“İtiraf! Dedeağaç Üzerinden Ukrayna’ya Silah Gönderildi, Batı Trakya Da Güçlendirildi”
"Pyatt, Yunan hükümetinin Yunan güvenliğini güçlendirmek için şehri (Dedeağaç) canlandırmasına yardım etmeye karar verdi."
Son yıllara Yunanistan’ın en çok sevdiği ABD’nin Atina Büyükelçilerinden biri haline gelen Geoffrey Pyatt’ın 6 yıllık Atina görevi belki sona ermiş olabilir, ancak halen Yunanistan’da yazılıp konuşulmaya devam ediyor.
Son olarak Geoffrey Pyatt bir söyleşide farkında olmadan Dedeağaç limanından Kiev’e silah sevkiyatını ifşa ederek Miçotakis hükümetini Rusya’ya karşı zor durumda bırakıyor.
Eski Büyükelçi Pyatt, Yunan hükümetinin Yunanistan’ın güvenliğini güçlendirmek için şehri (Dedeağaç) canlandırmasına yardım etmeye karar verdiğini de itiraf ediyor. Böylece Dedeağaç’ın ABD tarafından kullanılması sadece güney doğu Balkanların NATO açısından güçlendirilmesinin yanı sıra, Batı Trakya bölgesinde Yunanistan’ın askeri varlığının da güçlendirilmesi hedefleniyor.
Institute of Current World Affairs haber portalında Steven Tagle tarafından yayınlanan makalede, “Savunma kaynaklarına göre, askeri teçhizat Dedeağaç üzerinden Ukrayna’ya da gönderildi.” İfadelerine yer veriliyor.
Haberin başlığında da belirtildiği üzere, “Ukrayna’daki savaş, Yunanistan’ın ABD önceliklerine bağlılığını test ediyor” ifadesi Yunanistan’ın ABD tarafından bir bakıma adeta test ediliyor.
Steven Tagle tarafından yayınlanan makalede özetle şu ifadeler yer alıyor:
“Ukrayna’daki savaş, Yunanistan’ın ABD önceliklerine bağlılığını test ediyor.”
“Röportajımız sırasında Pyatt, “Yunanistan’da ABD ile ilişkinin önemi konusunda taraflar arasında bir fikir birliği olduğu çok açık” dedi. “En önemlisi, bir siyasi stratejinin parçası olarak Amerikan karşıtlığını körüklemeye çalışmanın hiçbir siyasi yolu yoktur. Artık çalışmıyor. Ve bence her iki ülke de bundan faydalanıyor.”
Rusya’nın sebepsiz yere Ukrayna’yı işgali, Yunanistan’ın Batı’ya olan bağlılığını yeniden teyit etti ve Ekim ayından beri yaşadığım kuzeydoğu liman kenti Dedeağaç’ta ABD-Yunan askeri işbirliğinin derinleştirilmesini doğruladı. Aynı zamanda, Yunanistan’ın savaşa dahil olması siyasi solu harekete geçirdi ve ABD’nin Türkiye ile gergin ilişkilerinde Yunanistan’ı ne kadar desteklemeye istekli olduğuna dair eski korkuları arttırdı. Pyatt’ın ayrılışı, görev süresinin işaret ettiği ilişkilerdeki dönüm noktasını yansıtmak için doğal bir fırsat sağladı.
Ukrayna, özellikle savaşın harap ettiği Mariupol gibi şehirlerde oldukça büyük bir Yunan diaspora topluluğuna ev sahipliği yapıyor. Yunanistan Başbakanı Kiriakos Miçotakis’in askeri teçhizat göndererek, 25.000’den fazla Ukraynalı mülteciyi kabul ederek ve ülkede aktif bir diplomatik varlığını sürdürerek Ukrayna’yı desteklemesinin bir nedeni budur.
Savaş özellikle Dedeağaç’ta ve daha geniş Evros (Meriç) vilayetinde kendini hissettirdi. Nitekim, Kuzey Evros’taki (Meriç ili) Ormenio (Çirmen) köyü, Ukrayna sınırından sadece 600 kilometre uzaklıktadır. İstilanın ilk günlerinde, şehir sakinleri sınırlarının hemen ötesindeki gelişmeleri takip ederken havada elle tutulur bir gerginlik hissedebiliyordum.
Ukrayna’daki savaş, derinleşen ABD-Yunanistan ilişkilerini ateşe vererek, Pyatt’ın son altı yılda Yunanistan’da izlediği politikaların önemini ortaya koydu. Rusya’nın Kırım’ı işgal edip ilhak ettiği 2013’ten 2016’ya kadar Ukrayna’nın büyükelçisi olarak, öğrendiği derslerin Yunanistan’a getirdiği stratejik öncelikleri nasıl etkilediği hakkında konuşmak için benzersiz bir konumdaydı.
Bu önceliklerin çoğu kuzey Yunanistan’a ve özellikle de Yunan mali krizinden sonra ekonomik açıdan kırılgan bir bölge olarak algılanan Dedeağaç’a odaklandı. Görev süresinin başlarında, Pyatt Trakya’yı (Batı), Evros (Meriç) Ticaret Odası ile Rus işgali altındaki Kırım’daki Oda arasında iptal edilen bir işbirliği anlaşması, Kilise yetkililerine Rus fonları ve Rusların Yunanistan’ı etkileme girişimleri de dahil olmak üzere, “sistemli bir Rus kötü etkisi bölgesi” olarak tanımladı. Pyatt, Yunan hükümetinin Yunanistan’ın güvenliğini güçlendirmek için şehri (Dedeağaç) canlandırmasına yardım etmeye karar verdi.
ABD Avrupa Komutanlığı, ABD Ordusu Avrupa ve Afrika ve ABD Altıncı Filosu ile güçlü ilişkilere sahip olan Pyatt (hoş geldiniz resepsiyonu, Atina’nın Pire limanındaki USS Mount Whitney’de yapıldı), birçok Yunanlı tarafından Pyatt, Amerikan sert gücünün bir temsilcisi olarak görülüyordu. Görev süresi boyunca Yunanistan daha fazla ABD gemisi ziyaretine ev sahipliği yaptı, ortak tatbikatlara giderek daha fazla katıldı ve daha fazla ABD askeri teçhizatı satın aldı.”