Avrupa | Balkanlar

Kosova’da Durum Yine Barut Kokuyor

Kosova’nın Prizren kentindeki bir hayvan pazarına düzenlenen el bombalı saldırıda dokuz kişi yaralandı. Kosova’da durum kaotik ve olaylar Belgrad ve Tiran’a da sıçradı.

22 Kasım Çarşamba günü Kosova’nın Prizren kentindeki bir hayvan pazarına düzenlenen el bombalı saldırıda dokuz kişi yaralandı. Yerel polis, saldırganların firarda olması nedeniyle üç kişinin kimliğinin tespit edildiğini söyledi. Polis sözcüsü Vesel Gassi, saldırıda yaralananların tedavi için Prizren Hastanesi’ne kaldırıldığını söyledi. Gazetecilere verdiği demeçte, “Üç şüphelinin yeri belirlendi ve polis onları arıyor” dedi.

Kosova Başbakanı Albin Kurti, Sırbistan’ı Avrupa’da Çin silahlarının tek sergileyicisi olduğunu ve açıkça şiddet içeren saldırganlık sergilemekle suçladı. Başbakanı Kurti, X post sosyal ağında şunları paylaştı:

“Sırp ordusu, yalnızca havadaki hedeflere karşı kullanılabilen Çin FK-3 hava savunma füze sistemini kullanıyor. FK-3 füze sistemi (HQ-22’nin ihraç versiyonu), CH-92 insansız hava araçları da dahil olmak üzere Sırp Ordusu tarafından kullanılan Çin silahlarından biridir. Bu, Sırbistan’ı Avrupa’da Çin silahlarının ilk ve tek sergileyicisi haline getirirken, Kosova’ya karşı açıkça şiddet içeren saldırganlık gösteriyor.”

Sırbistan Tiran’a protesto notası gönderdi

Sırbistan Dışişleri Bakanlığı, Arnavutluk Büyükelçiliğine bir protesto notası göndererek, Tiran’da Sırp ulusal bayrağının yakılmasını şiddetle kınadı.

Hatırlanacağı üzere 20 Kasım’da sosyal ağlarda ve medya portallarında yapılan paylaşımlarda, Tiran’daki futbol taraftarlarının İskenderbey Meydanı’nda Sırp bayrağını yaktığını gösteren bir video yayınlanmıştı.

Bu nedenle Dışişleri Bakanlığı, Arnavutluk’un Belgrad Büyükelçiliğine bir nota gönderdi. Sırbistan Dışişleri Bakanlığı konuya ilişkin, “Bu tür olayların, son yıllarda yüzyıllardır süren ortak tarihinin en yüksek noktasına ulaşan iki ülkenin ikili ilişkilerine zarar verdiğine inanıyoruz.” İfadelerini kullandı.

Açıklamada, Sırbistan Cumhuriyeti Dışişleri Bakanlığı, bu ruhla, Arnavutluk Cumhuriyeti’nin yetkili organlarının, kim oldukları konusunda net olan bu eylemin faillerini tespit etmek ve kovuşturmak için ellerinden gelen her şeyi yapmasını beklediği belirtildi. Yayınlanan videonun yanı sıra, Arnavutluk Cumhuriyeti’nin yetkili organlarının, Sırbistan Cumhuriyeti kurumlarını makul bir süre içerisinde diplomatik yollardan bilgilendirmelerini bekledikleri de ifade ediliyor.

Kosova’da her gün barut kokan durum

Kosova’da her gün barut kokan durum, gündemde olmasa bile Sırpların yaşadığı (Sırbistan dışında) tüm bölgeleri 1995 – 99 savaşlarının geriye dönüşüyle ​​ateşe verecek kıvılcımdır.

Bosna, Rusya ile ABD arasında Balkanlar’daki çatışmanın ana noktası olmaya aday ve Kuzey Yunanistan sınırı yakınlarında son derece tehlikeli bir durum yaratıyor.

Bosna’da siyasi gerginlikler, özellikle Rusya’ya çok yakın olan ve ülkenin silahlı kuvvetler gibi kurumlarından çekilme tehdidinde bulunan Bosnalı Sırp lider Milorad Dodik’in ayrılıkçı planları sonucunda son aylarda tırmandı.

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu