Yunanistan Haber

“Türkiye İle Tüm Olasılıklar İçin Hazırlıklı Olmalıyız”

"Komşu ülke (Türkiye) revizyonist mantıkta ısrar ettiği sürece her türlü olasılığa hazırlıklı olmalı ve caydırıcı yeteneklerimizi güçlendirmeliyiz."

Savunma Bakanı Nikos Dendias, Pazar günkü Vima gazetesine verdiği röportajda genel olarak askeri konuların yanında Yunanistan-Türkiye ilişkilerine değindi.

Yunanistan Savunma Bakanı Nikos Dendias Türkiye’nin, Yunanistan’ın egemenlik konularını gündeme getirmesinin ilişkilerde daha genel bir normalleşme ihtimalini baltaladığını dile getiriyor ve Yunan Savunma Yenilik Merkezi’nin Silahlı Kuvvetler için büyük bir atılım ve oyun değiştirici olduğunu vurguluyor.

Savunma Bakanı Nikos Dendias, askerlik hizmetine ilişkin değişiklikleri içeren yasa tasarısının sonbaharda Meclis’e sunulacağını duyurdu ve F-35’e ilişkin Kabul Mektubu’nun (LoA) yakında ilgili makamlara geleceğini söyledi. Parlamento Komitesi onayının yanı sıra, Yunanistan’ın Constellation fırkateynlerinin tasarım ve inşasına katılımını da talep ettiğini belirtiyor.

Savunma Bakanı ayrıca, Yunanistan Savunma Yenilik Merkezi’nin Silahlı Kuvvetler için büyük bir atılım ve oyunun kurallarını değiştiren bir gelişme olduğunu vurguluyor ve Türkiye “revizyon mantığında ısrar ettiği sürece tüm olasılıklar için hazırlıklı olmalıyız” ifadelerini kullanıyor.

Bakan Dendias özetle şunları dile getiriyor: “F-35’e ilişkin LoA mektubu yakında onay için Yunan Parlamentosu’nun yetkili Komitesine sunulacak. Aynı durumun Yunanistan’ın Constellation fırkateynlerinin tasarım ve inşasına katılımı için de gerçekleşmesi bekleniyor. Bunlar sadece ulusal çıkarların savunulması açısından değil, aynı zamanda Tersanelerimizin yetenekleri açısından da hayati öneme sahip programlardır. Özellikle eski uçakların satışından kaynaklanan mali alan olması durumunda ek Rafale savaş uçağı alımı yapılabilir.”

Yunanistan, Türkiye ile kıta sahanlığı ve MEB’e ilişkin tek anlaşmazlığın Uluslararası Hukuk ve Uluslararası Deniz Hukuku temelinde çözümünü kararlılıkla sürdürüyor. Şu anda sahada sakinliğin olması çok olumlu. Doğru bir analize göre Türk çıkarlarının Yunan çıkarlarıyla tamamen uyumlu olduğunu düşünüyorum ve Avrupalı ​​bir Türkiye de Yunanistan’ın çıkarınadır. Ancak Türkiye’nin egemenlik meselesini gündeme getirmesi ve savaş nedeninin (casus belli) sürdürülmesi, Türkiye-Libya muhtırası gibi var olmayan konuların devam etmesi, ilişkilerimizin daha genel bir normalleşme ihtimalini de baltalıyor.

Türkiye liderliğinin soğukkanlılık göstermesi ve kesin bir sayfa değişikliği iradesi göstermesi memnuniyetle karşılanacak bir proje olacaktır. Ancak komşu ülke revizyonist mantıkta ısrar ettiği sürece her türlü olasılığa hazırlıklı olmalı ve caydırıcı yeteneklerimizi güçlendirmeliyiz. Silahlı Kuvvetlerimizin yeni bir döneme girdiği “Gündem 2030″ ile bunu yapıyoruz.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu