Yunanistan Haber

F-35’lerin Yunanistan’a Konuşlanması İçin ABD Ekibi Üsleri Denetime Geliyor

ABD Hava Kuvvetleri program ofisinden özel bir ekip Şubat ayında Atina'da olacak.

ABD Hava Kuvvetleri program ofisinden özel bir ekip Şubat ayında Atina’da olacak.

Savunma Bakanı Nikos Panagiotopulos dün Meclis’te yaptığı konuşmada silahlanma ve F-35’lerin satın alınması konusunda şunları dile getirdi:

“İki ila üç ay içinde, ABD’nin F-35 için talep mektubu LOR yanıtı bekleniyor. Böylece Yunan Hava Kuvvetleri için gelecek olan beşinci nesil uçağın satın alınması gerçeğe dönüşebilir.

Yunanistan yapımı İnsansız Hava Aracının tasarım ve üretiminde Yunan Havacılık ve Uzay Endüstrisi (EAB) ve ülkenin dört akademik kurumunun finansmanı için Maliye Bakanlığı ile son sinerji olumlu yönde ilerliyor.

İsrail’den Spike NLOS güdümlü füzelerinin satın alınmasına ilişkin sözleşmenin, biri Deniz Kuvvetleri, biri Ordu (helikopterler, yani Ordu Hava Kuvvetleri) ve biri Hava Kuvvetleri son aşamasına gelindi.

Bu programlar, Yunan Silahlı Kuvvetlerini Ege ve Doğu Akdeniz’de yaşanabilecek her senaryoda Türk “avcılarına” dönüştürecek ve uçuracak.”

Yunan basınında konuya ilişkin şu yorumlar yapılıyor:

“F-35 savaş uçaklarını barındırabilecek Yunan hava üslerinde ‘denetim’ yapılacak”

“ABD Hava Kuvvetleri program ofisinden özel bir ekip, Yunan hükümetine programı ilerletmek için gerekenler hakkında özel brifingler vermek üzere Şubat ayında Atina’da olacak. Ülkemizde (Yunanistan) gerçekleştirilecek temasların ardından F-35 savaş uçaklarını barındırabilecek Yunan hava üslerinde ‘denetim’ yapılacak.

Edinilen bilgiye göre, Larissa ve Andravida en muhtemel hava üsleri olanlardır, ancak her halükarda yeni Stealth avcı “yuvasını” oluşturmak için güvenlik ve destek açısından önemli yükseltmeler gerekecektir.

Uzman bir kaynak, “Yunanistan’ın Lockheed Martin’in F-35 Lightning II Müşterek Taarruz Uçağı (JSF) uçağını satın alma planları bir adım ileri gitmek üzere” diye vurguluyor.

Amerikan devleti şu anda artık F-35A uçaklarının Türkiye’ye teslim edilmesini, daha çok Orta Doğu ve Güneydoğu Akdeniz’deki neo-Osmanlı hakimiyet planlarıyla ilgisi olan diğer jeopolitik nedenlerle istemiyor.

Havacılık alanında uzman olan Türk Arda Mevlütoğlu’nun, Türkiye’nin uzun menzilli elektronik harp (EW) yerli savunma sanayi tarafından üretilen hassas silah sistemleri ve gelişmiş insansız hava araçları etkin kullanımı ile komşu ülkelerle ilgili olarak ortaya çıkabilecek hava gücü açığını kolayca kapatabileceğini belirttiğini hatırlatırız.

Eğer F-35’ler, Yunan hava kuvvetleri tarafından satın alınırsa, tıpkı Rafale uçakları gibi Türkiye’nin kullandığı silahlara karşı hiçbir sorunu olmayacak ve bu Türk siyasi ve askeri liderliğinin bildiği bir şey. Bu nedenle Yunan silahlı kuvvetleri tarafından modern teçhizat satın alınmasına Türkiye “ağlıyor”.

Ülkedeki durum, AB ve Ukrayna’daki savaşla ilgilenen birçok kişi var. Ancak tüm bunlar gerçekten istikrarsız bir yeniden yapılanma dönemiyle ilgili. Bu dönem geçecek ve Yunanistan, Türkler veya Sultan Erdoğan ne derse desin mevduatlarını kullanmaya başlayacak ve bunun için Yunan Silahlı Kuvvetleri bunu garanti edecek, bu da bir sonraki nesillerin geleceğini garanti edecek.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu