Yunanistan Haber

“Erdoğan Yunanistan’ın Akdeniz’deki Enerji Planlarına “Takoz” Sokmaya Çalışıyor”

"Recep Tayyip Erdoğan'ın İsrail, Mısır ve Libya olmak üzere üç cepheyi hedef alarak Atina ve Lefkoşa (Güney Kıbrıs) üzerindeki baskıyı artıracağını tahmin ediliyor. "

Yunanistan’da CNN.gr haber sitesi okuyucularına aktardığı haberde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın seçilmesinin hemen ardından Yunanistan’ın enerji ve jeopolitik planlarına “takoz” sokmaya çalıştığını ileri sürdü. Haberde, önümüzdeki dönemde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail, Mısır ve Libya olmak üzere üç cepheyi hedef alarak Atina ve Lefkoşa (Güney Kıbrıs) üzerindeki baskıyı artıracağı belirtiliyor.

“Erdoğan Yunanistan’ın Akdeniz’deki enerji planlarına “Takoz” sokmaya çalışıyor” başlıklı haberde şu ifadelere yer veriliyor:

“Türkiye, Yunanistan’da seçilmiş bir hükümetin olmayışından kaynaklanan fırsattan yararlanarak Yunanistan’ın enerji ve jeopolitik planlarına “takoz” sokmaya çalışıyor.

Ankara’da son günlerde hakim olan yoğun hareketlilik Yunan diplomasisinin dikkatinden kaçmıyor. Tecrübeli analistler, önümüzdeki dönemde Recep Tayyip Erdoğan’ın İsrail, Mısır ve Libya olmak üzere üç cepheyi hedef alarak Atina ve Lefkoşa (Güney Kıbrıs) üzerindeki baskıyı artıracağını tahmin ediyor.

Türkiye Cumhurbaşkanı yeniden seçilmesinin hemen ardından İsrail ve Mısır ile ilişkileri yeniden canlandırmaya öncelik verdi ve doğal gazı cepheye koydu. Bunlar, Yunanistan ve Kıbrıs (Güney) ile üçlü işbirliği programlarına katılan iki ülke, İsrail örneğinde ise ABD’nin de katılımıyla 3+1 geçerli.

Atina’nın Orta Doğu’dan Orta Avrupa’ya hidrokarbon nakletmede bir merkez ve potansiyel bir enerji üreticisi olarak Doğu Akdeniz’in enerji haritasında yer alma niyetinin ortaya çıktığı ilk andan itibaren Ankara rahatsızlığını gizlemedi.

Yetkili kaynaklar, Türkiye’nin Doğu Akdeniz boru hatlarının kendi topraklarından geçmesi gerektiğini iddia ederek mevcut enerji planlarını iptal etmeye çalıştığına dikkat çekiyor. Aynı kaynaklar, seçimlerin hemen ardından yeni hükümetin gerekli refleksleri göstermesi gerektiğini ve kaybettiği zemini kapatmak için Kahire ve Tel Aviv ile sinerjinin hızla ilerlemesi gerektiğini vurguluyor. Aksi takdirde, Yunanistan’ın iki önemli ortağını “kaybetme” tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu ve İtalya’nın Libya’ya “çıkarması” da denkleme dahil edilirse, o zaman enerji çerçevesinin dışında kalma tehlikesiyle karşı karşıya olduğunu tahmin ediyorlar.

Ağustos 2022’de Türkiye ve İsrail, 12 yıl sonra diplomatik ilişkilerini tamamen yeniden kurmaya başladı. İki Dışişleri Bakanı Hakan Fidan ve Yair Lapid arasındaki görüşmenin ardından Ankara ve Tel Aviv, Netanyahu’nun yaz ortasında Türkiye’ye yapacağı ziyaretle ilgili görüşmeleri sürdürüyor.

İsrail Başbakanı, yargı reformunun neden olduğu fırtınadan kurtulma çabasında, ülkesi içinde büyük bir “diplomatik” başarı göstermek istiyor. Erdoğan, gaz tartışmasını ilerleterek ve Türkiye ile İsrail arasında güçlü bağları yeniden inşa ederek bu fırsattan yararlanmaya hazır görünüyor.

Mısır Cumhurbaşkanı Sisi’nin de bu yaz Recep Tayyip Erdoğan’ın davetlisi olarak Ankara’yı ziyaret etmesi bekleniyor. İki taraf, Türkiye’nin görevdeki Dışişleri Bakanı Hakan Fidan’ın kişisel bir özenle üstlendiği ikili ilişkilerin yeniden tesis edilmesinde hızlı ilerleme kaydediyor. Nitekim Fidan’ın mevkidaşı Sameh Sukri ile temaslar için önümüzdeki aylarda Mısır’da olması bekleniyor.

Ancak Yunan tarafının “mikroskopunda” Mısır’ın Libya’daki tavır değişikliği de görülüyor ki bu da Doğu Akdeniz “bulmacasındaki” büyük resmi tamamlıyor. Kahire, hem Ankara’yı hem de bölgedeki çıkarları olan diğer bölgesel “oyuncuları” tatmin edecek gibi görünen Mareşal Haftar’dan uzak duruyor gibi görünüyor.”

Haberin devamını oku

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Rastgele Haberler

Başa dön tuşu