
Tasulas’tan Türkiye’ye Sert Mesaj: “Mavi Vatan Sahte Bir Teori”
Tasulas, bir yandan Türkiye ile “sükûnet, diyalog ve yapıcı iş birliği” politikasının sürdürülmesini savunurken, diğer yandan Ankara’nın “Mavi Vatan” yaklaşımını sert ifadelerle eleştirdi.
Yunanistan Cumhurbaşkanı Konstantinos Tasulas, “TA NEA” gazetesine verdiği mülakatta Türkiye ile ilişkilerde diyalog ve iş birliğinin sürdürülmesi gerektiğini belirtirken, “Mavi Vatan” anlayışını “sahte teori” olarak nitelendirdi. Tasulas, “Türk politika yapıcılarına daha fazla tarih okumalarını tavsiye ediyorum” dedi.
Yunanistan Cumhurbaşkanı Konstantinos Tasulas, “TA NEA Hafta Sonu” gazetesine verdiği kapsamlı mülakatta Türkiye-Yunanistan ilişkilerine ilişkin dikkat çeken mesajlar verdi. Tasulas, bir yandan Türkiye ile “sükûnet, diyalog ve yapıcı iş birliği” politikasının sürdürülmesini savunurken, diğer yandan Ankara’nın “Mavi Vatan” yaklaşımını sert ifadelerle eleştirdi.
Tasulas’ın Türkiye ile ilgili açıklamalarının merkezinde, Yunanistan’ın diyalog arayışı ile savunma kapasitesini güçlendirmeyi birlikte yürüttüğü mesajı yer aldı.
“Türkiye ile dostluğu destekliyoruz, revizyonizmi reddediyoruz”
Yunanistan Cumhurbaşkanı, Türkiye ile ilişkilerde izlenen politikayı anlatırken, “Bütün Yunan hükümetleri, istisnasız olarak Türkiye ile bir sükûnet, diyalog ve yapıcı iş birliği politikası için çaba göstermiş ve çalışmıştır” ifadelerini kullandı.
Tasulas bununla birlikte Atina’nın savunma alanındaki politikalarına da dikkat çekerek, Yunan hükümetlerinin ülkenin ekonomisinin imkânlarını sistematik biçimde kullanarak Yunanistan’ın NATO içinde ve uluslararası alanda “en güçlü ve en iyi donanımlı ordulardan birine” sahip olması için çalıştığını söyledi.
Cumhurbaşkanı, Türkiye ile ilgili temel yaklaşımını ise şu ifadelerle ortaya koydu:
“İki halk arasındaki dostluğu fiilen desteklerken, hem diplomaside hem de sınırlar sahasında her türlü revizyonizm girişimini kesin biçimde reddettiğimizi açıkça ortaya koyduk.”
Bu açıklamayla Tasulas, Türkiye ile diyalog politikasının Yunanistan açısından güvenlik ve savunma hazırlıklarıyla birlikte yürütüldüğü mesajını verdi.
“Mavi Vatan”a sert eleştiri
Tasulas’ın mülakatındaki Türkiye açısından en dikkat çekici bölüm ise “Mavi Vatan” konusundaki sözleri oldu.
Yunanistan Cumhurbaşkanı, Türkiye’nin son yıllarda “Mavi Vatan” olarak adlandırdığı yaklaşımı “sahte teori” şeklinde nitelendirdi.
Tasulas, denizle tarihsel bağ üzerinden yaptığı değerlendirmede şu ifadeleri kullandı:
“Yunan halkının vatanı denizdir; Türk halkının Asya’nın derinliklerinden gelip Küçük Asya yarımadasına yerleşmesinden 40 yüzyıl önce.”
Tasulas, Yunanistan’ın denizle olan tarihsel bağının Yunan bayrağındaki mavi ve beyaz renklerle de ifade edildiğini savunarak, bu ilişkinin “kopmaz” olduğunu söyledi.
Ardından doğrudan Türkiye’deki politika yapıcılara seslenen Yunanistan Cumhurbaşkanı, “Türk politika yapıcılarına daha fazla tarih okumalarını tavsiye ediyorum” dedi.
“Milli meselelerde birlik ve soğukkanlılık gerekli”
Tasulas’ın Türkiye’ye yönelik mesajları yalnızca “Mavi Vatan” eleştirisiyle sınırlı kalmadı. Yunanistan Cumhurbaşkanı, Türkiye ile ilişkiler bağlamında iç siyasi tartışmalarda kullanılan aşırı milliyetçi söylemlere de dikkat çekti.
Milli konuların siyasi tartışmalarda “milliyetçilik belgesi” gibi kullanılmasını eleştiren Tasulas, tarih boyunca “milliyetçilik yarışının” Yunanistan’a bir şey kazandırmadığını savundu.
Tasulas, “Sözlü ve bölücü milliyetçilik, akılsızlıkla özdeşleşerek bölünmelere ve 1897’de olduğu gibi ulusal yenilgilere yol açtı” dedi.
Yunanistan Cumhurbaşkanı, ülkenin tarihindeki askeri başarıların ise farklı bir anlayış gerektirdiğini belirterek, “Soğukkanlılık ve ciddiyet, ulusal birlik ve beraberlik, plan ve çalışma” vurgusu yaptı.
Ayrıca “ateşli kafaların” ve toplum üzerinde etkili olmaya çalışan kışkırtıcı seslerin dışlanması gerektiğini savundu.
Atina’nın iki ayaklı Türkiye politikası
Tasulas’ın açıklamalarından, Atina’nın Türkiye politikasını iki temel unsur üzerine oturttuğu yönündeki yaklaşımı da öne çıktı.
Bunlardan ilki, Türkiye ile diyalog, sükûnet ve yapıcı iş birliğinin devam ettirilmesi.
İkincisi ise Yunanistan’ın savunma kapasitesinin güçlendirilmesi ve sınırlarında herhangi bir “revizyonizm” girişimine karşı çıkılması.
Tasulas, bu yaklaşımın yalnızca mevcut hükümete ait olmadığını, “bütün Yunan hükümetlerinin” izlediği politika olduğunu özellikle vurguladı.
Bu çerçevede Cumhurbaşkanı, Yunanistan’ın bir taraftan iki halk arasındaki dostluğu desteklediğini, diğer taraftan ise egemenlik ve sınırlarla ilgili gördüğü girişimlere karşı tavrını koruduğunu ifade etti.
“Milli meselelerde anlaşma daha da gerekli”
Tasulas, bölgedeki jeopolitik istikrarsızlığın Yunanistan üzerindeki etkileriyle ilgili soruya verdiği yanıtta da Türkiye ile ilişkilerin ötesine geçen bir mesaj verdi.
Cumhurbaşkanı, belirsizlik ve değişkenlik arttıkça Yunanistan’ın ulusal ve toplumsal çıkarlarının Avrupa ve uluslararası alandaki konumuna daha fazla bağlı hale geldiğini söyledi.
Bu nedenle “en önemli ve en acil konularda ulusal uzlaşmanın” daha da kaçınılmaz bir ihtiyaç haline geldiğini belirtti.
Tasulas ayrıca siyasi kutuplaşma ve “zehirli” siyasi söylemlerden uzaklaşılması gerektiğini savunarak, “cesur ve özlü uzlaşmaların” önünün açılması çağrısında bulundu.
Bu mesaj, Türkiye ile ilişkilerde gerilimin yükselmesini istemeyen ancak aynı zamanda Yunanistan’ın güvenlik ve savunma politikalarından geri adım atılmasını da savunmayan bir çizginin altını çizmesi bakımından dikkat çekti.
“Yunanistan’ın denizle ilişkisi kopmaz”
Tasulas’ın “Mavi Vatan” konusundaki sözleri, Yunanistan’da son dönemde deniz ve ulusal kimlik üzerinden yapılan siyasi söylemlerle de örtüşüyor.
Yunanistan Cumhurbaşkanı, daha önce yaptığı bir konuşmada da Yunanistan’ın tarihsel kimliğini denizle ilişkilendirmiş ve Yunan kültürünün denizle bağının çok eski dönemlere uzandığını vurgulamıştı.
“TA NEA” mülakatında ise bu tarihsel yaklaşımı doğrudan Türkiye’nin “Mavi Vatan” söylemiyle karşılaştırarak Ankara’ya açık bir mesaj verdi.
Tasulas’ın sözleri, Yunanistan açısından Ege ve Doğu Akdeniz’deki deniz yetki alanları tartışmalarının yalnızca güncel diplomatik meseleler değil, aynı zamanda tarihsel ve ulusal kimlik boyutu bulunan konular olarak ele alındığını gösteriyor.
Bununla birlikte Cumhurbaşkanı, Türkiye ile iletişim kanallarının açık tutulması gerektiğini de açık biçimde ifade etti.
“Diyalog var, savunma da var”
Tasulas’ın mülakatından çıkan temel mesaj, Türkiye konusunda Atina’nın diyalog ve savunma politikalarını birbirinin alternatifi olarak görmediği yönünde.
Yunanistan Cumhurbaşkanı bir taraftan Türkiye ile “sükûnet, diyalog ve yapıcı iş birliği” çağrısını yinelerken, diğer taraftan “Mavi Vatan” yaklaşımını reddettiğini ve herhangi bir revizyonizm girişimine karşı olduklarını vurguladı.
Tasulas’ın “Türk politika yapıcılarına daha fazla tarih okumalarını tavsiye ediyorum” sözleri ise mülakatın Türkiye’ye yönelik en doğrudan mesajı olarak öne çıktı.