“Ortadoğu’daki Krizi Azaltmak İçin Elimizden Geleni Yapalım”
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, “Ortadoğu'daki krizi azaltmak için elimizden geleni yapalım” dedi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, “Ortadoğu’daki krizi azaltmak için elimizden geleni yapalım” dedi.
Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, Ürdün Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Yurtdışında Yaşayan Ürdünlüler Bakanı Ayman Safadi ile Amman’da görüştü. İkili görüşme sonrası ortak bir basın açıklaması yaptı. Yunanistan Dışişleri Bakanı Yorgos Gerapetritis, “Krizi hafifletmek için elimizden gelen her şeyi yapmak önemlidir” ifadelerini kullandı.
Bakan Dendias özetle şunları dile getirdi:
“AB’nin bir üyesi ve tüm tarafların muhatabı olarak, savaşın etkisinin azaltılmasına, krizin hafifletilmesine ve bölgesel yangının önlenmesine yardımcı olmak için iyi hizmetlerimizi sunmaya hazırız. Bölgenin kilit oyuncularından biri olan Ürdün ile aynı vizyonu paylaşıyoruz. Savaşların, çatışmaların ve anlaşmazlıkların olmadığı, güvenli ve barış dolu bir bölgede yaşamak için, tabii ki bunun ön şartı Filistin meselesine sürdürülebilir bir çözüm bulmaktır.
Yunanistan, İsrail ile barış içinde bir arada var olacak, uluslararası düzeyde tanınan sınırları olan, 1967 öncesi sınır hattına dayanan ve başkenti Doğu Kudüs olan bağımsız bir Filistin devletinin kurulmasını uzun süredir ve ısrarla desteklemiştir. Yunanistan, Orta Doğu’daki durumdan birçok düzeyde derin kaygı duyuyor: Devam eden insani kayıplar için, felaket boyutlarına ulaşan mevcut insani kriz için, Batı Şeria’da artan endişeler için, Kızıldeniz krizinin doruk noktasına ulaştığı için ve her şeyden önce Gazze’deki insanlık trajedisi için endişe duyuyor.
Uluslararası hukukun temel ilkelerine dayanan istikrarlı bir dış politika uygulayan Yunanistan, ilk andan itibaren terörün her türlüsünü kınamıştır. Sivillere insani yardımın engellenmeden ulaştırılması için sürdürülebilir koridorlar oluşturmak amacıyla düşmanlıkların uzun süre durdurulması ihtiyacı doğmuştur. Ayrıca Ürdün’ün Filistin vatandaşlarına insani yardım sağlama konusundaki önemli çabaları da unutulmamalı.
Yunanistan daha fazla insani koridor açılmasından ve gerekli malzemenin serbest akışından yana. Gazze’de sivillerin acısını, ıstırabını dindirmeliyiz. Hepimiz gıda ve ilaç malzemeleri sağlamak için elimizden geleni yapmalıyız. Ve tabii ki Gazze’deki temel tesisleri ve ağları yeniden kurmamız gerekiyor. Nüfusun bundan daha fazla yer değiştirmesi senaryoları kabul edilemez.
Yunanistan, bölgede barışa yönelik siyasi perspektifin açılması için ertesi güne ilişkin ciddi bir tartışma başlatılmasının zamanının geldiğine inanıyor. Filistin tarafından tek güvenilir muhatabımız olan Filistin Yönetimi’nin bu perspektifteki rolünün önemli olacağına ve desteklenmesi gerektiğine inanıyoruz. Yunanistan olarak daha fazla insani yardımın ulaşabileceği her şekilde yardımcı olmaya çalışıyoruz.
Ancak bu kolektif dramın nasıl iyileşeceğini görmek için Avrupalı ortaklarla birlikte çalışarak ertesi günü görmeliyiz. Başından beri belirli ilkelere dayanan belirli bir tutumu sürdürdük, her iki tarafla da konuşabiliriz. Yapmamız gereken barışın formülünü bulmak. Bence barış için yer var. Yalnızca ilgili iki taraf arasında değil, bölgedeki tüm ülkeler arasında.”
Ürdün Başbakan Yardımcısı, Dışişleri ve Yurtdışında Yaşayan Ürdünlüler Bakanı Ayman Safadi ise şunları dile getirdi: “Ürdün, saldırıyı önleme ve aynı zamanda Gazze’ye gerekli insani yardımı sağlama konusunda sağlam bir duruşa sahip. Uluslararası toplumun sorumluluklarını üstlenip savaşı durdurmasının zamanı geldi. Filistinlilerin bağımsız ve egemen bir devlete hakkı vardır. Bu felaketin etkilerinin önlenmesi için Yunanistan, Kıbrıs (Güney) ve AB ile birlikte çalışıyoruz.”