Güney Kıbrıs, Fransa İle İkili Savunma İşbirliği Programı İmzaladı
Doğu Akdeniz’de önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Güney Kıbrıs, Fransa ile İkili Savunma İşbirliği Programı imzaladı.
Doğu Akdeniz’de önemli gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Güney Kıbrıs, Fransa ile İkili Savunma İşbirliği Programı imzaladı.
Güney Kıbrıs Milli Muhafız Ordusu (EF) ile Fransa Silahlı Kuvvetleri (AF) arasında 2024-2025 yıllarını kapsayan İkili Savunma Programı (PDAS), 22 Kasım 2023 Çarşamba günü Güney Kıbrıs Milli Muhafız Ordusu Genelkurmay Başkanlığı’nda imzalandı.
İkili Savunma İşbirliği Programı Güney Kıbrıs Milli Muhafız Ordusu adına Genel Kurmay Başkanlığı 4. Şube Direktörü Albay Alkiviadis Alkiviadis ve Fransız Silahlı Kuvvetleri adına Yarbay Matthieu De La Rochere tarafından imzalandı.
İkili Savunma İşbirliği Programı, hem Güney Kıbrıs’ta hem de Fransa’da karşılıklı çıkarları ilgilendiren özel konularda ikili tatbikatlar, eğitimler ve uzmanlık alışverişinin yapılmasını kapsıyor.
Programın karşılıklı faaliyetleri topçu birlikleri, taktik İnsansız Hava Araçları (İHA), denizde işbirliği ve caydırıcılık, özel ve amfibi operasyonlar, sivillerin tahliyesi ve arama kurtarma konularında ortak eğitimi içermektedir. Aynı zamanda Güney Kıbrıs Milli Muhafız Ordusu personelinin Fransa’daki uzman askeri okullara ve seminerlere katılımını da kapsamaktadır.
Programın imzalanmasının, Güney Kıbrıs Milli Muhafız Ordusu personelinin Fransız askeri birimleri ile birlikte eğitim almasına olanak sağlaması ve böylece ortak operasyonların yürütülmesi için temel bir unsur olan birlikte çalışabilirliği teşvik etmesi nedeniyle özellikle faydalı olduğu ileri sürülüyor.
Bu aynı zamanda iki ülkenin Silahlı Kuvvetleri arasında gelişen mükemmel ilişkinin somut bir kanıtıdır ve aynı zamanda karşılıklı çıkarların olduğu diğer alanlarda işbirliğinin sürekli olarak genişletilmesi için her fırsattan yararlanma niyetinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor.
Programın, Güney Kıbrıs Milli Muhafız Ordusu tarafından geliştirilen geniş ikili ve çok taraflı eylemler ağının bir parçası olduğu ve modern zorlukların ve tehditlerin yaygın olduğu kabul edildiğinden, güvenliği teşvik etmek amacıyla bölgesel ve daha geniş uluslararası işbirliğini geliştirme kararlılığını ve iradesini ifade ettiği belirtilirken, sınır ötesi bir işbirliği anlaşması olduğundan dolayı bölgesel sorunlarla mücadele etmek çok taraflı ve çok yönlü eylemi gerektirdiğine vurgu yapılıyor.