Yunanistan Haber

Yunanistan Şikayet Diplomasisini Genişletiyor!

Türkiye’ye Nota verilecek, Türk Hava Kuvvetleri’nin Yunan hava sahası üzerindeki her hareketi kayıt edilecek ve Uluslararası her yöne şikayet edilmesi için yetkili birimlere emir verildi.

Ege’de Türkiye karşıtı askeri kışkırtma siyasetini tam gaz sürdüren Yunanistan, diplomaside de Türkiye’yi şikayet diplomasisini hızlandırıyor, genişletiyor.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın emriyle, Türk savaş uçakları tarafından Yunanistan hava sahasının her defasında ihlal edilmesiyle birlikte Türkiye’ye Nota verilecek, Türk Hava Kuvvetleri’nin Yunan hava sahası üzerindeki her hareketi kayıt edilecek ve Uluslararası her yöne şikayet edilmesi için yetkili birimlere emir verildiği belirtiliyor.

“Kathimerini” gazetesine göre, Dışişleri Bakanı Dendias son günlerde defalarca hiçbir şeyin cevapsız kalmayacağını ve talimatının bu yönde bir hareket olduğunu defalarca belirtti.

Bu süreçten kaynaklanan ve fiili olarak otomatik ancak aynı zamanda hızlı olması gereken herhangi bir teknik sorunun ele alınmasını sağlamak için Ankara’daki Yunanistan Büyükelçiliği ile Milli Savunma Bakanlığı’ndaki ilgili askeri hizmetler arasındaki temaslar yoğunlaştırılacaktır. Anlaşılan, iletişim kanalı hala var, ancak süreci standart hale getirmek için girişimde bulunuldu.

Yunanistan Dışişleri Bakanlığı’nın bu hareketliliği daha geniş ve sistemli Türk provokasyonunu nereden gelirse gelsin öne çıkarmayı amaçlamaktadır. Bu, son 50 yılda Türkiye’nin genişlemesinin gelişimini anlaşılır bir şekilde gösteren ve şu anda dünya çapındaki Yunan delegasyonları tarafından hükümetlere, kamu ve özel kuruluşlara sunulan diplomatik harita kampanyasını içeriyor.

Bu haritalar, geçtiğimiz haftalarda, çoğu Avrupa’nın bu bölgesinde olup bitenleri Türkiye’nin hatası üzerinden anlamış görünen muhataplarına bizzat Dendias tarafından sunuldu. Yetkili kaynaklara göre “harita diplomasisi” bağlamındaki seferberlik bu bağlamla sınırlı kalmayacak, ardından başka hamleler de gelecek. Atina, dedikleri gibi, anlamsız bir retorik çatışmaya sürüklenmeyecek, ancak tüm müttefikleri, ortakları ve diğer uluslararası aktörleri Ankara’nın tutumu hakkında sürekli bilgilendirecek.

Dedeağaç’ın ön plana çıkarılması devam ediyor

blank

Aynı zamanda, AB ülkeleri için enerji kaynaklarının çeşitlendirilmesi için bir merkez olarak Yunanistan’ın ve daha özel olarak Dedeağaç’ın artan değerini kanıtlayan Atina’ya sinyaller geliyor. Bilgili kaynaklara göre, Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, Dendias’a Budapeşte’nin Dedeağaç’ın yüzer terminaline (FSRU) gelecek doğalgazı tedarik edebilecek devletlerin topluluğuna katılma niyetini ifade etti. İlk planlamanın Bulgaristan, Romanya, Moldova ve uzun vadede Ukrayna’yı kapsadığı, Macaristan için ise AB düzeyinde görüşmelerin yapıldığı hatırlatılıyor. Kuzey Makedonya, Arnavutluk ve Sırbistan’ın enerji bağlantısına ilgi gösterdikleri hatırlatıldı. Atina’da kaldığı süre boyunca, Sigiarto ve Macar heyeti, Enerji Bakanı Kostas Skrekas ve ekibiyle konuyla ilgili daha fazla teknik görüşme gerçekleştirdi. Şu anda Dedeağaç üzerinden doğal gazın teşvik edilmesi imkanları durumun gerektirdiği gibi olmasa da, Ukrayna krizinin genişleme sürecini hızlandıracağı tahmin ediliyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu