“Lozan’ın Işığında Yunanistan’da Yaşayan Türklerin Sorunları”
Yunanistan’ın Rodos ve İstanköy’de yaşamakta olan Türklerin kültürel kimliklerinin kabul etmesine ve ana dillerinde eğitim hakkını tanımasına çağrı yapıyoruz. Bu haklar, insanların doğuştan gelen haklarıdır.
Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı Lozan Anlaşması ve Batı Trakya’da yaşayan Türkleri konu alan bir makale yazdı. Kaymakçı makalesinde, Lozan Anlaşması’nda Batı Trakya Türklerine tanınan hakların zaman diliminde Yunanistan tarafından bu hakların ihlal edildiğini belirtiyor ve “Yunanistan’ın Rodos ve İstanköy’de yaşamakta olan Türklerin kültürel kimliklerinin kabul etmesine ve ana dillerinde eğitim hakkını tanımasına çağrı yapıyoruz. Bu haklar, insanların doğuştan gelen haklarıdır.” Yunanistan’a çağrıda bulunuyor.
Prof. Dr. Mustafa Kaymakçı’nın yazısı şu şekildedir:
“Lozan’ın ışığında Yunanistan’da yaşayan Türklerin sorunları”
“Önce bir tespit yapalım. Türk ulusu için Sevr ölüm, Lozan diriliştir. Lozan, ekonomik ve siyasal bağımsızlığın, uluslararası bağlayıcılığı olan tescilidir.
Cumhuriyetin, çağdaşlığın, lâikliğin ve kulluktan yurttaşlığa geçişin önünü açan Lozan’dır.
Gelelim Yunanistan’da Yaşayan Türklerle bağlantılı olarak Lozan Antlaşması’nda Azınlıkların Korunmasına dair maddelerine.
Lozan Antlaşması’nın “Siyasî Hükümler” adını taşıyan I. kısmının III. Faslı, “Azınlıkların Korunması” ile ilgili 37‐44 maddeleri, Türkiye’deki Müslüman olmayan azınlıkların statüsünü belirleyen hükümlükleri kapsamaktadır. Antlaşmanın bu maddelerinden sonra gelen 45.Maddesi’nde ise; “Bu kesimdeki hükümlerle, Türkiye’nin Müslüman olmayan azınlıklarına tanınmış olan haklar, Yunanistan’ca da kendi ülkesinde bulunan Müslüman azınlığa tanınmıştır” denmektedir.
YUNANİSTAN’DA YAŞAYAN TÜRKLER KİMLER?