Yunanistan Haber

Yunan Arkeologlar Ayasofya ve Kariye İçin UNESCO’ya Mektup Gönderdi

Yunan arkeologlar Ayasofya ve Kariye Camii için endişeli: UNESCO'ya mektup gönderdiler.

Yunan arkeologlar Ayasofya ve Kariye Camii için endişeli: UNESCO’ya mektup gönderdiler.

Yunan arkeologlar, UNESCO’ya gönderdikleri konuyla ilgili mektupla Ayasofya ve Kariye Camii’nin dünya kültür mirası anıtlarından duydukları endişeyi dile getiriyorlar.

Özellikle, Yunan Arkeologlar Derneği (SEA), kendilerinin de mektupta belirttikleri üzere, risk teşkil ettiği ileri sürdükleri dünya kültür mirası anıtları olan Ayasofya’nın ve Kariye Camii’nin mevcut durumu tersine çevirmek için güçlü bir şekilde müdahale etmesini isteyen bir mektubu UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’a 22 Ağustos tarihinde gönderdi.

Mektupta özetle şu ifadeler kullanılıyor: “Derneğimiz konuyla ilgili daha önceki müdahalelerinin ardından anıtları kurtarmak için uluslararası bilim camiasına kararlar ve imza metinleri ile seslenecek. 2020’den bu yana ve özellikle son zamanlarda, Ayasofya’nın geleceği ile ilgili uğursuz beklentilerle fotoğraflı kanıtlar gün ışığına çıktı. Arkeoloji bilimi anıtın dışında bırakıldı.

Son birkaç yılda (2006’dan itibaren) Diyanet İşleri Başkanlığı, daha önce Türkiye Arkeoloji Birimi tarafından kontrol edilen anıtların yönetimini devraldıktan sonra, birçok anıt onarılamaz hasar gördü.

Şu anda, Konstantinopolis’in (İstanbul) bir başka önde gelen Bizans anıtı olan Kariye Camii’nin üzerinde de çalışmalar yürütülüyor, böylece bu tarihi eser de cami olarak yeniden hizmet verebilme noktasına gelebilir.”

blank

 

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu