Yunanistan Haber

Miçotakis: “Yunanistan, Egemenlik Haklarının İhlaline Göz Yummayacak”

“Davranışını değiştirmek Türkiye'nin elinde. Sınırları aşan, saldırganlık gösteren asla biz olmadık. Ancak böyle bir ihtiyaç ortaya çıkarsa ülkemizi savunma yeteneğimiz olduğundan kesinlikle eminiz."

Başbakan Kiriakos Miçotakis, Bodrum’un karşısındaki Astipalea (Astipalya) adası ziyareti sırasında Reuters’e konuştu. Miçotakis Türkiye ile ilgili, “Yunanistan, saldırgan davranışlara, revizyonist söylemlere ve Yunan egemenlik haklarını ve Yunan egemenliğini ihlal eden eylemlere müsamaha göstermeyecektir” dedi.

Başbakan Miçotakis şu ifadeleri kullandı:

“Davranışını değiştirmek Türkiye’nin elinde. Sınırları aşan, saldırganlık gösteren asla biz olmadık. Ancak böyle bir ihtiyaç ortaya çıkarsa ülkemizi savunma yeteneğimiz olduğundan kesinlikle eminiz. Ayrıca bizi destekleyen müttefiklerimiz olduğundan da eminiz: Avrupa Birliği, Amerika Birleşik Devletleri.

Haklı olduğumuzu her söylediğimizde, farklılıklarımızın uluslararası hukuka göre çözülmesi gerektiğini ve Yunan adaları üzerinde absürt egemenlik iddialarını kabul edemeyeceğimizi savunduğumuzda Türkiye’nin şikayet etmesi için bir neden göremiyorum.

Müttefiklerimiz ve NATO’da, haklı olduğumuzu ve meseleye bizim söylediklerimizden başka bakmanın bir yolu olmadığını açıkça ifade ettiklerinde Türkiye şaşırmamalı.

“Burada Astipalea’da yapmaya çalıştığımız şey – ve tüm adalarımızda aynı şeyi yapmaya çalışacağız, temiz enerjiye geçişin pek çok kişinin beklediğinden çok daha hızlı bir şekilde gerçekleşebileceğini kanıtlamaktır.”

AB’nin Rusya’nın fosil yakıt ihracatına olan bağımlılığını azaltmaya çalıştığı bir dönemde Avrupa’nın tarafsız bir ekonomiye geçişi hakkında bir soruya Kiriakos Miçotakis, “Yeşil bir geçiş hedeflerimize ulaşmak yalnızca çevresel nedenlerle değil, yalnızca çevresel nedenlerle de bir öncelik haline geliyor. nötr iklim ayak izine sahip dünyada ilk kıta olmak, ancak stratejik özerkliğimizi güçlendirmek için de önemlidir. Burada sahip olduğumuz rüzgar ve güneş, şu anda sahip olabileceğimiz en ucuz elektriği üretiyor. Boldur ve bizimdir. Başkasına güvenmek zorunda değiliz.”

Yaz aylarında enerji yeterliliği sorunu yaşama ihtimalinin olup olmadığı sorulduğunda Başbakan, “Yunanistan bir süredir linyitten uzaklaşıyor, ancak ihtiyaç duymamız halinde yedek güç sağlayabilecek linyit santrallerimiz var. gazdan elektrik üretimi için yeterli gaz rezervine sahip olmak ve tabii ki yaz aylarında rüzgar türbinleri veya güneş panelleri olsun yenilenebilir enerji kaynakları maksimum düzeyde çalışır.

Enerji krizinin yönetimi ve Avrupa düzeyinde elektriğin maliyeti ile ilgili olarak Kiriakos Mitçotakis, “Bu konuyu Avrupa Konseyi’nde gündeme getirdik. Meslektaşlarımın çoğu artık Avrupa elektrik piyasasının çalışma şeklini yeniden düşünmemiz gerektiği görüşünde. Ve iyi işleyen bir piyasamız olmasını sağlamak için gazın toptan satış fiyatına geçici bir tavan getirilmesi gibi daha da sert önlemler alabilmemiz gerekiyor. Gerçek şu ki, artık Avrupa’da diğer bölgelere veya diğer kıtalara kıyasla mümkün olan en yüksek fiyata doğalgaz alıyoruz.

İran’ın Körfez’de Yunanistan’a ait iki petrol tankerini işgal etmesiyle ilgili bir soruya başbakan, “Olan kabul edilemez bir eylemdi, esasen uluslararası korsanlıktı. Doğu Akdeniz’den Yunanistan üzerinden Avrupa’ya gaz taşıma olasılığıyla ilgili olarak şunları söyledi: “Şimdi, Doğu Akdeniz’den gelen gazla ilgili olarak, tüm seçeneklere bakmamız ve doğalgazı Türkiye’ye taşımanın en ekonomik yolunu bulmamız gerektiğini düşünüyorum. Avrupa gaz piyasası Kıbrıs (Güney), İsrail. “Birinin tasavvur ettiği çözüm ne olursa olsun, kesinlikle Yunanistan’ı içerecektir.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu