Yunanistan Haber

Miçotakis: “Bölge İçin Enerji Güvenliği Sağlayıcıları Olabiliriz”

"Yunanistan ve Bulgaristan'ın Avrupa'nın enerji güvenliğinde kritik bir rolü var, AB'ye daha geniş hizmetler sunabilirler. Daha geniş bir bölge için enerji güvenliği sağlayıcıları olabiliriz.”

Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis, enerji alanında Yunanistan ile Bulgaristan arasında Atina’da imzalanan iki muhtıranın Güneydoğu Avrupa’da enerji haritasını değiştirdiğini dile getirdi.

Başbakan Kiriakos Miçotakis, Bulgaristan ile iki muhtıra imzalanmasının ardından Bulgaristan Cumhurbaşkanı Ruben Radev ile yaptığı ortak basın açıklamasında, bu anlaşmaların Güneydoğu Avrupa’nın enerji haritasını değiştiren anlaşmalar olduğunu ileri sürdü. Miçotakis, Dedeağaç-Burgaz petrol boru hattının, iki ülkeyi Avrupa Birliği’nde enerji sağlayıcısı yapacak ve Avrupa’nın enerji güvenliğine katkıda bulunacağını söyledi.

Miçotakis, Enerji Bakanlıkları arasında imzalanan ve doğal gaz arz ve depolama güvenliği alanını ilgilendiren ilk memoranduma atıfta bulundu. Başbakan, bu gelişmenin jeopolitik durumdan dolayı zamanında olduğunu belirterek şu ifadeleri kullandı: “Rus revizyonizmi, Ukrayna halkının cesur savunmasında tökezliyor, ancak enerjiyi bir devlet şantajı aracına çevirerek ekonomik acıya neden oluyor. Bulgarlar bunun çok iyi farkındalar çünkü geçen yıl Rusya komşu ülkeye giden doğal gazı kesti” diyen Başbakan Miçotakis, doğal gaz depolama güvenliğine ilişkin bir mutabakat zaptı imzalandığını belirterek, cevabın Rusya’nın yakıtını hızla kesmesinde olduğunu sözlerine ekledi ve iki ülkenin enerji şirketinin Bulgaristan’ın Siren tesislerinin ve Yunanistan’ın Revithoussa’daki tesislerinden hizmet alabileceğini vurguladı.

Başbakan Miçotakis şöyle devam etti: “Bu ikili bir anlaşma ama Avrupa kapsamı var çünkü ülkelerimizi gazın tüm Avrupa’ya taşınması için bir kavşak haline getiriyor. Bu anlaşma, İtalya ile imzaladığımız başka bir anlaşmayı takip ediyor ve bu şekilde stratejik öneme sahip alternatif bir ağ oluşturuyor.

İkinci İşbirliği Mutabakat Zaptı, petrol ve “Rus kaynaklarından kurtarılması” ile ilgilidir. Özellikle ikinci muhtıra, Dedeağaç’ı Burgaz’a bağlayacak yeni bir boru hattı inşa etme olasılıklarının araştırılmasıyla ilgilidir ve Bulgaristan’a enerji kaynakları sağlayacak. Yeni boru hattı, Burgaz-Dedeağaç boru hattı olarak değil, yeni alternatif arz kaynakları sunan Dedeağaç-Burgaz boru hattı olarak yeni koşullar ışığında yeniden canlandırılıyor.

İstanbul boğazından geçmek zorunda olan tankerlerin yerini aldığı için değil, bu şekilde Dedeağaç’taki IGB ve FSRU gibi diğer enerji tesislerine eklenecek. Nihai hedef Ukrayna’nın da doğal gaza ulaşmasıdır.

Dedeağaç’ta yüzer doğal gaz sıvılaştırma ünitesi çalışmaları ilerliyor. Böylece komşu ülkelere ihracat yapabiliriz. Bölgemizde, Balkanlar’da, Avrupa ve ötesine yeni ve yoğun bir enerji yolları ağı oluşturulmaktadır. Yunanistan ve Bulgaristan’ın Avrupa’nın enerji güvenliğinde kritik bir rolü var, AB’ye daha geniş hizmetler sunabilirler. Daha geniş bir bölge için enerji güvenliği sağlayıcıları olabiliriz.”

Bulgaristan Cumhurbaşkanı Ruben Radef ise, iki muhtıra ile iki ülke arasındaki geleneksel işbirliğinin daha da güçlendiğini vurguladıktan sonra, Başbakan Miçotakis’e, Revithoussa tesislerine erişim sağladığı için teşekkür etti ve şunları dile getirdi:

“Geçen yıl ilişkimizde ve işbirliğimizde hayata geçirdiğimiz önemli şeyleri hatırlatırım. Bütün bunlar sınır ötesi bir anlaşmanın boyutlarının ötesine geçiyor. Yunanistan ve Bulgaristan bölgede istikrarın temel direkleri olduklarını kanıtladılar. Bu işbirliği Güneydoğu Avrupa’daki haritayı değiştiriyor ve iki ülke için yeni perspektifler açıyor. İki muhtıranın imzalanması, Yunanistan ve Bulgaristan’ın aynı yöndeki çabalarının devamıdır.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu