak, gemi veya seyir füzeleri ile donatılması, bu ülkelerin hükümetlerinin bölgedeki boru hattını kontrol edecek ortak bir havacılık kuvvetinin oluşturulmasına ilişkin daha önceki çekincelerinin bir kısmını ortadan kaldırdı.

Hem “Deniz Kurdu” tipi tatbikatlarda hem de daha önceki “EFES” tatbikatlarında gördüğümüz hava ablukasının stratejik uygulamasını Türk kurmayları yıllardır planlıyor. Bu tatbikatlar daha geniş bir bölgenin havacılık ablukasının uygulanmasından sonra adaların ve adacıkların işgal edilmesi senaryosunu içeriyordu.

Son aylarda Yunanistan-Kıbrıs (Güney)-İsrail ve Doğu Akdeniz üçlü anlaşmaları hakkında hiçbir şey duymuyoruz. İsrail, Kıbrıs’ın (Güney) müttefiki olmasına rağmen Hamas ve İran arasında sıkışıp kaldığı için güçlü bir tepki vermeyecek ve planlarda olası bir değişiklik olabilir.

Yunanistan, Kıbrıs’ın (Güney) koruyucu ülkesi olarak, acil bir NATO-AB-ABD diplomatik maratonuyla tepki gösterecek tek ülke olurken, Türk planlarını iptal etmenin tek yolu Yunan savaş gemilerinin ve denizaltılarının gönderilmesi olacaktır, çünkü bu senaryoda başka bir çözüm yok.”

Pentapostagma…..

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu