Yunanistan Haber

Üç Gün Yas İlan Edildi, Miçotakis İse “Vatan Onu Unutmayacak” Dedi

Yunanistan Hava Kuvvetlerine ait bir F-4 savaş uçağı denize düştü, yardımcı pilot hayatını kaybederken uçağın pilotunu arama çalışmaları devam ediyor.

Yunanistan’da bu yeni hafta üzücü bir kaza haberiyle başladı. Yunanistan Hava Kuvvetlerine ait bir F-4 savaş uçağı denize düştü, yardımcı pilot hayatını kaybederken uçağın pilotunu arama çalışmaları devam ediyor.

Pazartesi sabah saat 10:30 civarında iki adet F-4 savaş uçağı eğitim tatbikatı uçuşu yapmak üzere 338. Andravida Hava Üssü’ndeki 117. Hava Kanadından havalandı. Eğitim görevi bitince de geri üssüne dönerken iki uçaktan biri arıza bildirdi ve pilotlar haberleşme sistemi aracılığıyla üssün merkezine son çare olarak uçağı terk etme ve koltuk fırlatma sistemini kullanma talebini iletti. O andan sonra da uçakla temas kesildi.

Yunanistan Hava Kuvvetleri derhal alarm verdi ve uçağın düştüğü bölgeye arama kurtarma ekipleri yönlendirildi. Saatlerce süren arama sonrasında ilk olarak düşen uçağın parçalarına ulaşıldı.

Havadan 1 adet C-130, 1 adet Super Puma, 1 adet Skorsky S-70 ve diğer helikopterlerle, denizden de teknelerle yapılan aramaların sonucunda, Hava Kuvvetleri Komutanlığı tarafından teyit edildiği üzere 29 yaşındaki Yardımcı pilot Hava Üsteğmen Marios – Mihalis Turuçikas ölü olarak bulundu. Denize düşen F-4 Phantom’un kayıp pilotu Hava Albay 31 yaşındaki Efstathios Çitlakidis’i arama çalışmaları ise gece boyunca devam edecek.

Andravida deniz bölgesinde düşen F-4 savaş uçağının yardımcı pilotunun ölümü karşısında şoke olan Başbakan Kiriakos Mitçotakis, Facebook hesabından yaptığı paylaşımda, “vatanın kendisini unutmayacağını” vurguladı.

Başbakan Miçotakis, yaşanan bu trajik kazaya atıfta bulunarak, “bir savaş uçağının düştüğünü, Pilotları arama çalışmaları devam ederken Yardımcı Pilot Üsteğmen Marios – Mihalis Turuçikas’ın kaybını sarsılmış bir şekilde haber aldım.

Bu, son derece zorlu eğitim koşulları altında görev sırasında trajik bir kazadır. Bu da Hava Kuvvetlerini yasa boğuyor ve vatanımızın göklerini savunmak için pilotlarımızın her gün verdiği savaşın ne kadar zor ve tehlikeli olduğunu hepimize hatırlatıyor. Havacı Üsteğmenin ailesine samimi başsağlığı dileklerimi iletiyorum. Vatan onu unutmayacak.”

Silahlı Kuvvetlerde üç gün yas

Milli Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos’un talimatıyla bugünden itibaren 2 Şubat tarihine kadar Silahlı Kuvvetlerde üç günlük askeri yas ilan edildi. Panagiotopulos şunları söyledi: “Pilotu arama çalışmaları devam ederken, Andravida’da bir eğitim faaliyeti sırasında düşen savaş uçağının ardından yardımcı pilotumuzu kaybetmenin üzüntüsünü ve kederimizi ifade ediyoruz. Düşüncelerimiz ve desteğimiz en içten başsağlığı dileklerimizi ilettiğimiz havacı Üsteğmen’in ailesiyle birlikte.”

Savunma Bakanı Yardımcısı Nikos Hardalias ise Palamento’daki kürsüde yaptığı konuşmada, “gerçekten Silahlı Kuvvetler ailesi ve tüm ülke için son derece zor bir gün. Tüm bölgede dev bir arama kurtarma operasyonu devam ediyor. Düşüncelerimiz, dileklerimiz ve her şeyden önce dualarımız pilotlarımızın ve ailelerinin yanında olduğunu düşünüyor, en kısa zamanda araştırmaların olumlu sonuçlanmasını temenni ediyoruz.” İfadelerini kullandı.

Sol üst köşede hayatını kaybeden 29 yaşındaki Yardımcı Pilot Havacı Üsteğmen Marios – Mihalis Turuçikas, sağ alt köşede ise düşen F-4 Phantom’un kayıp pilotu Havacı Albay 31 yaşındaki Efstathios Çitlakidis.

BİRLİK Gazetesi olarak talihsiz pilotların önce ailelerine baş sağlığı diliyoruz. Sonra da bu tür üzücü kazalar ne vatanımız Yunanistan’da ne de Anavatanımız Türkiye’de ve dünyanın diğer ülkelerinde hiç bir zaman yaşanmasın. Canlar gitmesin, ailelere ateş düşmesin.

blank

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu