Yunanistan Haber

Yunan Devletinin Zirvesi Sözde “Pontus Soykırımı” Mesajları Yayınladı

Yunan devletinin zirvesi Cumhurbaşkanı, Başbakan, Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı ve tüm Bakanlar ve Silahlı Kuvvetlerin başı ve STK’lar sözde “Pontus Soykırımı” mesajı yayınladı.

Yunan devletinin zirvesi Cumhurbaşkanı, Başbakan, Dışişleri Bakanı, Savunma Bakanı ve tüm Bakanlar ve Silahlı Kuvvetlerin başı ve STK’lar sözde “Pontus Soykırımı” mesajı yayınladı.

Resmi bellekte Atatürk’ün Samsun’a çıkarak Kurtuluş Savaşı’nı başlattığı gün olarak yer alan 19 Mayıs, Türkiye’de “Atatürk’ü Anma  Gençlik  ve Spor Bayramı” olarak kutlanır. 19 Mayıs, Türkiye’deki anlamının çok dışında, dünyanın belli yerlerinde, özellikle Yunanistan’da yas anlamı taşıyor.

Buna karşılık, Yunanistan Parlamentosu, 24 Şubat 1994’te Karadeniz (Pontus) bölgesinde yaşayan Rum nüfusun Jön Türkler hareketi önderliğinde 1914-1923 arasında katline ve tehcirine atıfta bulunan önergenin akabinde 19 Mayıs gününü sözde “Pontus Soykırım” kurbanlarını anma günü olarak oybirliğiyle kabul etti.

Bu yıl Yunanistan’da 19 Mayıs sözde “Pontus Soykırımı” 104’incü yılını anma törenleri nedeniyle Yunan devletinin yöneticileri yazılı birer paylaşımda bulundu.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropulu’nun paylaşımı:

“Pontus Rumlarının soykırımını anma günü olan bugün, hepimizin aklı 104 yıl önce katledilen veya atalarının evlerinden zorla göç ettirilen yüzbinlerce masum insana dönüyor.

Aynı zamanda, Osmanlı İmparatorluğu’nun zulmünden kaçmayı başaran ve ülkemize sığınmayı başaran Pontusluların vatanımızın kalkınmasında ve kültürel kimliğimizin zenginliğinde oynadıkları önemli rolü minnetle anıyoruz.

Bugünkü yıldönümü uluslararası topluma, gelecekte tekrarlanmaması için insanlığa karşı suçları tanımanın halkların barış içinde bir arada yaşamaları için önemini hatırlatıyor.”

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in paylaşımı:

“Zulme uğrayan ve yok edilen Pontus Rumlarının Soykırım Gününü anıyoruz. Kurtulanlar ise, anavatanda dirilmek için atalarının evlerini terk ettiler. Uluslararası tanınma mücadelesi devam ediyor. Anma Günü, haklı çıkma Günü olana kadar.”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Nikos Dendias’ın paylaşımı:

“Soykırım kurbanlarının anısını ve Pontus Rumlarının Yunan devletinin yeniden inşasına büyük katkılarını ve ulusal mücadelelere katılımlarını onurlandırıyoruz.”

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos’un paylaşımı:

“Pontus’un her yerinden katliamlar duyuruluyor. Kerasunda’da, (Giresun) Trabzon’da ve başka yerlerde.” Bu yürek burkan mesaj, Pontus Helenizminin sonunun başlangıcıydı. Köklerinden sökülmenin o günleri karanlıktı. Sadece kaybedilen ruhlara ve kökünden sökülen yaşamlara saygı. Soykırımın kurbanlarına saygı.”

Yunanistan Genelkurmay Başkanı Konstantinos Floros:

“İnsanlık tarihinin en hazin anlarından birinin üzerinden 104 yıl geçti.

Osmanlılar tarafından Pontus Rumlarının Soykırımı.

353.000 Ruhun “gurbanı” silinmez, zaman aşımına uğramaz, unutulmaz!

İnsanlığa karşı işlenen bu suçta kaybolanların anısına saygı.

Yunanistan Genelkurmay Başkanlığı tarafından hazırlanan kısa bir video paylaşımı da yapıldı:

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu