Batı Trakya HaberEditörün Yazıları

Tütün Üreticilerini Sandığa Çağırıyorlar…..

Rodop ilinde Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi genel kurula gidiyor. Üreticileri sandığa çağırıyorlar ama…..

Rodop ilinde Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi genel kurula gidiyor. Üreticileri sandığa çağırıyorlar ama…..

Batı Trakya’da Türk Azınlığın başlıca geçim kaynaklarından biri olan basma tipi tütün üretimi, son yıllara artan maliyetler ve tütünde taban fiyatın artmaması hatta bazı durumlarda düşmesi neticesinde ve de tütüne verilen destek priminin bitme noktasına gelmesi üreticiyi tütün üretiminden uzaklaştırıyor.

Tüm bu şartlar altında, Yunanistan’ın en yoğun üyeli tarım kooperatiflerinden biri olan Rodop ilindeki Trakya Tütün Üreticileri Kooperatifi’nde seçim var. İlk olarak 6 Kasım tarihinde her zaman olduğu gibi çoğunluk sağlanmayınca da 13 Kasım tarihinde tütün üreticileri sandığa giderek yeni yöneticileri oylarıyla belirleyecek.

Ancak işin gerçeği de, Sinan Ahmet başkanlığındaki şimdiki yönetim kurulu üyeleri ve muhalefette kalanlar ve de bu seçimlerde yeni aday olacağını açıklayanlar, seçime katılmaları ve oy kullanmaları için tütün üreticilerin kapılarını çaldığında ise gerektiği ilgiyi göremiyor.

Gerekeni yapmadılar!

blank

Tabii ki bunun başlıca nedenlerinden biri de, yıllarca tütün üreticisine ”sizlere destek sağlayacağım”, “sizin için Avrupa’ya gittim”, destek primleri kesilmeyecek”, dönüm başına 200 euro istedik Bakanla görüştük” diyen başta Rodop PASOK-KİNAL Milletvekili İlhan Ahmet ki şu an zaten tütüncüyü kendi kaderine terk etti ve Bakan Yardımcısı olma derdine düştü, Kooperatif Başkanı ve yönetim kurulu gereken ağırlığı koyamadı. Bunun neticesinde tütün üreticileri bölgede en geri kalmış yoksul tarım üreticilerinden biri konumuna gelmiş durumda.

blank

Doğu Makedonya-Trakya Bölge Genel sekreteri Hristos Metios zaten Azınlığı unutmuş durumda. Bir kez olsun tütüncü temsilcilerini alarak gerekeni yapmadı! Azınlıktan yardımcıları ise sağa sola, ona buna ziyaretler ve fotoğraf faslıyla meşgul. Ama seçim zamanı geliyor, hazırlıklara başladılar.

Bu defasında bu Azınlık insanı Metios’a maaşlı elemanları ve danışmanlarına oy verirse o zaman şu türküyü söylemeye başlasın. “Kendim ettim kendim buldum!” Kimseye kızmayın, kendinize kızın. Derler ya, “sapla samanı ayır”.

Şimdi de top koşturacağız!

blank

Şimdi de her şeyimiz denk, Metios ve ekibi 70 bin euroluk bir bütçe ile futbol turnuvası düzenlemek üzere kolları sıvadı. Tamam bu da olsun, olsun ama futbolu oynayacak çocukların ayakkabı almaya parası yoksa, evde tencere gerektiği gibi kaynamıyorsa, elektrik faturaları, Tarım Sigortası primi ödemesi geldiğinde tütüncü kara kara düşünüyorsa ve katranlı ellere hakkı olan euro geçmiyorsa, meşin yuvarlağı ne eyleyeyim ki?

Artık Batı Trakya’da kurum ve kuruluşların, kooperatiflerin başında olanlar herkes kendi sandalını kurtarma peşinde. Ay girsin gelsin maaş, tek düşünce bu. “Ablamın kızlarını, abimin oğlunu, kız arkadaşımı, eşimi, toplum içinde oy getirdiği bilinen bazı yandaşları oraya buraya yerleştireyim hastalığı aldı başını durdurulamıyor. Bunu gören Batı Trakya Türk genci de bavulunu alıp bir daha da dönmemecesine ekmek parası için, evindeki eşi çocukları için Avrupa’nın değişik ülkelerinde geleceğini arıyor. Tabii ki haklılar da. Burada herkes kendi çorabını örme derdinde. Neyse, yazılacak ve içimde daha fazlaları duruyor. Zamanı geldiğinde.

blank

Tüm bu olumsuz tablo önümüzde dururken biz yine de özellikle 13 Kasım tarihinde sandığa gitmeliyiz. Pire ye kızarak yorganı yakmamalıyız, çünkü örtünemeyiz ve tamamen açıkta kalırız. Eleştirelim, kızalım ama züccaciye dükkanına girerek şamdanlıkları kırmayalım.

Ha, Esat Hüseyin’e, Sinan Ahmet ve şimdiki ekibine kızabiliriz, eleştirebiliriz ancak bu bir hizmet yarışıdır, kim daha iyisini yapacak ona bakmak gerek. Yapmazlar ve bunların yönetiminden sizler de memnun değilseniz işte o zaman sandıkta gerekeni yapmakla mükellefsiniz ve yapmazsanız da suçlusu siz kendiniz olacaksınız.

Son olarak unutmayın! Sürüden ayrılanı ya kurt ya da köpek kapar!

Bir de şunu unutmayın! Marufidis yıllarında ve devamında sizlerin katranlı ellerinizin, alın terinizin emeğinin sefasını Fener-Sarıyer ve Kavala Beyaz Kum sahillerinde Kooperatifin deposu benzin dolu araçlarıyla, cipleriyle sefa sürenleri asla unutmayın! Biz Azınlık olarak bunları da gördük yaşadık. Konuşmadığımız, yazmadığımızdan birileri de bilmediğimizi zannetmesinler. Paranızın hesabını siz soracaksınız!

BİRLİK Gazetesi daha iyisi için eleştirecek, daha iyisi için uyaracak! Bize kızan da merkebini ayrı yaslaya bağlayacak!  Bizde her şey Batı Trakya içindir! Varsın  birileri kötülesin….. Gerçekleri yazmak cesaret ve kararlılık işidir.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu