Yunanistan Haber

“Karşı Tarafla Ege’de Ve Doğu Akdeniz’de Sakinleşme Sürecinin Uzatılması Önemli”

Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis, Yunanistan-Türkiye ilişkilerini Boston'daki "Elliniki İho" radyo istasyonunda değerlendirdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Gerapetritis, Yunanistan-Türkiye ilişkilerini Boston’daki “Elliniki İho” radyo istasyonunda değerlendirdi.

Yunanistan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, Boston’daki “Elliniki İho” radyo istasyonu ile özel bir söyleşi gerçekleştirdi. Bakan Gerapetritis, “Bizim için öncelikle bölgemizde, Ege’de ve Doğu Akdeniz’de sakinleşmenin yerleşme süresinin mümkün olduğu kadar uzatılabilmesi önemli. Her farklılık veya ikilemde karşı tarafla krize yol açmadan iletişim kurabilmemiz önemli.” İfadelerini kullandı.

Yunanistan-Türkiye ilişkilerine değinen Dışişleri Bakanı Gerapetritis özetle şunları vurguladı:

“Amerika’da yaşayan Yunan toplumunun Yunanistan-Türkiye ilişkilerine olan ilgisini ve belki de endişesini anlıyorum. Dolayısıyla da bu konuda bir şey söylemek istiyorum.

Yaratıcı iletişim kurmakta göreceli olarak zorluk yaşadığımız bir dönemden sonra Türk tarafıyla önemli bir iletişim kanalı kurmuş olmamız son derece önemlidir. Seçim organlarından çok yeni yetki alan ve konuşmaya devam etmek için önemli bir siyasi sermayeye sahip iki hükümetimiz var.

Bizim için öncelikle bölgemizde, Ege’de ve Doğu Akdeniz’de sakinleşmenin yerleşme süresinin mümkün olduğu kadar uzatılabilmesi önemli. Her farklılık veya ikilemde karşı tarafla krize yol açmadan iletişim kurabilmemiz önemli.

Akdeniz’de meydana gelen ve Akdeniz çevresindeki tüm ülkeleri etkileyen, tabii ki Yunanistan ve Türkiye için de önemli iklim krizinin bir sonucu olarak sivil koruma gibi iki ülke için önemli olan alanlarla ilgili bir dizi olumlu önlem alınacaktır.

Ve bir noktada ki bu şu an değil, en büyük farkımızı, kıta sahanlığı ile Münhasır Ekonomik Bölge sınırının belirlenmesi meselesine de bir bakalım. Bütün bunların elbette pratikte kanıtlanması gerekiyor. Samimiyet tutarlı ve devamlı bir şekilde gösterilmelidir.

Yunan dış politikasının temel önceliği Kıbrıs’tır. Kıbrıs (Güney) Cumhuriyeti’nin Kıbrıs Türk tarafıyla (KKTC) müzakerelerinin devamı yönünde, Yunan Devleti ve Başbakan’ın müdahaleleriyle yürütülen görüşmelerin sürdürülmesi son derece önemlidir. Böylece Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi’nin kararları ve özel temsilci atanması çerçevesinde uygulanabilir bir çözüm bulunsun.

Yunanistan’ın dış politikası

Yunan dış politikası, ulusal çıkarlarımızı destekleyecek, egemenlik ve egemenlik haklarımızı destekleyecek ilkelerden oluşan bir dış politika olmaya devam etmektedir.

Ülkemizin hem Avrupa’da hem de ABD’de Orta ve Doğu Avrupa’da, Doğu ve Kuzey Afrika’da stratejik işbirliğini teşvik ettiği, uluslararası sahnede başrol oynayan ülkelerle yurt dışında güçlü ittifaklar oluşturulmasına dayanan genel bir dış politika planı bulunmaktadır.

Yunanistan şu anda dünyadaki tüm büyük oyuncuların stratejik ortağıdır. Yunanistan’ın AB’nin genişlemesinde ve özellikle Batı Balkanlar’ın entegrasyonunda öncü rolü, 2003 yılında Selanik’te Yunanistan ile başlayan ve bugün yeni bir ivme kazanan ülkelerin entegrasyonunda rol oynuyor.

Elbette daha geniş mahallelerimizde işlerin her zaman basit olmadığının farkındayız. Rusya’nın bir ülkeyi işgal ettiği, egemenliğini alt üst ettiği, uluslararası hukukun her türlü kavramına aykırı bir savaşı zaten yaşıyoruz.

Balkanların geniş kesiminde, önemli olayların yaşandığı Kosova’da ve ayrıca Bosna-Hersek, Arnavutluk gibi diğer ülkelerde de yaşanan zorlukları görüyoruz. Yunanistan Batı Balkan ülkelerinin yardımcısıdır ama bu ülkelerin ve özellikle Arnavutluk’un Avrupa müktesebatının temel ilkelerine, demokrasiye ve hukukun üstünlüğüne saygı duyması gerekiyor. Hiç kimse Avrupa hukuku ve Avrupa kültürü tarafından teşvik edilen temel ilkelerin ötesinde olamaz.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu