Yunanistan Haber

Yunan Lobisi Miçotakis İle Birlikte Hareket Ediyor, F-16 Mektubu Gönderdiler

Yunan lobisi Amerika’da boş durmuyor ve Miçotakis hükümeti ile işbirliği içerisinde hareket ederek Türkiye’ye F-16 satışını engellemeye çalışıyor.

Yunan lobisi Amerika’da boş durmuyor ve Miçotakis hükümeti ile işbirliği içerisinde hareket ederek Türkiye’ye F-16 satışını engellemeye çalışıyor.

18 Amerikan kongre üyesi, Dışişleri Bakanı Anthony Blinken’e gönderdikleri bir mektupta, Türkiye’den ilave S-400 alımı olasılığı konusundaki güçlü endişelerini dile getiriyorlar. F-16 için NDAA’da öncü rol oynayan Yunan asıllı Kongre Üyesi Chris Papas da bu yeni çabayı koordine ediyor.

Ağırlıklı olarak Yunan asıllı olan Milletvekilleri gönderdikleri mektupta, ABD yasalarının bariz bir ihlalinden bahsederken, aynı zamanda güncellenmiş F-16 savaş uçaklarının S-400’ler ile olası ortak yerleşiminin doğasında var olan güvenlik riskleri konusunda uyarıda bulunuyorlar.

Bu çerçevede Amerikalı parlamenterler, Anthony Blinken’den F-16 savaş uçakları için Türkiye ile yürütülen müzakerelerin durumu ve ayrıca ABD Dışişleri Bakanlığı’nın, Yunanistan’ın güvenlik sorunu olmaması için aldığı tedbirler ve risklere ilişkin, ABD-Türkiye savunma işbirliğinin ABD yasalarına tam olarak uyması konusunda önümüzdeki Eylül ayı içinde bilgilendirme talep ediyorlar.

Helen-Amerikan Liderlik Konseyi’nin (HALC) icra direktörü, “Türkiye’ye Jet Yok” koalisyonu girişimlerini koordine eden Yunan asıllı Eddie Zemenidis, koalisyonun bu kongre girişiminden duyduğu memnuniyeti dile getiriyor. Bu koalisyon, Yahudi, Ermeni, Kürt ve Hıristiyan örgütlerini içeriyor.

Yunan asıllı Eddie Zemenidis konuya ilişkin yaptığı açıklamada, “Bir kez daha Kongre, ABD’nin Türkiye ile savunma ilişkileri konusunda başı çekiyor. Biden yönetimi, F-16 savaş uçaklarının seviye yükseltilmesi ve satışı konusunda henüz ilerlememiş olsa da, Türkiye’ye de doğru sinyalleri göndermiyor ve ABD’nin S-400’lerden geri adım attığı izlenimiyle Erdoğan yönetiminin ilerlemesine izin veriyor. Neyse ki, Kongre sürekli olarak gündeme getiriyor ve F-16 savaş uçaklarının seviye yükseltilmesi ve satışının belirli koşullar olmadan devam edemeyeceğini açıkça ortaya koyuyor.” İfadelerini kullanıyor.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu