Girit’te Sığınaklar Gündemde, Savaş Hazırlığı Mı?
"Ukrayna savaşından bir yıl sonra ve Gazze savaşından önce Milli Savunma Bakanlığı'ndan kuruluş genelgesi geldi."
Girit savaşa mı hazırlanıyor? Girit merkezli neakriti.gr internet haber gazetesi sığınaklar konusu ile ilgili bir haber yayınladı.
Girit merkezli neakriti.gr internet haber gazetesinde yer alan bir habere göre, Girit’in Kandiye (İraklio) Belediyesi’nin savaş sığınakları aradığı ileri sürülüyor.
Haberde şu ifadelere yer veriliyor:
“İkinci Dünya Savaşı sırasında kullanılanlar ve savaştan sonra inşa edilenler hariç, sığınaksız kalan İraklion (Kandiye) halkı, kendilerini bir savaş durumunda koruyamayacak durumda buluyor. Tüm vatandaşları barındıracak ve koruyacak yeterli alan yok. Ve var olanlar da insanların uzun süre saklanabilmesini sağlayacak donanıma sahip değil.
Böylece, Kandiye’nin yetkili Belediye başkan yardımcısı Marinos Pattakos’un neakriti.gr’ye açıkladığı üzere, hükümet kararıyla bir Sivil Savunma Ofisi kuruldu ve vatandaşları koruyacak yeni barınakların inşası için alanların araştırılması için çalışmalar başladı.
Özellikle neakriti.gr’ye konuşan Kandiye Belediyesi Sivil Koruma Belediye Başkan Yardımcısı Marinos Pattakos şu açıklamayı yaptı:
“Ukrayna savaşından bir yıl sonra ve Gazze savaşından önce Milli Savunma Bakanlığı’ndan kuruluş genelgesi geldi. Sığınaklar var ama bunlardan kimsenin haberi yok. Anladığınız gibi bunlar ulusal güvenlik nedeniyle gizli tutuluyor. Gerekirse elbette halk bilgilendirilecek. Umarım hiçbir zaman gerekmez.
Şimdiye kadar sığınak alanlarının sorumluluğu ve bakımı Eyalet Başkanlığındaydı. Artık Belediyelerle işbirliği yapılarak diğer uygun yerlerin yeniden tanımlandığı, güncellendiği ve araştırıldığı görülüyor.
Belediye olarak bizim elimizde olan tek şey Sivil Koruma ve deprem sonrasında bölge sakinleri için geçici barınma ve konaklama yerleriydi. Ama şu anda bahsettiğimiz sığınaklar, hava saldırısına karşı halkı korumaya yönelik.
Sığınaklar her zaman yeraltındadır. Örnek olarak bodrum katı olan Kültür Merkezi’ni ele alalım. Ayrıca tüm yer altı otopark istasyonları sığınak olarak belirlenebilir. Ancak şunu açıkça belirtelim ki mevcut alanlar nüfusun ihtiyacını karşılamaya yetmiyor.
Peki bir şey olursa Allah’ın inayetinde mi olacağız? Bu nedenle barınakların yapılması gerekiyor. Ve böylece artık şimdiden geleceğe hazırlanıyoruz. İşte bu yüzden Belediyelere Savunma Ofisleri kurmalarını ve onları oyuna dahil etmelerini söylediler. Henüz dahil etmediler. Devlet, Emniyet, Ordu, Belediyeler ve Eyalet bu alanların inşası için birlikte çalışacak.
Devlet yetkililerinin bu aşamada bir şeyden korkmuş olabileceğini düşünmüyorum. Ancak devletin her türlü olasılığa karşı hazırlıklı olmaya çalıştığına inanıyorum.
Alman işgali sonrasında da böyle yapmışlardı. İkinci Dünya Savaşı’nın etkileri taze olduğundan, barınakların yetersiz kalmasından ve benzer etkilerin bir daha yaşanmaması için bazı barınaklar yapılmıştı.
Mesela limanda benim de çalıştığım dönemde Neoria’da eski pasajlarımız vardı. Acil bir durumda liman bölgesinde bulunan ve çalışmakta olanların can güvenliği için buralara sığınmak zorunda kalıyorlardı.”
Girit’te 140 hava saldırı sığınağı var. Sivil Korumadan Sorumlu Eyalet Başkan Yardımcısı Giannis Leontarakis’in neakriti.gr’ye verdiği bilgiye göre bunlardan 70’i Kandiye’de.
Leontarakis şunları söylüyor: “Halkın bu barınaklarla ilgili bilgilendirilmesi meselesi tamamen askeri liderliğin işidir. Hatta Milli Savunma Bakanlığı’ndan belli aralıklarla gelip Girit’in çeşitli yerlerinde kontroller yapıyorlar. Mesela Timpaki sahilinde buna benzer pek çok sığınak var. Bugün bu sığınaklar halkı bir veya iki saatliğine barındırabilir ve koruyabilir. Ancak örneğin elektrik sağlayacak donanıma sahip değiller. Gerekli donanıma sahip barınak yok.”
“Sirenlerin sayıları arttırılacak, kentin her yerinden duyulmuyor”
Bu arada geçtiğimiz günlerde sirenlerle ilgili yapılan test çalışmasında yaşadıkları bölge nedeniyle sirenleri duymadıklarını belirten çok sayıda kişi vardı. Sirenlerin deneme amaçlı değil de savaş nedeniyle çalması durumunda endişelerini ve şikâyetlerini dile getirdiler.
Marinos Pattakos ise, “Sirenler şehrin her yerinde duyuldu, ama bazı bölgelerde duymadıklarını söyleyenler sitem ediyorlar. Gerçek şu ki sirenler banliyölerde değil şehir merkezinde duyuldu. Ve Kandiye’nin tüm kentsel kompleksini kapsamak istiyorsak daha fazlasının kurulması gerekiyor.” Dedi.