Yunanistan Haber

“Gerginlikleri Tırmandırmayalım, Sorunu Lahey Mahkemesi’nde Diyalog Yoluyla Çözelim”

"Tahrikleri tırmandırmak ve özellikle bu tahriklerin Ege'nin her iki tarafının da istikrar ve barışa ihtiyaç duyduğu bir zamanda ortaya çıkması için hiçbir neden yok. Çünkü ekonomik kriz her iki tarafı da etkiliyor."

Yunanistan’da eski Başbakan ana muhalefet SİRİZA Partisi lideri Aleksis Çipras gittiği Sömbeki (Simi) adasından Türkiye’ye mesaj gönderdi. Çipras, “Gerginliğin tırmanmasının kimseye faydası yok, iki halkın ayıracak hiçbir şeyi yok ve Ege’deki tek ve önemli farkımız olan kıta sahanlığı ve MEB’i ilgilendiren herhangi bir ihtilafın uluslararası hukuk temelinde Lahey Mahkemesi’nde diyalog ile çözülmesi gerekiyor.” İfadelerini kullandı.

Çipras özetle şu açıklamayı yaptı:

“Gerginlikleri tırmandırmanın hiçbir nedeni yok. Ekonomik kriz her iki tarafı da etkiliyor.”

blank

“Buradan, uzak Simi’den Ege’nin karşı yakasına bir mesaj göndermek istiyorum. Her şeyden önce, komşularımızın siyasi liderlerine. Gerginlik retoriğinin tırmanması ve uluslararası anlaşmaların sorgulanması çıkmaz sokak ve yararsızdır. Her halükarda Yunan halkı ve Yunanistan egemenliğini ve egemenlik haklarını savunacaktır. Ve bunda tüm Yunanlılar birliktir.

Tahrikleri tırmandırmak ve özellikle bu tahriklerin Ege’nin her iki tarafının da istikrar ve barışa ihtiyaç duyduğu bir zamanda ortaya çıkması için hiçbir neden yok. Çünkü ekonomik kriz her iki tarafı da etkiliyor.

İkinci olarak, komşularımızın demokratik siyasi güçlerine seslenmek istiyorum. Her zaman diyaloğu ve barışı destekleyen bu güçlere. Ve bu çabayı sürdürmeleri gerektiğini söylemek istiyorum.

Gerginliğin tırmanmasının kimseye faydası yok, iki halkın ayıracak hiçbir şeyi yok ve Ege’deki tek ve önemli farkımız olan kıta sahanlığı ve MEB’i ilgilendiren herhangi bir ihtilafın uluslararası hukuk temelinde Lahey Mahkemesi’nde diyalog ile çözülmesi gerekiyor.

Bu yüzden onları bu gerilim ortamında direnmeye, hep birlikte direnmeye teşvik ediyorum. Ve çeşitli etkinliklerle, artan ihlaller ve uluslararası hukukun meydan okuması karşısında dostluk, barış ve istikrar eylemlerinin gerçekleşmesine imkan sağlayalım.

Milliyetçilik her ülkede sadece barışı değil, toplumsal bütünleşmeyi ve demokrasiyi de tehlikeye atar. Bu yüzden bugün buradan, Simi’den şu mesajı göndermek istiyorum. Bir kararlılık mesajı, aynı zamanda iki halk arasında barış ve işbirliği ihtiyacının bir mesajını göndermek istiyorum.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu