Yunanistan Haber

Kipi-İpsala Sınır Kapısına Yeni Köprü Yapımına 2024 Yılında Başlanıyor

Yunanistan ile Türkiye arasındaki Bahçeköy (Kipi) - İpsala Sınır Kapısı’ndaki köprünün inşaatı 2024 yılında başlayacak.

Yunanistan ile Türkiye arasındaki Bahçeköy (Kipi) – İpsala Sınır Kapısı’ndaki köprünün inşaatı 2024 yılında başlayacak.

Yunanistan’ın, Ekonomi Diplomasisinden Sorumlu Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis, Bahçeköy (Kipi) – İpsala Sınır Kapısı’nda geçişleri kolaylaştıracak yeni bir köprünün inşaatına 2024’te başlanacağını belirtiyor.

Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Frangoyannis, Parapolitika gazetesine verdiği röportajda, genel olarak Türkiye ile ilişkileri ve gündemdeki konuları değerlendirdi. Türkiye ile ikili ilişkilerde hassas konulara dokunulmadığını, şu an ilişkilerin ulaşım, çevre, küçük ve orta ölçekli işletmeler, turizm gibi ekonomi ve ticarette 29 alan üzerinde gelişmekte olduğunu, pozitif gündemin ilk üç yılında ikili ticaretin kolaylaştırılması, turizmin canlandırılması ve sivil koruma alanlarında işbirliğinin geliştirilmesinde önemli adımlar atıldığını kaydediyor.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in, BM’nin 78. Genel kurul oturumu aralarında New York’taki görüşmelerinde de ikili ilişkilerde pozitif iklimin korunmasında mutabık kalındığını belirten Frangoyannis, “Benim de muhatabım olan Türkiye’nin Dışişleri Bakan Yardımcısı Burak Akçapar ile biz de New York’ta son derece iyi ve özlü bir görüşme gerçekleştirdik. Ortak amacımız 7 Aralık’ta Selanik’te düzenlenecek Zirvede belli etkinlikler üzerine memorandum ve anlaşmaların imzalanması.” İfadelerini kullanıyor.

Bakan Yardımcısı Frangoyannis, pozitif gündemin iki ülke halkları açısından pratik fayda da sağlayacağını vurgulayarak, ekonomi üzerinde ve aynı zamanda uluslararası işbirliğinin diğer yönleri üzerinde olumlu etkileri olduğu için hükümetleri de ilgilendiriyor. Örnek olarak, Kipi-İspala sınırda, araçların geçişi için ikinci bir köprünün yapımına 2024’ün içinde başlanacağını, bu köprünün ulaşım ve ticarette büyük kolaylıklar sağlayacağını belirtiyor.

Frangoyannis, Yunanistan-Türkiye ilişkilerinde son sekiz aydır “sakinliğin” korunduğuna değiniyor ve özetle şunları belirtiyor:

“Pozitif Gündemde çok fazla hareketlilik var ve tüm konularda müzakereler hızla ilerliyor”

“Pozitif Gündemde çok fazla hareketlilik var ve tüm konularda müzakereler hızla ilerliyor. Ortak hedef, Yunanistan-Türkiye İşbirliği Yüksek Konseyi’nin 7 Aralık’ta Selanik’te yapılacak toplantısında, belirli eylemlere ilişkin Memorandumlar ve İşbirliği Anlaşmalarının en üst düzeyde imzalanmasıdır.

Hükümetin stratejik tercihi olan “Pozitif Gündem”, geçen Şubat Türkiye’de yaşanan ölümcül deprem öncesi, komşumuzla ilişkilerimizde gerginliklerin yaşandığı son dönemde bile açık iletişim kanallarının ve iş birliği ortamının sürdürülmesine önemli ve kararlı bir katkı sağladı.

Gelecekten iyimserim, ancak küresel topluluk ve Akdeniz ülkeleri olarak günümüzün zorlukları o kadar zor ve eşi benzeri görülmemiş ki, çatışmalara ve rekabete yer bırakmıyor, ancak işbirlikleri ve yakınlaşmalar gerektiriyor. İklim krizi, ortaklık gerektiren en tehditkar sorun; bunu bu yaz şiddetli bir şekilde farkına vardık ve şimdi bunu her gün yaşıyoruz. Göç akışlarını en aza indirmek için işbirliğinin gerekli olduğu yasadışı göç konusu da aynı derecede önemlidir.

Yunanistan-Türkiye ilişkilerindeki olumlu iklimin derinleşmesi ve ikili ilişkilerimizin daha da gelişmesi, bölgedeki genel refaha katkıda bulunuyor. Elbette ki bu, meşruiyet ve uluslararası hukuk ilkelerine dayandırdığımız ulusal konumlarımızdan en azı dahi ayrılmaya istekli olduğumuz anlamına gelmiyor.”

Son olarak, hükümetin Hindistan ve Güney Kore’ye yakın zamanda yaptığı “açılım” ile ilgili olarak Frangoyannis, Ekonomik Diplomasi’nin hükümetin genel stratejik planında işgal ettiği önemli konumu vurguluyor; “bu plan, hem aşağıdaki gibi ülkelerle güçlü ittifaklarımızın sürekli olarak güçlendirilmesini öngörüyor. ABD, Avrupa, Orta Doğu ve Kuzey Afrika ülkeleri ile güçlü ekonomik ve politik bağların geliştirilmesi ve “büyük potansiyele ve beklentilere sahip hedef pazarlar” olan Hindistan ve Güney Kore gibi uluslararası satranç tahtasındaki diğer güçlü oyuncularla ve Yunanistan’a yatırım yapmaya büyük ilgi duyuyoruz”.

 

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu