Yunanistan Haber

Gerapetritis. “Zürafa Adası Yunan Toprağıdır”

“Zürafa Adası meselesi bir egemenlik meselesidir. Kaya adacığı Yunan egemenliğidir, Yunan toprağıdır."

“Zürafa Adası meselesi bir egemenlik meselesidir. Kaya adacığı Yunan egemenliğidir, Yunan toprağıdır.”

Yüksek İşbirliği Konseyi çerçevesinde 7 Aralık’ta Atina’da Miçotakis-Erdoğan görüşmesi öncesinde Parlamentoda Milletvekillerinin sorularını yanıtlayan Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis, “Ege’deki uzun süreli sakinliğin devam etmesini umuyoruz. Zürafa Adası meselesi bir egemenlik meselesidir. Kaya adacığı Yunan egemenliğidir, Yunan toprağıdır.” Dedi.

Bakan Yorgos Gerapetritis konuşmasında şunları dile getirdi:

“Zürafa Adası meselesi bir egemenlik meselesidir. Kaya adacığı Yunan egemenliğidir, Yunan toprağıdır”

blank

“Son 8 ayda hava sahamızda toplam 8 ihlal (Türkiye tarafından) yaşadık, oysa geçen Ocak ayında bu sayı 1.000 idi.

Bizim görüşümüz, iki komşu ülkenin iyi niyetle görüşmesinin önemli ve faydalı olması nedeniyle diyaloğa gelmemiz gerektiği yönünde. Bu, ulusal çıkarlarımızdan herhangi birinin en ufak bir izini dahi göz ardı ettiğimiz anlamına gelmez. Egemenlik sorunları da gündeme getirilemez.”

Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis ayrıca, Zürafa kaya adacığının Türk askeri tatbikatına dahil edilmesiyle ilgili Atina ile Ankara arasında NOTAM alışverişi olayına da değinerek, “Zürafa kaya adacığının egemenliğinden gerekçeli bile olsa şüphe edilemez. Zürafa Adası meselesi bir egemenlik meselesidir. Kaya adası Yunan egemenliğidir, Yunan toprağıdır.” Dedi.

Türkiye’nin sunduğu NOTAM’ların hiçbirinde Zürafa terimi bulunmadığını, egemenlik ve egemenlik haklarında şüphe bulunmadığını ifade etti.

“Her halükarda, atışlarda Yunan hava sahasının ihlali söz konusu değildi, bu da Yunan NOTAM’ının kabul edildiği anlamına geliyordu. Atina ve İstanbul FIR’ları 1950 ve 1952 yıllarında kurulmuş ve Türkiye’nin katılımıyla Uluslararası Hukuk çerçevesinde onaylanmıştır, dolayısıyla Zürafa Atina FIR’ına aittir. Bahsettiğiniz NOTAM’da Zürafa’ya atıf yoktu, gerçek atış tatbikatının yapılacağı alanı tanımlıyordu, Zürafa yoktu ama Yunan hava sahasının bir kısmı vardı. Bu nedenle Yunan hava sahasına ilişkin Türk açıklamasını iptal eden Yunan Sivil Havacılık Hizmeti (YPA) tarafından bir açıklama yayınlandı. Ve sonuç olarak Yunan hava sahasının Türk savaş uçakları tarafından kesinlikle ihlal edilmedi.”

Bakan Gerapetritis ayrıca milletvekillerinin ülkenin egemenliği ve egemenlik haklarına ilişkin daha önce yapılan açıklamaya ilişkin sorularını da yanıtladı.

Gerapetritis, “Egemenlikten bahsettiğimizde karasularından bahsediyoruz. Münhasır Ekonomik Bölge’den (MEB) ve kıta sahanlığından bahsettiğimizde ise egemenlik haklarından bahsediyoruz.” Dedi.

Dışişleri Bakanı Giorgos Gerapetritis’e bugün ülkenin egemenliğinin ne olduğu sorulduğunda, “Bugün 6 milde. Ancak Yunanistan, diplomatik ve siyasi açıdan uygun görmesi halinde, tek taraflı olarak, münhasıran ve herhangi bir indirim olmaksızın karasularını 12 mile çıkarma olanağını saklı tutmaktadır.” İfadelerini kullandı.

Son olarak, ABD’nin Atina Büyükelçisi George Tsounis’in göçle ilgili son açıklamalarına da değinerek şunları söyledi: “Yunan vatandaşlığının verilmesi Anayasa’ya uygun olarak kanunla düzenlenir ve yabancı bir faktör veya diplomat tarafından yapılan herhangi bir açıklamadan etkilenmez. Sayın Tsounis’in ne kastettiğine girmeden, Yunanistan’ın Filistinlileri kabul etmesine yönelik bir plan ya da düşünce olmadığını kesin olarak söylüyorum. Yunanistan böyle bir planın parçası değil, olmayacak.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu