Yunanistan Haber

“Yunanistan Her Zamankinden Daha Güçlü, 12 Deniz Mili Hakkından Asla Vazgeçmeyecektir”

"Yunanistan egemenliğinden, karasularını 12 deniz miline çıkarma hakkından asla vazgeçmeyecektir. Yunanistan her zamankinden daha güçlü. Ve güçlü olduğunuzda, çok daha güçlü terimlerle konuşursunuz.”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis, “Yunanistan egemenliğinden, karasularını 12 deniz miline çıkarma hakkından asla vazgeçmeyecektir. Yunanistan her zamankinden daha güçlü. Ve güçlü olduğunuzda, çok daha güçlü terimlerle konuşursunuz.” İfadelerini dile getirdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis 1. Program’a verdiği röportajda önemli konulara değindi ve özetle şunları dile getirdi:

“İki Dışişleri Bakanı olarak bize, kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge’nin sınırlandırılmasına ilişkin tartışmayı ilerletmek için ortak bir çerçeve olup olamayacağını araştırmamız talimatı verildi.

Gerçekten de Yunanistan-Türkiye açısından önemli bir kavşaktayız ve sakin dönemlerin her zaman kazanılan bir şey olmadığını hatırlamakta fayda var. Yakın geçmişte Türkiye ile büyük gerginlikler yaşadık.

Tartışmayı başka bir aşamaya, kıta sahanlığı ve Münhasır Ekonomik Bölge’nin sınırlandırılmasıyla ilgili bir aşamaya taşımak için ortak bir çerçeve olup olamayacağının araştırılması yönünde iki Dışişleri Bakanı olarak talimat aldığımız noktadayız.

Henüz orada değiliz. Tartışmanın kapsamının ne olacağı, bu tartışmanın hangi ilkelerle gerçekleşeceği konusunda hâlâ tartışma içerisindeyiz. Yani aslında bir ön aşamada.

Şu anda göreceli olarak iyi bir anlayış, karşılıklı güvenin geliştiği bir rejim kuruldu, böylece daha fazla gerginlik ve kriz çıkmasını önleyebiliriz.

Temelde bir örtüşme olursa sınırlandırma konusunda ilerleme fırsatımız var. Eğer böyle bir ortak anlayış ortaya çıkarsa ki, henüz müzakere başlamadan peşin hüküm veremem, o zaman müzakere Dışişleri Bakanları düzeyinde ve siyasi diyalog düzeyinde gerçekleşecektir.

Keşif temaslarında yaklaşık 20 yıllık bir yol var ve burada hiçbir sonuç vermeyen bir tartışma sürüyordu. 64 turluk keşif amaçlı temaslarımız oldu ama ne yazık ki beklenen sonuçları vermedi. Aksine, bizi asıl konumumuzdan daha da geriye götürdüklerini düşünüyorum. Şu anda ihtiyaç duyulan şey güçlü bir siyasi iradedir. Ve sonra, nasıl ilerleyeceğimize dair ortak bir tutuma yansıyacak güçlü bir siyasi irade olduğu sürece, sınırlamanın teknik ve hukuki konularına bakacağız.

Yunanistan deniz alanlarını genişletme hakkına sahiptir ve uluslararası hukukun öngördüğü şekilde ülkenin kendisi karar verdiğinde ve bunu yapacaktır. Karasuları sınırlarının çizilmesi meselesi yalnızca Yunan egemenliğini ilgilendiriyor, dolayısıyla bu yalnızca ülkemizin meselesidir. Ne zaman uygulanacağı konusunu, iç seviyede tutmama müsaade etmenizi istiyorum.

Bu özellikle kritik bir konu. Size kesin olarak söyleyebileceğim şey, Yunanistan’ın, uluslararası hukukun kendisine mutlak olarak verdiği, ülkenin kendisi karar verdiğinde, uluslararası hukukun öngördüğü ve hareket edeceği şekilde genişleme hakkına sahip olduğudur. Bu konuda uluslararası hukuk bilgisi, olaylara yaklaşımımızda sağduyu ve güçlü diplomatik başlık var.

Yunanistan egemenliğinden, karasularını 12 deniz miline çıkarma hakkından asla vazgeçmeyecektir. Bu, bir hak olarak tuttuğumuz bir şeydir. Elbette bu, bağımsızlık sonrası dönemin tamamı boyunca kullanılmamıştır, ancak bu, uluslararası hukuktan bağımsız olarak ortaya çıkan hakkı entelektüel anlamda bile ortadan kaldırmaz. Dolayısıyla 6 deniz milinde kalacağımız tartışmasının boşuna olduğu aşikar.

Son derece karmaşık ve değişken bir uluslararası jeopolitik ortamdayız. Bağımsızlık sonrası dünyanın tanıdığı en zorlu jeopolitik ortam; geniş bölgemizde iki büyük savaşın yaşandığı ve bunların kendi mahallemizde de büyük yansımaları olan bir ortamdayız. Ayrıca, daha da yükselişte olan ve artacak olan göç akıntıları gibi çok yüksek dinamik yoğunluğa sahip koşulların mevcut.

Yunanistan’ın kendi güçlü diplomatik konumunu, kendi diplomatik ayak izini sürekli olarak geliştirmesi çok önemli. Ve bunu mümkün olduğu kadar yaptık. Bugün Yunanistan uluslararası alanda her zamankinden daha güçlü. Kesinlikle fobik sendromumuz yok ve tam da bu güçlü özgüvene sahip olduğumuz için, zor şeyler hakkında da konuşabilecek konumda olduğumuzu düşünüyorum.

Kıta sahanlığı ile MEB’in sınırlandırılmaması arasındaki temel farklılık olduğu ölçüde, Yunanistan-Türkiye arasında sürekli bir potansiyel tehlike söz konusudur. Eğer bu sınırlamayı yapabilirsek, bu risk ortadan kalkacak veya her halükarda önemli ölçüde hafifletilecek, en aza indirilecektir.

Bu sınırın belirlenmesi bence bölgemiz için uzun vadeli barış ve refahın şartıdır. Elbette açık ve net olmak istiyorum. Ulusal çıkarların mutlak güvence altına alınması, siyaset dünyasının ve toplumun rızası olması durumunda böyle bir sonuç olacaktır. Uzun vadede amaç her yerde sınırları belirlemektir ve uluslararası hukukun kendisi de bunu gerektirir. Bu mutlaka bir tesadüf olması durumunda her yerde sınır çizmeye devam edeceğimiz anlamına gelmez. Bu çok erken olan bir şey. Oradan daha çok uzaktayız. Hala neyi tartışacağımızı görme aşamasındayız. Yunan tarafı açısından da tartışacağımız konu çok açık ve net.

MEB’in sınırlandırılması ve kıta sahanlığı konusunun uluslararası yargı önüne taşınabilecek tek anlaşmazlığımız olduğunu Mecliste defalarca dile getirdim. Dolayısıyla, tartışmanın kapsamı ve bu tartışmanın hangi ilkeler üzerine yapılacağı konusunda bir anlayış oluştuğu sürece, ancak o zaman teknik konulara geçeceğiz.

Lahey’e başvuru, ortak bir mutabakatın bulunması, yani iki ülkenin anlaşmazlığın kapsamı konusunda bir anlaşmaya varması ve Uluslararası Adalet Divanı’na götürülmesi durumunda potansiyel olarak var olabilecek son aşamadır.

Şu anda olumlu bir durum var ve bu, başka istikrarsızlık sütunları yaratmamak için farklılıkları çözebileceğimiz noktaya kadar yürütülüyor. Öte yandan Yunanistan her zamankinden daha güçlü. Ve güçlü olduğunuzda, çok daha güçlü terimlerle konuşursunuz.

Tartışmak zorundayız çünkü kendi kültürümüzün değeri, sorunlarımıza tartışma yoluyla çözüm bulabilmemizdir. Karşı tarafta da büyük sorunumuza istişare yoluyla çözüm bulma isteği varsa, bunun kapsamının da var olduğunu düşünüyorum.

Ulusal çıkarlarımızı, barışı, güvenliği, uzun vadeli refahı tam olarak güvence altına alabilmemiz için var olan her olasılığı tüketmek, bugün topluma olduğu kadar gelecek nesillere de borçlu olduğumuz bir borçtur.

Kıbrıs meselesine ilişkin doğrudan görüşmeler yeniden başlatıldı. Bizzat BM Genel Sekreteri’nin bunu kişisel bir proje olarak üstlenmesi ve bizim de Kıbrıs meselesini bir kez daha gündeme getirmeyi başarmış olmamız özellikle önemli.

Kıbrıs Türk liderliği (KKTC) uzun süredir egemenlik eşitliği, yani pratikte iki devletin varlığı konusunu gündeme getiriyor. Bu konu uluslararası hukukun çerçevesi dışındadır. BM Güvenlik Konseyi’nin kararları çok açık ve İki Bölgeli, İki Toplumlu bir Federasyondan söz ediyor. Tam olarak BM’nin sözcüsü ve temsilcisi olan genel sekreter bile bundan mesafeli duramaz.

Bizim tutumumuz çok açık ve şeffaftır ve her zaman Kıbrıs Cumhuriyeti (Güney Kıbrıs) ile mutabakat halindeyiz. BM çerçevesinde bir çözüm bulunmalı. Toplulukların tartışması faydalıdır. Verimli bir tartışma yapılmadıkça hiçbir sorun çözümünü bulmamıştır.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu